Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία

Οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία
Οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας μονοπωλούν τις συζητήσεις στη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία
Οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις απειλούν την αναμενόμενη επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2019 και το 2020, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο απόφασης της συνόδου των G20 στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει επέλθει συμφωνία για το κατά πόσο η ανάγκη επίλυσης του εν συγκεκριμένου προβλήματος είναι «πιεστική».
Οι υπουργοί Οικονομικών και διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, των G20, συναντώνται στη νότια ιαπωνική πόλη της Φουκουόκα προκειμένου να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
«Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται και γενικά αναμένεται να επιταχυνθεί αρκετά αργότερα αυτό το έτος και το 2020», ανέφερε το σχέδιο ανακοινωθέντος των G20, γνώση του οποίου έχει το Reuters.
«Ωστόσο ... οι κίνδυνοι παραμένουν και περιλαμβάνουν την εντατικοποίηση του εμπορίου και τις γεωπολιτικές εντάσεις », αναφέρεται στο σχέδιο ανακοινωθέντος, το οποίο ενδεχομένως να αλλάξει την Κυριακή, τελευταία ημέρα της συνόδου (9/6/2019).
Το σχέδιο απόφασης, στο οποίο όλοι οι οικονομικοί ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν, περιέχει μια πρόταση σε παρένθεση - δηλαδή δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί - ότι το εμπόριο και οι επενδύσεις αποτελούν σημαντικούς κινητήρες ανάπτυξης.
«Επαναβεβαιώνουμε τα συμπεράσματα των ηγετών μας σχετικά με το εμπόριο από τη διάσκεψη κορυφής του Μπουένος Άιρες και αναγνωρίζουμε την πιεστική ανάγκη επίλυσης των εμπορικών εντάσεων», αναφέρει η πρόταση που βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.
Αν η αναφορά στην «πιεστική ανάγκη» απαλειφθεί από την τελική δήλωση, αυτό θα σήμαινε μία οπισθοδρόμηση από τη συμφωνία των G20 στην Αργεντινή, σχετικά με την αναγκαία βελτίωση του υφιστάμενου διεθνούς εμπορικού συστήματος και αναβάθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Οι ηγέτες των G20 συμφώνησαν επίσης τον περασμένο Δεκέμβριο να επανεξετάσουν τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ στην Οσάκα αργότερα αυτό το μήνα.
Ωστόσο, η πρόοδος στη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, που εξακολουθεί να λειτουργεί σύμφωνα με κανόνες που δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 25 χρόνια, είναι αργή, εν μέρει λόγω  ενεργειών των ΗΠΑ.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση των G20, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως τα περισσότερα από τα μέλη – κράτη εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
«Με τόσες πολλές χώρες να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες των εμπορικών εντάσεων φαίνεται ότι υπάρχει κάποια ώθηση που να το αντικατοπτρίζει αυτό στο ανακοινωθέν.
Αλλά δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση για τη διατύπωση», δήλωσε η ίδια πηγή.



Kuroda (BoJ): Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στο Β' εξάμηνο του 2019

Την εκτίμηση ότι «η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του 2019» εξέφρασε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) Haruhiko Kuroda προειδοποιώντας ωστόσο ότι «οι αβεβαιότητες παραμένουν εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας».
Ο Kuroda ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται σταδιακά μετά την υφεση που παρουσίασε στα τέλη του 2018, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν υποστηρικτικές πολιτικές και η Κίνα λαμβάνει μέτρα τόνωσης για να στηρίξει την ανάπτυξη της.
«Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μη ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους» είπε χαρακτηριστικά ο Kuroda στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών οικονομικών των G20 στηn ιαπωνική πόλη Fukuoka.
Η άποψη του Kuroda για τους παγκόσμιους κινδύνους είναι σημαντική ακριβώς γιατί η πρόβλεψη της BOJ για την ιαπωνική οικονομία βασίζεται στην παγκόσμια ανάπτυξη και την ανάκαμψη της.
Οι επενδυτές εκφράζουν την ελπίδα ότι ο αμείλικτος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν θα αποτρέψεις αυτή την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει σημαντικά την παγκόσμια καταναλωτική κίνηση και να αποδυναμώσει τις παγκόσμιες οικονομίες.
Το ζήτημα αυτό φαίνεται α διχάζει και τους υπουργούς Οικονομικών των G20 οι οποίοι αδυνατούν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν για το ζήτημα του εμπορικού πολέμου, ενώ εκτιμάται ότι η BOJ συγκαταλέγεται στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν να βρεθούν υπό μεγάλη πίεση καθώς ο εμπορικός πόλεμος εγείρει φόβους για παγκόσμια ύφεση.
Ο Kuroda επαίνεσε ωστόσο την απόφαση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να αναβάλει την επιβολή δασμών στο Μεξικού, αφού οι δύο χώρες έφθασαν σε συμφωνία για τη συγκράτηση της παράνομης μετανάστευσης
Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ, το Μεξικό για την παγκόσμια οικονομία κατέληξε ο Kuroda.

Κοινή πολιτική απέναντι στη χαμηλή φορολογία των κολοσσών Facebook, Amazon και Google

Πάντως οι G20 εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους μέσα από την υιοθέτηση κοινών κανόνων να ακολουθήσουν σκληρή πολιτική απέναντι στους κολοσσούς της παγκόσμιας τεχνολογίας, οι οποίοι είχαν ευεργετηθεί από τη χαμηλή φορολογία πολλών χωρών.
Στόχος είναι να κλείσουν τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η Facebook, η Google και η Amazon, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση.
Οι υπουργοί Οικονομικών των G20, σε κοινό ανακοινωθέν τους από την πόλη Φουκουόκα της Ιαπωνίας δηλωσαν ότι πολλές μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας έχουν δεχθεί επικρίσεις για τους μειωμένους φόρους που καταβάλλουν, καθώς δηλώνουν κέρδη σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, πρακτικές που από πολλούς θεωρούνται αθέμιτες.
Οι νέοι κανόνες σημαίνουν υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση για μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες καθώς επίσης ότι θα δυσκολέψουν χώρες όπως η Ιρλανδία να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις υποσχόμενες πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Munchin υπογράμμισε πως «οι G20 έχουν ισχυρή συναίνεση και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να την εδραιώσουμε και να λύσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες του πώς να γίνει αυτό συμφωνία».
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Bruno Le Maire αναφέρθηκε στο ηθικό μέρος του ζητήματος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους όταν συγκεκριμένες εταιρείες δεν το κάνουν αυτό διότι μεταφέρουν τα κέρδη τους σε περιοχές με χαμηλή φορολογία».
Παρόμοια θέση υιοθέτησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, ο οποίος υποστήριξε πως χρειάζεται να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης των εταιρειών αυτών γεγονός που θα επέφερε και υψηλότερα φορολογικά κέρδη στα κράτη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης