Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall με το «βλέμμα» στη Fed - Κέρδη +0,82% για Dow και άνοδος +0,80% για S&P 500

Άνοδος στη Wall με το «βλέμμα» στη Fed - Κέρδη +0,82% για Dow και άνοδος +0,80% για S&P 500
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και στην Ιταλία
(upd) Κέρδη σημείωσαν σήμερα (5/6/2019) η Wall Street, μία ημέρα αφότου οι μειωμένες ανησυχίες για το εμπόριο και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), πυροδότησαν ράλι στις αμερικανικές μετοχές, με τους τρεις κύριους δείκτες να κλείνουν με κέρδη άνω του 2%.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,82% στις 25.540 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,80% στις 2.825 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,64% υψηλότερα, στις 7.575 μονάδες.

Παράλληλα θετική ήταν η εκτίμηση της Fed για την αμερικανική οικονομία βάσει του Beige Book, στο οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισε να επεκτείνεται με «μέτριο» ρυθμό το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2019», αν και εξέφρασε κάποιες ανησυχίες για την πορεία του κλάδου μεταποίησης.
Χθες (4/6), ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, έδωσε «σήμα» για αύξηση των επιτοκίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Lael Brainard, αξιωματούχος της Fed, δήλωσε σήμερα πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των εμπορικών διαπραγματεύσεων, στέλνοντας ένα ακόμη «σήμα» ότι η Fed είναι ανοιχτή σε μειώσεις των επιτοκίων.
«Η εμπορική πολιτική αποτελεί σίγουρα έναν καθοδικό κίνδυνο για την οικονομία και η δουλειά μας είναι να διατηρήσουμε την οικονομία σε ρυθμούς επέκτασης και θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει αυτό για την πολιτική», δήλωσε η Brainard.
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, προσπάθησε, ωστόσο, να ρίξει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων, αν και παραδέχτηκε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.
Τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών παραμένουν, ωστόσο, περιορισμένα, λόγω των απογοητευτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Μάιο του 2019 σε χαμηλό εννέα ετών, σε μια ένδειξη ότι οι προσλήψεις ενδεχομένως να κατεβάζουν ταχύτητα.
Ειδικότερα, στοιχεία των ADP/Moody's Analytics έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 27.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο του 2019, πολύ λιγότερες από τις 180.000 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Σημειώνεται ότι η αύξηση του Μαΐου ήταν η μικρότερη από τον Μάρτιο του 2010.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, με εκείνη του 2ετούς να υποχωρεί προς στιγμήν κάτω του 1,8% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017.

Σε άλλα οικονομικά στοιχεία, πορεία καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών ακολούθησε ο ISM υπηρεσιών για τις ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 56,9 μονάδες, από 55 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα «άγγιζε» τις 55,4 μονάδες.
Παράλληλα ο αντίστοιχος δείκτης ο οποίος καταρτίζει η εταιρεία Markit παρέμεινε αμετάβλητος στις 50,9 μονάδες τον Μάιο 2019.
Μειωμένες εμφανίζονται, εν τω μεταξύ, οι εμπορικές ανησυχίες, καθώς αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές του Μεξικού.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, αυτό το σαββατοκύριακο, σε μια πρώτη προσωπική συνάντηση μεταξύ βασικών διαπραγματευτών για το εμπόριο από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οριακά κέρδη στην Ευρώπη

Με οριακά κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην του Μιλάνου, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ιταλία, ενώ τα «βλέμματα» στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υπό την πίεση του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,38% κι έκλεισε στις 374,08 μονάδες.
Ο τεχνολογικός κλάδος παρέμεινε σε ανοδική τροχιά, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,8%, ενώ, αντίθετα, οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν ήπιες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 0,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,08% κι έκλεισε στις 11.980,81 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,08% στις 7.220,22 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 5.292,00 μονάδες.
Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχτηκαν οι αγορές μετοχών και ομολόγων στην Ιταλία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της Ιταλίας, καθώς η χώρα έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου δημοσίου χρέους.
H διαδικασία θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ξεπέρασε προσωρινά το 2,62%, ωστόσο αργότερα αποκλιμακώθηκαν οι πιέσεις, με το επιτόκιο να τερματίζει στο 2,487% από 2,525% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,36% κι έκλεισε στις 20.155,73 μονάδες, με τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.
Η μετοχή της Unicredit κατέγραψε απώλειες 3,5%, της Bper Banca σημείωσε πτώση 1,8%, της UBI Banca υποχώρησε κατά 1,2%, της Intesa Sanpaolo έκλεισε με απώλειες 0,9%, ενώ της Banco Bpm έκλεισε στο -2,2%.


Ανέκαμψαν οι αγορές της Ασίας μετά το ράλι στη Wall

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι περισσότερες αγορές της Ασίας, μετά την πτώση που κατέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες, δεχόμενες ώθηση από το ράλι που σημειώθηκε χθες στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά 1,80% στις 20.776,10 μονάδες, με τις μετοχές των Fanuc και SoftBank να καταγράφουν άνοδο 3%.
Μάλιστα, η άνοδος στην Ιαπωνία ήρθε παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη χώρα σημείωσε οριακή επιβράδυνση τον Μάιο του 2019, με τον σχετικό δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 51,7 μονάδες, από 51,8 τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων για 32ο συνεχόμενο μήνα.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε στο +0,10% και τις 2.069,11 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung ενισχύθηκε κατά 1%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,31% και τις 10.461,62 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,50% στις 26.895,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,41% και τις 6.358,50 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο -0,03% και τις 8.746,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε οριακή πτώση 0,03% στις 2.861,42 μονάδες.
Νωρίτερα, στοιχεία των Caixin και Markit έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση τον Μάιο του 2019, χάνοντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, από 54,5 τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στις 54 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης