Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Στο 1,2% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019 - Παράνομα τα «mini-BOTs» της Ιταλίας - Αμετάβλητα τα επιτόκια

Draghi: Στο 1,2% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2019 - Παράνομα τα «mini-BOTs» της Ιταλίας - Αμετάβλητα τα επιτόκια
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2019 προχώρησε η ΕΚΤ - Σαφές μήνυμα προς την Ιταλία για σεβασμό των κανόνων της Ευρωζώνης
Βασικός στόχος της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δεν είναι άλλος από τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο όριο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή (06/06/2019) της Ευρωτράπεζας, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα προς την ιταλική κυβέρνηση ότι οφείλει να σέβεται τους κανόνες της ζώνης του ευρώ.
Ο κ. Draghi υποστήριξε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ακολουθεί ανοδική, αν και με μετριασμένο ρυθμό, πορεία, ενώ εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί χαμηλότερα σε σχέση με το α’ τρίμηνο τόσο στο β’ όσο και στο γ’ τρίμηνο του 2019.
Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να χρησιμοποιήσει «έκτακτα εργαλεία» εάν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της ζώνης του ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι η απόφαση για διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.
Τόνισε ακόμη ότι η ΕΚΤ διαθέτει μεγάλα περιθώρια στη νομισματική της πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι «τα περιθώρια νομισματικής πολιτικής είναι μεγάλα.
Εάν κάποιος δεν μπορεί να το δει δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό.
Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει εάν χρειαστεί».
Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα κινηθεί με ρυθμό 1,2% το 2019 και 1,4% τόσο το 2020 όσοι και 2021.
Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η ΕΚΤ -τον Μάρτιο 2019- είχε εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη για το 2019 θα διαμορφώνονταν στο 1,1%, ενώ θα άγγιζε το 1,6% το 2020 και θα παρέμενε σε αυτό το επίπεδο και το 2021.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναμένουν ότι θα φθάσει φέτος στο 1,3% (από 1,2% που εκτιμούσαν τον Μάρτιο 2019) και θα ενισχυθεί σταδιακά στο 1,5% (από 1,4% τον Μάριο του 2019) το 2020 και στο 1,6% το 2021.
Επανέλαβε τη σταθερή θέση της ΕΚΤ ότι δεν αρκεί η νομισματική πολιτική προκειμένου να στηριχθεί η Ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει και οι ασκούμενες πολιτικές στα κράτη - μέλη να έχουν αυτόν τον στόχο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, άλλοι τομείς πολιτικής πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και στη μείωση των τρωτών σημείων.
Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της ζώνης του ευρώ πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα, να μειωθεί η διαρθρωτική ανεργία και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και το δυναμικό ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, η ήπια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ παρέχει στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα.
Ταυτόχρονα, οι χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό πρέπει να συνεχίσουν να ανοικοδομούν δημοσιονομικά αποθέματα.
Όλες οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας πιο φιλικής προς την ανάπτυξη σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών.
Ομοίως, η διαφανής και συνεπής εφαρμογή του πλαισίου δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πάροδο του χρόνου και μεταξύ των χωρών εξακολουθεί να είναι βασική για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
Η βελτίωση της λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης παραμένει προτεραιότητα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο χαιρετίζει τις τρέχουσες εργασίες και προτρέπει για περαιτέρω συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών».
Υπερασπιζόμενος, για μία ακόμη φορά, τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ υποστήριξε ότι καμία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτό που ονομάζεται «κανονική» νομισματική πολιτική, καθώς «είμαστε ακόμη μακρυά από αυτό που ονομάζεται κανονική νομισματική πολιτική, επειδή η παγκόσμια οικονομία είναι μακρυά από την κανονικότητα και αυτό επηρεάζει την Ευρωζώνη».
Προσέθεσε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει την κατάσταση στην οικονομία της Ευρωζώνης με αυτήν που ήταν πριν από επτά χρόνια, καθώς οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί, η ανεργία έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ η οικονομία κινείται με θετικό ρυθμό.
«Όταν τονίζουμε ότι «είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί» το πράττουμε προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό θα γίνει εάν υπάρξουν έκτακτες συνθήκες».

Η Ιταλία να σεβαστεί τους κανόνες - Το μόνο νόμισμα που μπορεί να υπάρξει είναι το ευρώ

Απόλυτα ξεκάθαρος ήταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναφορικά με το θέμα της Ιταλίας.
Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, από τη μία πλευρά ξεκαθάρισε ότι η Ρώμη οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναφορικά τόσο με το χρέος όσο και με το έλλειμμά της, ενώ δεν δίστασε να τονίσει ότι «η ύπαρξη παράλληλων νομισμάτων, οποιασδήποτε μορφής, είναι παράνομη.
Δεν υπάρχει άλλο νόμισμα από το ευρώ ή εάν υπάρχει είναι ένα… νεκρό νόμισμα».
Προσέθεσε ακόμη ότι το σχέδιο που θα παρουσιάσει η ιταλική κυβέρνηση αναφορικά με τη μείωση του χρέους της θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, προσθέτοντας, πάντως, ότι τα εν λόγω σχέδια, κάθε χώρας και όχι μόνο της Ιταλίας, εξετάζονται και αξιολογούνται από την Κομισιόν και όχι από την ΕΚΤ.

Ο ρόλος των TLTROs και η ρευστότητα των τραπεζών

Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τα TLTROs (την παροχή φθηνού δανεισμού προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες), υποστήριξε ότι αποτελούν ένα μέσο προκειμένου να καμφθούν οι όποιες ανησυχίες μπορεί να υπάρχουν για την ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Προσέθεσε ακόμη ότι μέσω αυτών ουσιαστικάη ΕΚΤ θέλει να στηρίξει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Ευρωζώνης - Η απόφαση της ΕΚΤ

Αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% διατήρησε αντιστοίχως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.
Αναλυτικά οι αποφάσεις:
(1) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
(2) Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
(3) Όσον αφορά τις λεπτομέρειες διενέργειας της νέας σειράς τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs III), το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο κάθε πράξης θα οριστεί σε επίπεδο κατά 10 μονάδες βάσης υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο που θα εφαρμόζεται στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της αντίστοιχης TLTROs.
Για τράπεζες με αποδεκτές καθαρές χορηγήσεις οι οποίες υπερβαίνουν ένα επίπεδο αναφοράς, το επιτόκιο που θα εφαρμόζεται στις ΣΠΠΜΑ III θα είναι χαμηλότερο, μπορεί μάλιστα να είναι εξίσου χαμηλό με το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων όπως θα διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πράξης, προσαυξημένο κατά 10 μονάδες βάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης