Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, καθώς υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες - Στο +0,59% ο FTSE 100, αργία στη Φρανκφούρτη

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, καθώς υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες - Στο +0,59% ο FTSE 100, αργία στη Φρανκφούρτη
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,21% κι έκλεισε στις 378,27 μονάδες
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (10/6/2019) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού να προσφέρει ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος, με τις αγορές στη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία και τις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες να είναι κλειστές λόγω αργίας.


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι ΗΠΑ και Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και απέσυρε την απειλή που είχε διατυπώσει ότι από σήμερα θα επέβαλε δασμούς σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγει η χώρα του.
Σήμερα, ωστόσο, ο Trump «εκτόξευσε» νέες απειλές για δασμούς στα μεξικανικά αγαθά, σε περίπτωση που, για κάποιον λόγο, δεν επικυρωθεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, προειδοποίησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να επιβάλει νέους δασμούς στην Κίνα, εάν δεν πάει καλά η συνάντηση που θα έχει στα τέλη Ιουνίου με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping.
Από την πλευρά του, ο Trump εκτίμησε σήμερα ότι η Κίνα, αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί σε συμφωνία για την εμπορική πολιτική, ενώ υπογράμμισε ότι η υποτίμηση του γουάν πρόδωσε τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Πεκίνο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,21% κι έκλεισε στις 378,27 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει κέρδη 0,7% και τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται κατά 1,1%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,59% κι έκλεισε στις 7.375,54 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 5.382,50 μονάδες.



Ώθηση στις βρετανικές μετοχές προσέφερε η αποδυνάμωση της στερλίνας, η οποία δέχεται πιέσεις από τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το βρετανικό ΑΕΠ.
Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,1%.
Παράλληλα, η μεταποιητική παραγωγή της χώρας κατέγραψε τον ίδιο μήνα τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 ετών.
Στον απόηχο των στοιχείων, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στα 1,268 δολ.
Με άνοδο 0,61% στις 20.484,99 μονάδες έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, εν μέσω των επίμονων πολιτικών και οικονομικών ανησυχιών στη χώρα.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, και οι δύο αντιπρόεδροι, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, θα έχουν σήμερα συνάντηση για τον κατώτατο μισθό και τις μειώσεις των φόρων, μετά από ένα έντονο σαββατοκύριακο, κατά το οποίο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι άσκησαν δριμεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, ο οποίος χαρακτήρισε τα mini – BOTs «άχρηστα ή παράνομα».
Υψηλότερα κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Bper Banca στο +3,1%, την UBI Banca στο +3,3%, τη Unicredit στο +2,2% και την Banco Bpm στο +3,7%.
Μάλιστα, λίγο πριν τη συνάντηση, ο Conte επανέλαβε την απειλή του να παραιτηθεί, ενώ προειδοποίησε ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την κυβέρνησή του η αποφυγή των κυρώσεων από την ΕΕ εξαιτίας του υπερβολικού ελλείμματος της Ιταλίας.
Πάντως, ο Salvini προσπάθησε σήμερα να… μαζέψει τα περί mini-BOTs, τονίζοντας ότι είναι ανοιχτός στη χρήση εναλλακτικών εργαλείων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους.
Στο εταιρικό μέτωπο, αναβιώνουν τα σχέδια για συγχώνευση της Fiat Chrysler με τη Renault.
H Nissan παροτρύνει τη Renault να μειώσει το μερίδιό της, με αντάλλαγμα τη στήριξη της συγχώνευσης με τη Fiat.
Η μετοχή της Fiat Chrysler έκλεισε με άλμα 2% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ της Renault ενισχύθηκε κατά 2,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης