Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G20: Χλιαρή υποστήριξη στο πολυμερές σύστημα εμπορίου – Παρέμβαση των ΗΠΑ για διαγραφή αναφοράς στη διαμάχη με την Κίνα

Σύνοδος G20: Χλιαρή υποστήριξη στο πολυμερές σύστημα εμπορίου –  Παρέμβαση των ΗΠΑ για διαγραφή αναφοράς στη διαμάχη με την Κίνα
Την ανεύρεση λύσης στην εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας ζήτησαν οι G20, που συνήλθαν στη νότια Ιαπωνία
Στο συμπέρασμα ότι, οι εμπορικές και γεωπολιτικές διαμάχες έχουν «ενταθεί», αυξάνοντας τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη, κατέληξαν οι G20 που συνεδρίασαν στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 20 πλουσιότερων χωρών στον κόσμο στάθηκαν στην ανάγκη ανεύρεσης λύσης στην εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας.
Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, που σχεδόν απέσυραν την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, επανέλαβαν την χλιαρή στήριξή τους σε ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες.
«Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται και γενικά αναμένεται να επιταχυνθεί αρκετά αργότερα αυτό το έτος και το 2020», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους μετά το τέλος της συνόδου.
«Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και οι κίνδυνοι παραμένουν.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι εμπορικές και γεωπολιτικές διαμάχες έχουν ενταθεί.
Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα», επισημαίνουν οι G20.
Επίσης συμφώνησαν να καταρτίσουν κοινούς κανόνες έως το 2020 για να καλύψουν τα κενά που χρησιμοποιούνται από παγκόσμιους τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Facebook και η Google για να μειώσουν τους εταιρικούς τους φόρους.
Το ανακοινωθέν περιείχε επίσης δεσμεύσεις για την αύξηση της διαφάνειας στα χρέη εκ μέρους των δανειοληπτών και των πιστωτών.
Μια άλλη προτεραιότητα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των υποδομών, θέμα που έρχεται σε μεγαλύτερη ένταση από τις ανησυχίες ότι η οικονομική πρωτοβουλία της Κίνας, Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road) «φόρτωσε»  φτωχές χώρες με χρέη που δεν μπορούν να επιστρέψουν.
Ωστόσο, στο τελικό ανακοινωθέν δεν περιέχεται η ρήτρα «αναγνώρισης της πιεστικής ανάγκης για επίλυση των εμπορικών εντάσεων», που προτάθηκε κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου το Σάββατο (8/6).
Σύμφωνα με το Reuters, η διαγραφή της αναφοράς αυτής προέκυψε από τις πιέσεις των ΗΠΑ και καταδεικνύει την επιθυμία της Ουάσιγκτον να αποφύγει πρόσθετα βάρη,   
καθώς αυξάνει τους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα.
Το ανακοινωθέν δεν περιέχει επίσης παραδοχές ότι η εμβάθυνση της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Christine Lagarde τόνισε ότι «η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η επίλυση των τρεχουσών εμπορικών εντάσεων.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης