Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στα ιταλικά ομόλογα, στο 2,29% το 10ετές λόγω διαφαινόμενης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες

Ράλι στα ιταλικά ομόλογα, στο 2,29% το 10ετές λόγω διαφαινόμενης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες
Salvini και Di Maio είχαν μια «χρήσιμη, θετική και εγκάρδια» συνάντηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει»
(upd) Ράλι καταγράφει σήμερα (7/6/2019) η αγορά ιταλικών ομολόγων, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημειώνει ισχυρή άνοδο, λόγω διαφαινόμενης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.
Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, δείχνουν αποφασισμένοι να αφήσουν στην άκρη τις εγχώριες διαμάχες και αντιπαραθέσεις και να σχηματίσουν ένα κοινό «μέτωπο» κατά της ΕΕ.
Salvini και Di Maio είχαν χθες (6/6) το βράδυ μια «χρήσιμη, θετική και εγκάρδια» -σύμφωνα με τους ίδιους- συνάντηση διάρκειας μιας ώρας, στο τέλος της οποίας έστειλαν το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει».
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, Salvini και Di Maio συμφώνησαν σε μια νέα κυβερνητική ατζέντα που προβλέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας και καμία αύξηση φόρων.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έκαναν έναν πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων τους, έθεσαν τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής τους που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και δεσμεύτηκαν για έναν εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ που «θα βάζει στο επίκεντρο ύστερα από χρόνια παθητικών ιταλικών κυβερνήσεων, τους Ιταλούς».
Σε κοινή ανακοίνωση τους μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο αντιπρόεδροι επισημαίνουν ότι «η αύξηση κατά 8% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ και η μείωση της ανεργίας το α’ τετράμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 μας δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».
Περί τις 15:15, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει πτώση 11,5 μονάδων βάσης, στο 2,37%, από 2,491% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Η απόδοση του 30ετούς υποχωρεί κατά 8 μ.β. στο 3,21%, ενώ του 2ετούς σημειώνει πτώση 11,7 μ.β. στο 0,39%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,9% στις 20.365 μονάδες, με τις ιταλικές τράπεζες Banco Bpm, Unicredit και UBI Banca να ενισχύονται κατά 1%, 0,8% και 0,7% αντίστοιχα.


Ενδεικτικό του πόσο κρίσιμες και ρευστές είναι οι ισορροπίες όσον αφορά την ιταλική οικονομία δεν είναι μόνο ο κίνδυνος η Κομισιόν να θέσει σε ισχύ τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Ιταλία για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, λόγω του αυξανόμενου δημόσιου χρέους της (θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ).
Χαρακτηριστικές ήταν οι συστάσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ιταλία οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναφορικά τόσο με το χρέος όσο και με το έλλειμμά της, ενώ δεν δίστασε να τονίσει ότι «η ύπαρξη παράλληλων νομισμάτων, οποιασδήποτε μορφής, είναι παράνομη».
«Δεν υπάρχει άλλο νόμισμα από το ευρώ ή εάν υπάρχει είναι ένα… νεκρό νόμισμα» ,τόνισε ο Draghi αναφέροντας πως το σχέδιο που θα παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση για τη μείωση του χρέους της θα πρέπει να είναι αξιόπιστο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης