Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού στην Τσεχία

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού στην Τσεχία
Πράγα: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού
Εκατό χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα (4/6) ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Andrej Babis, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση που πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες στην Πράγα, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στο σημείο αυτό.
Ο δισεκατομμυριούχος πολιτικός θεωρείται ύποπτος για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και πιθανόν βρίσκεται σε θέση σύγκρουσης συμφερόντων, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Ο Andrej Babis μας δίνει κάθε εβδομάδα μια αιτία για να διαδηλώσουμε.
Κουραστήκαμε πια", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Εκατομμύρια στιγμές για τη δημοκρατία", ενώπιον σχεδόν 120.000 διαδηλωτών, σύμφωνα με τους οργανωτές.
"Δεν είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μια τέτοια θέση σύγκρουσης συμφερόντων και του οποίου τα προσωπικά προβλήματα ζημιώνουν όλη τη χώρα να παραμένει πρωθυπουργός!", δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος ο αρχηγός αυτής της ΜΚΟ.
Οι διαδηλωτές για ακόμη μια φορά γέμισαν τη μεγάλη Πλατεία Βέντσεσλας, τη μεγαλύτερη οδική αρτηρία της πρωτεύουσας και εμβληματικό τόπο της ιστορίας της Τσεχίας.
Από τα τέλη Απριλίου, διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται συχνά πυκνά εναντίον του Andrej Babis και της υπουργού Δικαιοσύνης, την οποία οι διαδηλωτές υποψιάζονται ότι θέλει να παρεμποδίσει τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του αρχηγού της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της Πράγας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τον Andrej Babis ύποπτο για οικονομική απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και εκτιμά ότι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία συνεχίζει να αντλεί κέρδη από την εταιρία holding Agrofert που είχε ιδρύσει και από την οποία επισήμως αποχώρησε το 2017 μέσω καταπιστευματικών ταµείων που εποπτεύονταν μεταξύ άλλων από τη σύζυγό του.
Οι Βρυξέλλες απαιτούν από τη Δημοκρατία της Τσεχίας την πληρωμή 17,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το κείμενο του οποίου η τελική διατύπωση θα τεθεί υπό επεξεργασία τους προσεχείς μήνες, περιλαμβάνοντας και τη θέση της Πράγας.
Ο 64χρονος αρνείται κατηγορηματικά ότι βρίσκεται σε θέση σύγκρουσης συμφερόντων.
"Αυτός ο έλεγχος συνιστά επίθεση κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιφρονούν την τσεχική νομοθεσία", δήλωσε ενώπιον των βουλευτών σήμερα (4/6), λίγο πριν από την έναρξη της διαδήλωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης