Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τορπίλη για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό η χαμηλή ανάπτυξη – Συναγερμός σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Τορπίλη για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό η χαμηλή ανάπτυξη – Συναγερμός σε Αθήνα και Βρυξέλλες
Για την ιστορία και μόνο το ΔΝΤ είναι αυτό που δεν έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών του, επιμένοντας ότι η ελληνική οικονομική θα κινηθεί με ταχύτητες 2,4%
Η χαμηλή επίδοση της ανάπτυξης, μόλις 1,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2019,έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο όχι μόνο γιατί είναι η μικρότερη στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών αλλά γιατί έρχεται σε μία «κακή» χρονική στιγμή για την χώρα.
Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δεν εξυπηρετούν τα σχέδια της ελληνικής πλευράς η οποία στις 13 Ιουνίου καλείται να παρευρεθεί σε ένα δύσκολο Eurogroup.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου η ελληνική αποστολή θα δεχτεί συστάσεις από το όργανο για το δημοσιονομικό κενό που έχουν προκαλέσει στον προϋπολογισμό οι παροχές του Έλληνα πρωθυπουργού.  
Η πρώτη βολή θα έρθει σήμερα από την έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.
Στις περίπου 100 σελίδες της έκθεσης οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα σημαίνουν συναγερμό για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, καθώς έχουν εντοπίσει δημοσιονομική τρύπα 1% του ΑΕΠ ή 1,9 δισ. ευρώ για το 2019 και άλλων 2,85 δισ. ευρώ για το 2020 (δηλαδή, συνολικά 4,75 δισ. ευρώ στη διετία).
Ακόμη και αν τα νούμερα αυτής της απόκλισης δεν αποτυπωθούν στη σημερινή έκθεση και παραπεμφθούν για την επόμενη δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει απαλλαγεί από τον εφιάλτη των νέων μέτρων.
Το αντίθετο.
Θα συνεχίσουν να επικρέμονται ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα νοικοκυριά λόγω της εύθραυστης ανάπτυξης.         
Η επιβράδυνση της ανόδου της ελληνικής οικονομίας «τορπιλίζει» τις κυβερνητικές προβλέψεις για εισπράξεις 51 δισ. ευρώ φέτος από φόρους που είναι ζωτικής σημασίας για τον προϋπολογισμό και στηρίζεται στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό από τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και τόνωσης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων που εφαρμόζονται από τις 20 Μαΐου.
Πρόβλημα αυτή την στιγμή δεν υπάρχει για τον προϋπολογισμό αφού στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,46 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί βασικό παράγοντα ανησυχίας και για τις αγορές από τις οποίες δανείζεται αποκλειστικά η χώρα και αντανακλώνται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν το επόμενο διάστημα οι προβλέψεις που έχουν κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ και οι οποίες βασίζονται σε ακόμη πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, αφού προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 1,9% για φέτος έναντι 2,3%, τότε τα σχέδια για φθηνότερο δανεισμό καθίσταται εξαιρετικά δύσκολα.
Για την ιστορία και μόνο το ΔΝΤ είναι αυτό που δεν έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών του, επιμένοντας ότι η ελληνική οικονομική θα κινηθεί με ταχύτητες 2,4%.  

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης