Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Ιταλία και κεντρικές τράπεζες - Στο +1,51% ο DAX

Κέρδη στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Ιταλία και κεντρικές τράπεζες - Στο +1,51% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,59% κι έκλεισε στις 372,67 μονάδες
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα (4/6/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αρχίζουν να προεξοφλούν πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ως «απάντηση» στα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώνονται για την παγκόσμια οικονομία.
Την Πέμπτη (6/6) αναμένονται οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ σήμερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, εμφανίστηκε ανοιχτός στη λήψη μέτρων, εάν χρειαστούν στο μέλλον.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,59% κι έκλεισε στις 372,67 μονάδες.


Ο τεχνολογικός κλάδος δέχτηκε πιέσεις, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,3%, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 1%, καθώς οι πρώτες ενδείξεις για αντιμονοπωλιακές ενέργειες των αμερικανικών αρχών σε βάρος της Google και άλλων μεγάλων αμερικανικών εταιριών τεχνολογίας οδήγησαν σε πτώση και τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Η Amazon και η Google της Alphabet είναι οι πρώτες εταιρίες τεχνολογίας που θα βρεθούν αντιμέτωπες με έρευνες για μονοπωλιακές πρακτικές από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, ενώ πηγές δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν η Apple και η Facebook.
Από την άλλη, με ισχυρή άνοδο άνω του 3% έκλεισε ο κλάδος αυτοκινήτων, χάρη στις καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στην αμερικανική αγορά.
Εξάλλου, οι εμπορικές εντάσεις υποχώρησαν σήμερα, καθώς το Πεκίνο διεμήνυσε πως οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και τριβές για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πρέπει να αντιμετωπιστούν και να λυθούν μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.
Στην υποχώρηση των εμπορικών ανησυχιών συνέβαλαν οι σημερινές δεσμεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, για την επίτευξη μιας φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών του στη μετά - Brexit εποχή.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,51% κι έκλεισε στις 11.971,17 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, Volkswagen και BMW να καταγράφουν κέρδη 4,1%, 3,6% και 3,2% αντίστοιχα.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,41% στις 7.214,29 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 5.268,26 μονάδες.



Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,2% τον Μάιο, από 1,7% τον Απρίλιο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για 1,3%.
Ο χαμηλός πληθωρισμός παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΚΤ.
Τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία ενδεχομένως να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική νωρίτερα από τον σχεδιασμό της.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1,79% κι έκλεισε στις 20.229,42 μονάδες, καθώς ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini προσέφερε διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης.


Salvini και Di Maio εξέφρασαν, εξάλλου, την πρόθεσή τους να συνεχίσει η θητεία της κυβέρνησης, ύστερα από το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Giuseppe Conte προς τους κυβερνητικούς εταίρους ότι είτε θα αναλάβουν τις ευθύνες τους είτε θα υποβάλει την παραίτησή του.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 να προτείνει την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, εξέλιξη η οποία θα φέρει την Ιταλία αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους 3 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε κατά 2,2%, της Banco Bpm σημείωσε άνοδο 3,5%, της Unicredit κατέγραψε κέρδη 2,9%, ενώ η UBI Banca σημείωσε άλμα 4%.
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,525% από 2,574% στο προηγούμενο κλείσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης