Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Έως και δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2019, αν επιδεινωθούν οι εμπορικές διαμάχες

Moody's: Έως και δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2019, αν επιδεινωθούν οι εμπορικές διαμάχες
Το σχόλιο της Moody's για τη Fed και τις εμπορικές διαμάχες Κίνας - ΗΠΑ
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων (επί του παρόντος στο 2,25%-2,50%) έως και 50 μονάδων βάσης (σσ: δύο μειώσεις από 25 μονάδες βάσης) το 2019, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, σχολιάζει η αναλύτρια της Moody's, Elena Duggar.
Για τις τρέχουσες συνθήκες, ο αμερικανικός οίκος αναμένει μία μείωση επιτοκίων από τη Fed έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
«Οι διαμάχες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν επισκιάσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Αναμένουμε οι κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική», σχολιάζεται.
Βέβαια, τον περασμένο Απρίλιο, ο Mark Zandi της Moody's ανέφερε ότι τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας δεν δικαιολογούν τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, κάτι που επανειλημμένα έχει ζητήσει ο Λευκός Οίκος.
Όπως δήλωσε στο CNBC, αν και η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό, τα οικονομικά στοιχεία δεν υποδεικνύουν την ανάγκη για μείωση των επιτοκίων.
«Δεν είμαι σίγουρος γιατί η Fed πρέπει να μπει σε κατάσταση πανικού αυτή τη στιγμή» δήλωσε.
Ο ίδιος τόνισε τα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική οικονομία ήταν πράγματι υγιής: η ανεργία είναι κοντά στο χαμηλό 50ετίας, η αύξηση των μισθών ήταν ισχυρή, ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο της Fed για 2% και το χρηματιστήριο φαίνεται να σαν πέτυχε επίπεδα ρεκόρ ξανά.
Όπως εξήγησε, η μείωση των επιτοκίων υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν «αντιπαραγωγική» ενώ θα συνέβαλε στη μείωση του χρέους.

Η παγκόσμια ύφεση είναι πολύ πιθανή εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Για τον κίνδυνο «παγκόσμια ύφεσης» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντός των επόμενων τριών μηνών προειδοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's, Mark Zandi.
Η πρόβλεψη του βασίστηκε στο σημερινό «εξαιρετικά εύθραυστο» επιχειρηματικό κλίμα που ήταν αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης διαμάχης δασμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο που άρχισε το περασμένο έτος.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα διαπραγματεύονται τώρα μια συμφωνία, με εκπρόσωπους από τις δύο χώρες που αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα.
«Το επιχειρηματικό κλίμα σε όλο τον κόσμο είναι εξαιρετικά εύθραυστο» δήλωσε ο οικονομολόγος στο CNBC και συμπλήρωσε ότι μια έρευνα που διεξήχθη από τη Moody's έδειξε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταιρειών ήταν η πιο αδύναμη από το τέλος της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία.
«Οι επιχειρήσεις είναι σε κρίσιμο σημείο και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας αυτού του εμπορικού πολέμου και αν δεν διευθετηθεί το επόμενο τρίμηνο, νομίζω ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι πολύ πιθανή», δήλωσε ο Zandi.
Όπως εξήγησε εάν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν τελεσφορήσουν και κατά συνέπεια δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία, θα ζημιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα και να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των προσλήψεων.
Όταν συμβεί αυτό, η ανεργία θα αυξηθεί και οι καταναλωτές θα χάσουν την πίστη τους στην οικονομία.
«Η διαφορά μεταξύ μιας οικονομίας που επεκτείνεται και σε μια οικονομία σε ύφεση είναι η πίστη ότι η οικονομία θα είναι εντάξει.
Κι εάν χάσεις την πίστη σου, καμία κεντρική τράπεζα δεν θα μπορέσει να την επαναφέρει.
Αυτό είναι η ύφεση» είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης