Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γερμανία: Μόνη λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης είναι αυτή των δύο κρατών

Γερμανία: Μόνη λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης είναι αυτή των δύο κρατών
Υπέρ της λύσης των δύο κρατών μέσα από διαπραγματεύσεις τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas
Η Γερμανία επαναβεβαίωσε στο Αμάν πως η λεγόμενη λύση των «δύο κρατών», ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, είναι η «μοναδική λύση» σε αυτή τη μακρόχρονη σύγκρουση, καθώς πλησιάζει η ανακοίνωση ενός αμφιλεγόμενου αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου.
«Η παλαιστινιακή υπόθεση ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεών μας», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Heiko Maas.
«Εξακολουθούμε να είμαστε σύμφωνοι ότι μια λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων είναι η μοναδική λύση», συνέχισε ο Γερμανός ανώτατος διπλωμάτης.
Καμία ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί για την παρουσίαση του σχεδίου για την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους το οποίο ετοιμάζεται και έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν ωστόσο να παρουσιάσουν στα τέλη Ιουνίου στο Μπαχρέιν το οικονομικό σκέλος αυτής της πρωτοβουλίας.
Στα τέλη Μαΐου ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Trump, Jared Kushner, που πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή για την προώθηση αυτού του σχεδίου, συνάντησε τον βασιλιά Abdala Β’ της Ιορδανίας.
Υποσχόμενος νέες ιδέες, ο  Kushner αρνείται να κάνει λόγο για λύση «δύο κρατών», η οποία βρίσκεται ωστόσο στο επίκεντρο της παγκόσμιας διπλωματίας εδώ και δεκαετίες.
Σε συνέντευξή του χθες Σάββατο στους New York Times, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, David Friedman, υποστήριξε πως το εβραϊκό κράτος έχει «το δικαίωμα να διατηρήσει ένα τμήμα, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη», μια παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέχει το Ισραήλ 50 και πλέον χρόνια.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το αμερικανικό σχέδιο καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Trump έχει χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια τους λόγω των εχθρικών και κατά βάθος φιλο-ισραηλινών, όπως λένε, μέτρων που έλαβε, όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στα τέλη του 2017.
Ο Ιορδανός και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισαν εξάλλου τη σημασία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (Unrwa), διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτή την υπηρεσία, η οποία απέρριψε πρόσφατα την αμερικανική έκκληση για διάλυσή της.
Το 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την ετήσια οικονομική βοήθειά τους, ύψους 300 εκατομμυρίων, στην Unrwa, εκτιμώντας ότι έκλεισε τον κύκλο της, 70 χρόνια μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.
Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας των ιερών μουσουλμανικών τόπων στην Ιερουσαλήμ και φιλοξενεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε έναν πληθυσμό 6,6 εκατομμυρίων.
Ο Maas ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση ενός δανείου χωρίς όρους, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, από τη Γερμανία στην Ιορδανία, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης