Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody’s: Αναξιόπιστη η ιταλική κυβέρνηση - Παράλληλο νόμισμα τα mini-BOTs

Moody’s: Αναξιόπιστη η ιταλική κυβέρνηση - Παράλληλο νόμισμα τα mini-BOTs
Στερείται αξιοπιστίας η πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 2,1% το 2019 λέει η Moody’s
Την εκτίμηση πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια διατυπώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, αναφέροντας πως η πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ το 2019 στερείται αξιοπιστίας.
Με την εκτίμηση αυτή η Moody’s «καίει» την ιταλική κυβέρνηση σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς είναι σε εξέλιξη η αντιπαράθεση Ιταλίας – Κομισιόν με την τελευταία να αξιώνει διορθώσεις στον ιταλικό προϋπολογισμό, με το επιχείρημα ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποτραπεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους.
Σύμφωνα με τη Moody’s το έλλειμμα θα κλείσει στο 2,6% το 2019 και στο 2,7% το 2020.
«Θεωρούμε τον προϋπολογισμό του 2020 ένα σημαντικό βήμα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας» αναφέρει η Moody’s, η οποία σχολιάζει και τα «mini-BOTs», υποστηρίζοντας πως «θα ήταν το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος και την αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη».
Σημειώνεται πως η Moody’s θα επαναξιολογήσει την ιταλική οικονομία στις 6 Σεπτεμβρίου.

Τι ανέφερε το Bankingnews.gr από τις 4 Ιουνίου 2019:

Παράλληλο νόμισμα ετοιμάζει στα παρασκήνια η Ιταλία, εν μέσω κόντρας με τις Βρυξέλλες

Περαιτέρω ανησυχίες προκαλούν τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τα “mini-ΒOTs”, εν μέσω έντονης διαμάχης με τις Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας.
Ειδικότερα, πρόσφατα η ιταλική βουλή ενέκρινε την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-ΒOTs”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα.
Την ιδέα έχει στηρίξει κατά καιρούς ο επικεφαλής για τη Lega και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Matteo Salvini, όπως και λοιποί αξιωματούχοι του κόμματός του, όπως σχολιάζουν ξένα μέσα ενημέρωσης.
Οι εκτιμούν ότι αν διαδοθούν τα “mini-ΒOTs” στην οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα και να αρχίσει σταδιακά να αποσχίζεται από την Ευρωζώνη.
Συζητήσεις για τα “mini-ΒOTs” έγιναν στην Ιταλία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2018, συμπεριλήφθηκαν και στο πρόγραμμα του συνασπισμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για ένα Italexit.



«Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα “mini-Bots" , ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», αναφέρει ο οικονομολόγος του Storch Research Institute, Thomas Mayer, σχολιάζοντας μάλιστα ότι εκεί που ο Γιάνης Βαρουφάκης απέτυχε με το παράλληλο νόμισμα που οραματιζόταν, η Ιταλία έχει ετοιμάσει ένα καλύτερο σχέδιο.
«Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα ήθελα να φανταστούν μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη.
Ο Salvini έχει σήμερα στα χέρια του καλύτερα χαρτιά απ’ ό,τι ο Βαρουφάκης το 2015», λέει, αναφερόμενος στο μέγεθος της ιταλικής οικονομίας.
Βέβαια, δεν είναι σίγουρο κατά πόσον ο Matteo Salvini θα βρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία να τον στηρίξει στο σχέδιο για τη διάδοση των “mini-Bots”.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης