Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ για Κύπρο: Κίνδυνοι λόγω NPLs - Αρνητική επίδραση από σκληρό Brexit - Σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης

ΔΝΤ για Κύπρο: Κίνδυνοι λόγω NPLs - Αρνητική επίδραση από σκληρό Brexit - Σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης
Σε έκθεση του ΔΝΤ για την Κύπρο αναφέρεται ότι η οικονομική ανάπτυξη σταδιακά επιβραδύνεται, αλλά παραμένει ισχυρή, ενισχυμένη από τους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Σταδιακή επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου «βλέπει» το ΔΝΤ σε σχετική του ανάλυση, κρούωντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τα NPLs των τραπεζών.
Όπως αναφέρεται, οι κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν την κυπριακή οικονομία αν και υπαρκτοί είναι διαχειρίσιμοι.
Ειδικότερα, οι κίνδυνοι απορρέουν κυρίως από τα ακόμη σημαντικά ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ανάγκη για μείωση του δημοσίου χρέους και οι ενδεχόμενες δημοσιονομικές υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα του χρέους, όπως είναι η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για επαναφορά των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι τράπεζες

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή μέτρων λήψης αποφάσεων ή μείωσης των τιμών των ακινήτων θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών.
Ωστόσο, η ταχύτερη ανάκαμψη του Φορέα Διαχείρισης Δανείων, αναφέρει το ΔΝΤ, θα μπορούσε να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους.
Παράλληλα, το ΔΝΤ αναφέρει πως ένα σκληρό Brexit θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου μεσοπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, με επιπτώσεις στις εξαγωγές και τις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς και έμμεσα μέσω των επιπτώσεών της στην οικονομία της ΕΕ και των αυστηρότερων από τις αναμενόμενες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.

Προσοχή στα διαβατήρια

Λόγω της εξάρτησης του αναπτυσσόμενου κατασκευαστικού κλάδου από τις εισροές που συνδέονται με το Σχέδιο των Πολιτογραφήσεων Ξένων επενδυτών, το ΔΝΤ αναφέρει πως η επιβολή αυστηρότερων μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή επιβράδυνση των επενδύσεων μεσοπρόθεσμα.
Επιπλέον, τονίζει πως οποιαδήποτε αρνητική αξιολόγηση που σχετίζεται με τα μέτρα που εφαρμόζει η Κύπρος για ξέπλυμα (AML), θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις και τη συνεχή πρόσβαση των τραπεζών στην τραπεζική με τις ανταποκρίτριες τράπεζες.
Γενικότερα, το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης καθιστούν την Κύπρο ευάλωτη στους κινδύνους που προκύπτουν από την ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις χώρες καταγωγής, ιδίως λόγω των πολύ ισχυρών δανείων και των νοικοκυριών.
Ο κίνδυνος αυτός, καταλήγει, μετριάζεται από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και παρέχει μια ανοδική πορεία για τις προοπτικές ανάπτυξής της.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης