Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έβδομη ημέρα ανόδου για τον χρυσό - Κέρδη 0,7% στα 1.342,70 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Έβδομη ημέρα ανόδου για τον χρυσό - Κέρδη 0,7% στα 1.342,70 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με κέρδη 9,10 δολ. ή 0,7%, στα 1.342,70 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου 2019
Με νέα κέρδη, για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, έκλεισε σήμερα (6/6/2019) ο χρυσός, στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί σε διάστημα σχεδόν 1,5 έτους, καθώς επωφελήθηκε από την αποδυνάμωση του δολαρίου.
Το ευρώ ενισχύεται σήμερα έναντι του δολαρίου, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ εκτίμησε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, υποστήριξε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ακολουθεί ανοδική, αν και με μετριασμένο ρυθμό, πορεία, ενώ εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί χαμηλότερα σε σχέση με το α’ τρίμηνο τόσο στο β’ όσο και στο γ’ τρίμηνο του 2019.
Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να χρησιμοποιήσει «έκτακτα εργαλεία» εάν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 9,10 δολ. ή 0,7%, στα 1.342,70 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου 2019.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,4% στις 96,9 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,6% στο 1,129 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Ο χρυσός έχει τις τελευταίες ημέρες ενισχυθεί εν μέσω των προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ενδέχεται να λάβουν σύντομα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώνονται για την παγκόσμια οικονομία.
Οι κεντρικές τράπεζας εξακολουθούν να επηρεάζουν το κλίμα των αγορών παγκοσμίως, με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Redserve, Fed) να παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής.
Μάλιστα, οι αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από τη Fed τον ερχόμενο Ιούλιο έχουν αυξηθεί στο 72%.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω ώθηση στον χρυσό προσφέρουν οι επίμονες εμπορικές εντάσεις.
Παρά τις συνομιλίες που είχαν χθες (5/6) αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Μεξικού, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι «δεν είναι αρκετές», ενώ πρόσθεσε ότι «εάν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία, οι δασμοί στο επίπεδο του 5% θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, με μηνιαίες αυξήσεις όπως έχει προγραμματιστεί».
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι δασμοί 5% στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας σταδιακή αύξηση κάθε μήνα, και αγγίζοντας εν τέλει το 25%.
Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές συνομιλίες της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο έχουν «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες, καθώς η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα, χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε την Κίνα με επιπλέον δασμούς 300 δισ. δολ, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι τόσο η Κίνα όσο και το Μεξικό θέλουν να συνάψουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου δήλωσε από την πλευρά του ότι το Πεκίνο θα πρέπει να προχωρήσει στα απαραίτητα αντίμετρα εάν η Ουάσιγκτον κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις και συμπλήρωσε ότι η πίεση των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης