Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου - Πήραμε τη χώρα στη χαράδρα της χρεοκοπίας και τη βγάλαμε στο ξέφωτο

Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου - Πήραμε τη χώρα στη χαράδρα της χρεοκοπίας και τη βγάλαμε στο ξέφωτο
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου 2019, προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές
Στις 7 Ιουλίου 2019 θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στις 10 Ιουνίου 2019, ενώ οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μία «συνταγματική ευαισθησία» τόσο του εκλογικού σώματος όσο και του πολιτικού συστήματος.
Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές τόσο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και για την αυτοδιοίκηση.
«Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια να εκμεταλλευθούν μία συνταγματική ευαισθησία.
Είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών και επισπεύδει την εθνική εκλογική διαδικασία μετά από μία ευρωπαϊκή κάλπη.
Αυτό αποδεικνύει τη δημοκρατική ευαισθησία που διακρίνει και εμένα και την κυβέρνηση», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να υπάρξει κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει στη Βουλή και να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως και τους ποινικούς κώδικες.
Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο..

Εξηγώντας την απόφασή του για πρόωρες εκλογές είπε: «Αποφασίσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα πρόωρα αλλά συντεταγμένα στην κάλπη.
Το αποτέλεσμα προδίκαζε μια παρατεταμένη ένταση και πόλωση αν δεν επισπεύδονταν οι εκλογές μέχρι το Σεπτέμβρη με πολύ αρνητικές συνέπειες για την οικονομία».
«Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της όπως ο νόμος ορίζει μέχρι την τελευταία ημέρα που θα κλείσει η Βουλή» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις προεκλογικές παροχές και την σωρεία τροπολογιών που έρχονται στη Βουλή.
Υποστήριξε δε ότι «δεν κάνουμε ρουσφέτια εξυπηρετούμε κοινωνικές ανάγκες» και πως «δεν είναι ρουσφέτια η πρόσληψη των καθαριστριών ούτε η διασφάλιση των ανθρώπων και της ΕΒΖ».
Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι τροπολογίες δεν αφορούν τον Κώδικα αλλά η κυβέρνηση έχει με βάση τους νόμους νομική δραστηριότητα ως την επόμενη Παρασκευή και αν νομοθετηθούν μέτρα που θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο να έρθει η Ν.Δ. να τις ψηφίσει.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την συγκυρία και ακόμη και στους Κώδικες που έχει η Ν.Δ. συμφωνήσει που έχει προηγηθεί δουλειά 6 μηνών από έγκριτους νομικούς και επιμένει να μην συμμετάσχει στην διαδικασία» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να το ξανασκεφθεί.

Τα μέτρα και η τελική απόφαση του ελληνικού λαού

"Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτηση τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ή που γράφονται στον Τύπο, "είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών".
Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σχολίασε και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα.
Επισήμανε ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης "επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της".
Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη "χαλαρή" ψήφο στις ευρωεκλογές.
Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε.
Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη ΝΔ για "κρυφή ατζέντα" που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει φέτος το 2,3%

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αντιφάσεις και ουσιαστικά του καταλόγισε ότι δεν είπε κατά λάθος για επταήμερη εργασία ή για ξεπερασμένο 8ώρο και αν έρθει στην εξουσία θα μπορεί να δηλώνει ότι τα είχε πει προεκλογικά.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% , δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.
Σημείωσε -εν είδει και αυτοκριτικής- ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας.
Πρόσθεσε ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε διαρκείς αντιπαραθέσεις για να επιτευχθούν νίκες στις διαπραγματεύσεις και προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι.
Είπε ότι δέχεται την κριτική ότι ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα.
Τόνισε ότι αυτό δεν είναι "αφήγημα μεσαίας τάξης", αλλά ότι "είναι υποχρέωση μας να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα".
Μίλησε για την επίτευξη της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού παρά τις διαφωνίες των συντηρητικών κύκλων και κατέθεσε ως στοιχείο αυτοκριτικής "ότι έχοντας δει το τι καταφέραμε -γιατί δεν ήταν αυτονόητο ότι θα βγούμε από το μνημόνιο- το θεωρήσαμε δικαίωση και επιτυχία, το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης του λαού που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και στο τέλος της ημέρας είπε ‘δεν αντέχω' το οποίο το εισέπραξε η κυβέρνηση που είναι σήμερα".
"Ουδέν κακόν αμιγές καλού", είπε σχολιάζοντας την "έκφραση δυσαρέσκειας" που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα από την ευρωκάλπη. Είπε ότι λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα.
Σχολίασε ότι η "μεγαλύτερη αλαζονεία" της ΝΔ είναι όσα έχουν συμβεί στο θέμα της Δικαιοσύνης "που ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση εκείνοι είπαν: ‘καμία συναίνεση'".

H κόντρα για τη Δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έχει και τον τρόπο και τη γνώση να λειτουργήσει ως εγγυητής της ενότητας του έθνους, του Συντάγματος και της τήρησης του, της ανεξαρτησίας των θεσμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο κ. Παυλόπουλος θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε "βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες" στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη για την άρνηση του να συναινέσει στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και είπε ότι συνιστά "τη μέγιστη θεσμική παρεκτροπή" να θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις σκοπιμότητες.
Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι θέλει να έρθει ως "εκδικητής", και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι επιχειρεί την "κατατρομοκράτηση" δικαστικών λειτουργών, λέγοντας πως "οι μάσκες έπεσαν".
 
Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο για τις εθνικές εκλογές

"Το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες, δεν θα έχουν ευρωψηφοδέλτια, άρα στα χέρια των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες είναι το αποτέλεσμα. Δεν είναι προδιαγεγραμμένο τίποτα απολύτως.
Το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις 7 Ιουλίου -κι ας το ‘χουν στο μυαλό τους κάποιοι που βγαίνουν τελείως αλαζονικά - να ξέρουν όλοι ότι είναι άλλη αναμέτρηση αυτή με διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα 4 χρόνια, με ποιον πρωθυπουργό και με ποιο πρόγραμμα".
Αυτό τόνιζε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς αν μπορεί να γυρίσει το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι "το κοντέρ μηδενίζει, έχουμε επίγνωση και των δυσκολιών και των τάσεων, αλλά και των δυνατοτήτων μας".
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα, γιατί το έχει ξανακάνει, να πάρει τους ψηφοφόρους εκείνους για να πετύχει το αποτέλεσμα, είπε.
"Ανοικτό και απολύτως εφικτό με βάση τη γλώσσα των αριθμών, άρα θα σας απαντήσω με το ρητό του Γαλιλαίου: κι όμως γυρίζει.
Είπε ειδικότερα ότι αν οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, δηλαδή αν οι περίπου 600.000 ψηφοφόροι που ψηφίσαν στις εκλογές του ‘15 και δεν πήγαν στην κάλπη τώρα για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή απείχαν, δεν ψήφισαν ΝΔ- κι αν δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος των εκλογών σε όλους εκείνους, επίσης ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του ‘15, που επέλεξαν μικρότερα κόμματα κι είναι γύρω στους 400.000 ψηφοφόρους, έχουμε 1 εκατ. ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Είπε για δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι μόνο χαμένη ψήφος είναι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι μπορεί να συνεργαστεί και με τη ΝΔ, είναι σα να υποτιμά τη νοημοσύνη αυτών των ανθρώπων οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις χαοτικές διαφορές ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Μόνο ο Μητσοτάκης ωφελήθηκε από το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Υπό κανονικές συνθήκες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έπρεπε να είχε λήξει αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει καθώς δεν μπορούσε να συγκροτηθεί μια εναλλακτική προοδευτική πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ είχαν προσχωρήσει από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης Τσίπρα στο αντί - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παρατήρησε πως η ένταξη στους στο αντί - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν τους ωφέλησε καθόλου, διότι μειώθηκαν τα ποσοστά τους, και ωφελήθηκε μόνον ο κ. Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης