Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street, λόγω προσδοκιών για μείωση επιτοκίων από τη Fed - Στο +1,05% ο Dow, κέρδη +1,03 % για S&P 500

Άνοδος στη Wall Street, λόγω προσδοκιών για μείωση επιτοκίων από τη Fed - Στο +1,05% ο Dow, κέρδη +1,03 % για S&P 500
Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed
(upd) Ισχυρά κέρδη σημείωσαν σήμερα (7/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,05% στις 25.992 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,03% στις 2.872 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,66% υψηλότερα, στις 7.742 μονάδες.

Τα σημερινά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν μια σημαντική επιβράδυνση για τον Μάιο του 2019, σε μια αρκετά ανησυχητική ένδειξη για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν μόλις 75.000 θέσεις εργασίας, πολύ λιγότερες από τις 180.000 θέσεις που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική.
Ήταν η δεύτερη φορά σε τέσσερις μήνες που οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξάνονται λιγότερο από 100.000, με την αμερικανική αγορά εργασίας να συνεχίζει να δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, επιβράδυνση καταγράφηκε και στην αύξηση των μισθών, με το μέσο ωρομίσθιο να καταγράφει αύξηση 6 σεντς στα 27,83 δολ.
Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,1%, έναντι της αύξησης 3,2% του προηγούμενου μήνα.
Οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο αυξήθηκαν στο 27,5% μετά τα στοιχεία, από 16,7% προηγουμένως, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, ενώ η πιθανότητα για μια αύξηση τον Ιούλιο διαμορφώνεται στο 79%.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν ραγδαία πτώση μετά τα στοιχεία, με εκείνη του να υποχωρεί κάτω του 2,06% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η πτώση στις αποδόσεις πίεσε χαμηλότερα τις μετοχές των τραπεζών, με την JP Morgan Chase να υποχωρήσει κατά 1,12%, την Bank of America να έχει απώλειες 1,29% και τη Citigroup να σημειώνει πτώση 1,2%. 
Την ίδια ώρα, υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, με το Bloomberg να αναφέρει χθες (6/6) ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει καθυστέρηση στην επιβολή δασμών που είχε προγραμματίσει για την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον για το διάστημα που θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες.
Αυτή η εξέλιξη έφερε αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών ότι οι δύο πλευρές είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε συμφωνία, γεγονός που βοήθησε στην ανοδική πορεία τόσο της Wall Street όσο και των ασιατικών αγορών.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ συνεχίστηκαν χθες, με τη Μεξικανή πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Martha Barcena Coqui, να κάνει λόγο για μια «πολύ καλή συζήτηση».
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έκανε σήμερα λόγο για καλές πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία με το Μεξικό, αν και προειδοποίησε ότι εάν μια συμφωνία δεν καταστεί εφικτή, οι δασμοί θα εφαρμοστούν κανονικά τη Δευτέρα (10/6).
Επιπλέον, ο Trump δήλωσε ότι θα αποφασίσει για την αύξηση των δασμών κατά της Κίνας μετά τη συνάντηση που θα έχει μέσα στις επόμενες μέρες με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των G-20.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στις κεντρικές τράπεζες

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και των απογοητευτικών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,93% κι έκλεισε στις 377,48 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να σημειώνει ισχυρή άνοδο σχεδόν 2%.
Σημαντική άνοδο 1,2% κατέγραψε και ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει «έκτακτα εργαλεία» εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο για την στήριξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα, η ΕΚΤ προχώρησε και σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό το 2019, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% για το 2019, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,1%, ενώ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 1,3%, έναντι 1,2% των αρχικών προβλέψεων.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 0,77% κι έκλεισε στις 12.045,38 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στο +0,99% και τις 7.331,94 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 1,62% στις 5.364,05 μονάδες.


Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,91% κι έκλεισε στις 20.360,59 μονάδες, καθώς οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, δείχνουν αποφασισμένοι να αφήσουν στην άκρη τις εγχώριες διαμάχες και αντιπαραθέσεις και να σχηματίσουν ένα κοινό «μέτωπο» κατά της ΕΕ.
Salvini και Di Maio είχαν χθες (6/6) το βράδυ μια «χρήσιμη, θετική και εγκάρδια» -σύμφωνα με τους ίδιους- συνάντηση διάρκειας μιας ώρας, στο τέλος της οποίας έστειλαν το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει».
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,37% από 2,491% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στο 2,29%.


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προσοχή εστιάζεται στην επίσημη αποχώρηση της Theresa May από την πρωθυπουργία της χώρας και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, με την ίδια ωστόσο να παραμένει στη θέση της μέχρι να βρεθεί ο πολιτικός της διάδοχος.
Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Απρίλιο του 2019, που έδειξαν πτώση 1,9% σε μηνιαία βάση.
Παράλληλα, ξεχωριστά της Destatis έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας για τον ίδιο μήνα υποχώρησαν κατά 3,7% σε μηνιαία βάση, στα 109,7 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν μια πολύ μικρότερη πτώση κατά 0,9%.
Οι εισαγωγές της Γερμανίας κατέγραψαν επίσης πτώση σε σύγκριση με τον Μάρτιο, και συγκεκριμένα κατά 1,3%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας να περιοριστεί στα 17 δισ. ευρώ, από 22,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Στη Γαλλία, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, έναντι πτώσης 1,1% του Μαρτίου, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,3%.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας ενισχύθηκε κατά 1,1%, έναντι ετήσιας πτώσης 0,7% του Μαρτίου και έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση 1%.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, μετά τα μεικτά πρόσημα που εμφάνισαν κατά τις προηγούμενες ημέρες, εν μέσω προσδοκιών στις τάξεις των επενδυτών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό θα προχωρήσουν σε μία εμπορική συμφωνία πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί της Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε άνοδο 0,53% στις 20.884,71 μονάδες, με τις μετοχές των Yahoo Japan και Japan Steel να ενισχύονται κατά 2,41% και 2,2% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,95% και τις 6.443,90 μονάδες, καθώς οι μετοχές των BHP και Beach Energy ενισχύθηκαν κατά 2,1% και 4,8% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Dow Jones New Zealand διαμορφώθηκε στο +0,78% και τις 297,33 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 2.072,33 μονάδες, με τις μετοχές των LG Electronics και SK Hynix να ενισχύονται κατά 0,9% και 0,5% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης