Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κλειδωμένη η νίκη της ΝΔ 27 ημέρες από τις κάλπες – Που και σε τι ποντάρει ο Τσίπρας

Κλειδωμένη η νίκη της ΝΔ 27 ημέρες από τις κάλπες – Που και σε τι ποντάρει ο Τσίπρας
Απώτερος πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να μην βγει αυτοδύναμη η ΝΔ
Οι εθνικές εκλογές προκηρύχθηκαν και η προεκλογική περίοδος άρχισε και επίσημα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.
Απομένουν πλέον 27 ημέρες προκειμένου η κάλπη να «βγάλει» την επόμενη κυβέρνηση και τον επόμενο πρωθυπουργό.
Τα δεδομένα, ως έχουν έως σήμερα, δείχνουν ότι η ΝΔ οδεύει προς μια ακόμα καθαρή εκλογική νίκη.
Με τον αέρα των περίπου 9,5 ποσοστιαίων μονάδων στις ευρωεκλογές και με την συντριπτική νίκη στις περιφερειακές εκλογές, η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη φαντάζει και είναι το απόλυτο φαβορί.
Σε τέτοιο βαθμό που το ερώτημα δεν είναι αν θα κερδίσει η ΝΔ αλλά πόση θα είναι η διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ και που θα «κλειδώσει» το ποσοστό της.
Και το κυριότερο αν θα καταφέρει να είναι αυτοδύναμη έτσι ώστε να αποφύγει το χειρότερο σενάριο που θέλει είτε να αναζητά μετεκλογικά εταίρο για το σχηματισμό κυβέρνησης είτε να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο νέων εκλογών με απλή αναλογική.
Απέναντι σε αυτά τα πολιτικά «δεδομένα» ο κ.Τσίπρας δεν έχει και πολλά περιθώρια για κινήσεις και ελιγμούς.
Και μπορεί να υποστηρίζει ότι «το ματς γυρίζει», ότι «η μόνη χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε», αλλά μάλλον γνωρίζει ότι το καλύτερο για αυτόν πολιτικό αποτέλεσμα θα είναι να «κόψει» την αυτοδυναμία της ΝΔ.
Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει αφενός να αυξήσει την χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου να πείσει τους αναποφάσιστους και όσους απείχαν από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, να συμμετάσχουν και να τον εμπιστευτούν εκ νέου.
Κάτι που όμως δεν το κατάφερε με τις ευρωεκλογές και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Και που ελπίζει ότι θα το καταφέρει τώρα, ποντάροντας ως επί το πλείστον στο ότι η ψήφος στις εθνικές εκλογές είναι πιο «βαριά» σε σχέση με αυτήν των ευρωεκλογών ή των αυτοδιοικητικών εκλογών και ότι οι ψηφοφόροι θα «ζυγίσουν» διαφορετικά τα πράγματα μια και πλέον η ψήφος τους θα επηρεάσει καθοριστικά την επόμενη ημέρα της χώρας και της καθημερινότητας τους.
Και αν αυτές οι παράμετροι έχουν μια πολιτική «βάση» πάνω στην οποία μπορεί να «κτίσει» ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει την αντεπίθεση του ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο κ.Τσίπρας παραμένει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Όχι μόνο για τα ηχηρά «αυτογκόλ» - με τις τροπολογίες και την υπόθεση των μετατάξεων - που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα και που του αφαίρεσαν αρκετούς πόντους από το πολιτικό του προφίλ.
Όσο κυρίως για το ότι αναμένεται να «επενδύσει» σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφολογία και στην επίκληση του φόβου για το τι φέρνει το πρόγραμμα της ΝΔ και η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μια και σε μεγάλο βαθμό το «θετικό» αφήγημα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε εν πολλοίς στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Και δύσκολα μπορεί να επαναδιατυπωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες.
Όμως κανείς δεν κέρδισε εκλογές, επικαλούμενος το φόβο, την καταστροφολογία και την επίκληση της επικείμενης μιζέριας.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Κ.Μητσοτάκης επενδύει στην εικόνα του ενωτικού πολιτικού που κρατά χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, στερώντας έτσι από τον Αλέξη Τσίπρα ένα ακόμα «όπλο» αυτό της περαιτέρω έντασης της πόλωσης.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης