Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δέσμευση Trump - May για μια μεγάλη εμπορική συμφωνία στη μετά - Brexit εποχή

Δέσμευση Trump - May για μια μεγάλη εμπορική συμφωνία στη μετά - Brexit εποχή
Ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Theresa May στην Downing Street, την κάλεσε χαριτολογώντας να μην παραιτηθεί
(upd) Για την επίτευξη μιας φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Βρετανίας στη μετά - Brexit εποχή, δεσμεύτηκαν ο πρόεδρος Donald Trump και η πρωθυπουργός Theresa May.
Οι δύο ηγέτες παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην Downing Street μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η χώρα του μοιράζεται κοινούς στόχους με τη Βρετανία και αναμένει μια σπουδαία εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.
Ο Trump τόνισε ότι «όλα είναι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Όσον αφορά τον ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn, ο Trump είπε ότι αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του, ενώ τον χαρακτήρισε «αρνητική δύναμη».
Να σημειωθεί ότι ο Corbyn συμμετείχε σήμερα στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο κατά του Αμερικανού προέδρου.
Ο Trump επανέλαβε τη θέση του ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλιο δεν πρέπει να υιοθετήσει την κινεζική τεχνολογία 5G.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η Theresa May δεν πήρε πιθανόν τα εύσημα που της άξιζαν για τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με στόχο μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός αστειεύτηκε σχετικά με τις συμβουλές του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για το θέμα.
«Ο πρόεδρος (πέρυσι) πρότεινε να μηνύσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν κάναμε», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
«Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις και καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία» σημείωσε, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Ο Trump εξήρε τη συμφωνία του Νοέμβριου που σύναψε η May με τις Βρυξέλλες, την οποία οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τρεις φορές νωρίτερα φέτος.
«Εγώ θα τους είχα μηνύσει, αλλά εντάξει», υπογράμμισε ο ίδιος χαμογελώντας.
«Θα τους είχα μηνύσει και θα προχωρούσαμε σε διακανονισμό, όμως ποτέ δεν ξέρεις, εκείνη είναι πιθανόν καλύτερη διαπραγματευτής σε σχέση με εμένα».
Κατόπιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε:
«Πιθανόν, δεν σου δόθηκαν τα εύσημα που σου αξίζουν, εάν αυτά σημαίνουν κάτι, όμως πιστεύω ότι σου αξίζουν πολλά εύσημα, πραγματικά το πιστεύω».
Την ίδια ώρα, οι σχέσεις με το Μεξικό και η Huawei βρέθηκαν, επίσης, στο επίκεντρο των δηλώσεων του Trump.
Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, το Μεξικό «πρέπει να κάνει περισσότερα» για να σταματήσει την «εισβολή» των μεταναστών στις ΗΠΑ, εάν θέλει να αποφύγει την επιβολή τελωνειακών δασμών σε βάρος του.
Θεωρώντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «εκατομμύρια άνθρωποι» διασχίζουν τα σύνορα, ο μεγιστάνας υπογράμμισε ότι «οι δασμοί θα τεθούν πιθανόν σε ισχύ», παρά τις συνομιλίες με τη μεξικανική κυβέρνηση με στόχο να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών.
«Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη.
Θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα».
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τα σύνορα… Θέλω να δω ασφάλεια στα σύνορά μας, θα δω φοβερό εμπόριο, θα δω πολλά πράγματα να συμβαίνουν κι αυτό συμβαίνει».
«Το Μεξικό τηλεφώνησε, θέλουν να συναντηθούμε, θα συναντηθούν την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών (Mike) Pompeo θα παραστεί στη συνάντηση μαζί με κάποιους άλλους που είναι πολύ καλοί σε αυτό και θα δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όμως νομίζω ότι το πιθανότερο είναι οι δασμοί να επιβληθούν και το πιθανότερο τότε θα λέμε ότι οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ και ότι θα καταβληθούν».
«Κάθε μήνα αυτοί οι δασμοί θα αυξάνονται από το 5% στο 10%, στο 15%, στο 20% και ίσως στο 25% κι αυτό που θα συμβεί είναι ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις που έφυγαν από τη χώρα μας και πήγαν στο Μεξικό, θα επιστρέψουν σε εμάς κι αυτό είναι εντάξει…», πρόσθεσε ο Trump.
Σχετικά με την Huawei, ο Trump εμφανίστηκε «απόλυτα βέβαιος» στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία για την πιθανή εμπλοκή του κινεζικού ομίλου στην ανάπτυξη του βρετανικού δικτύου 5G, ένα ενδεχόμενο που δεν βλέπουν με καλό μάτι οι ΗΠΑ.
«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία», υπογράμμισε.

Όπως μετάδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Μεγάλη εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία στη μετά - Brexit εποχή υπόσχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Theresa May στην Downing Street, την κάλεσε χαριτολογώντας να μην παραιτηθεί, προκειμένου να συμφωνήσουν για μια πολύ ουσιαστική εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Στις συζητήσεις Trump - May συμμετείχαν και Βρετανοί επιχειρηματίες.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Trump δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποτελούν ήδη τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας και ότι υπάρχει περιθώριο η συνεργασία των δύο χωρών να επεκταθεί.
«Θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σε μια ουσιώδη εμπορική συμφωνία.
Είναι κάτι που επιθυμούμε και οι δύο.
Μην παραιτηθείτε, ας κλείσουμε αυτή τη συμφωνία», τόνισε ο Trump χαριτολογώντας απευθυνόμενος στην Theresa May.
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας εκτίμησε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ώστε να εργαστούν από κοινού στο μέλλον.
«Πρόκειται για μια σπουδαίοι συνεργασία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί.
Οπωσδήποτε αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια διμερή εμπορική συμφωνία», τόνισε η May.





Όπως και οι προκάτοχοί του, ο Trump επιμένει κατά την επίσκεψή του αυτή στην "ειδική σχέση" ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Ωστόσο αυτή δοκιμάζεται σκληρά τον τελευταίο καιρό σε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων το Ιράν, μετά την βούληση που εξέφρασε το Ηνωμένο Βασίλειο να υπερασπιστεί τη διεθνή πυρηνική συμφωνία, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε εν αμφιβόλω, ή την πολιτική για το περιβάλλον.
Η Ουάσινγκτον ασκεί επίσης πιέσεις στο Λονδίνο να αποκλείσει την κινεζική Huawei από το δίκτυό του 5G.
Την Κυριακή, στους Sunday Times, ο Trump ζήτησε από το Λονδίνο να φανεί "πολύ προσεκτικό" όσον αφορά τον ρόλο που σχεδιάζει να παραχωρήσει στον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών.
"Η σχέση μας ενίσχυσε την ασφάλεια και την ευημερία των χωρών μας για χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει και για τις ερχόμενες γενιές", δήλωσε από την πλευρά της η Theresa May.
Η εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, ζωτικής σημασίας για την Βρετανία μετά το Brexit, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο ηγέτες, αν και ορισμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο φοβούνται μήπως αυτή στραφεί στο τέλος σε βάρος τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης