Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 10-13/6 ο Τσίπρας στον Παυλόπουλο για την προκήρυξη των εκλογών - Προεκλογικές μεθοδεύσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Στις 10-13/6  ο Τσίπρας στον Παυλόπουλο για την προκήρυξη των εκλογών - Προεκλογικές μεθοδεύσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή και την επόμενη εβδομάδα
Στις 10 με 13 Ιουνίου θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.
Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Ο κ.Βούτσης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει έντονο νομοθετικό έργο αυτή την εβδομάδα, ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή και την επόμενη εβδομάδα και είπε ότι μέχρι να πάει ο πρωθυπουργός στον κ.Παυλόπουλο, η Βουλή θα είναι ανοικτή και θα λειτουργεί κανονικά ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξει ένας μικρός αριθμός υπουργικών τροπολογιών..
«Ευελπιστώ όμως ότι δεν θα είναι πολλές και δεν θα έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα αλλά θα αφορούν προθεσμίες που πρέπει να παραταθούν και κάποια τέτοια πράγματα…» υποστήριξε ο κ.Βούτσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται λόγω αδυναμίας ή γιατί έχει χάσει τη στήριξή της, και επομένως θα πάμε στις εκλογές με όλους του νυν υπουργούς στην θέση τους ως υπηρεσιακούς πλην του υπουργού Εσωτερικών που θα αντικατασταθεί καθώς αυτό είναι το Υπουργείο που διεξάγει τις εκλογές.
«Δεν έχουμε διάλυση της Βουλής από αδυναμία της Κυβέρνησης ή πτώσης της άρα βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη αλλά κανονικότητα λειτουργίας της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης.
Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ψήφιση νομοσχεδίων και τροπολογιών, αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για την υπερψήφιση τους.
Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, οι εργασίες θα αρχίσουν αύριο Τετάρτη 5/6 στην Ολομέλεια με την ψήφιση δύο κυρώσεων (Αζερμπαϊτζάν και ένα πρωτόκολλο για γενετικούς πόρους), θα συνεχιστούν την Πέμπτη 6/6 με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ θα κορυφωθούν την Παρασκευή 7/6 με τη ψήφιση κύρωσης του υπουργείου Υγείας με το Σταύρος Νιάρχος.
Οι αντιδράσεις ωστόσο εστιάζουν στις τροπολογίες που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη διαδικασία.
Ο Κ. Τσιάρας από τη ΝΔ είπε πως το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει καθώς είναι αντίθετη σε μια πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν.
«Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών θα είναι μια μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει» είπε ο κ.Τσιάρας ενώ ο κ.Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για διαδικασία express για την κύρωση των κωδίκων και διεμήνυσε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση και στην ψήφιση των νομοσχεδίων».
Ο κ.Παφίλης από το ΚΚΕ χαρακτήρισε τη διαδικασία απαράδεκτη και ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα την καταγγείλει στην αρμόδια επιτροπή και θα αποχωρήσει ενώ ο κ.Μαυρωτάς είπε ότι «Το Ποτάμι θα παίξει το θεσμικό του ρόλο όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή και αν τα νομοσχέδια μετατραπούν σε ξενιστές τροπολογιών, θα αποχωρήσουμε».

Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι η οριακή αυτοδυναμία με επιθετική αντιπολίτευση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Σκληρή αντιπολίτευση αναμένεται να έχει από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ η κυβέρνηση της ΝΔ… τα δύο κόμματα με σχεδόν 100 βουλευτές θα θυμηθούν την αντιδεξιά ρητορεία τους…όταν θα είναι αντιπολίτευση.
Το βασικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι κυβέρνησε σχεδόν 4 χρόνια χωρίς να έχει πραγματική αντιπολίτευση άπαξ και η ΝΔ είναι θιασώτης των μνημονιακών πολιτικών.
Μπορεί για λόγους πολιτικών εντυπώσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να συγκρούοντας την Βουλή αλλά δεν υπήρχε ουσιώδης διαφορά στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Η ΝΔ είναι θιασώτης των πολιτικών των μνημονίων ως λύση για τα οικονομικά αδιέξοδα σε συνδυασμό με αναπτυξιακή στρατηγική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να εφαρμόσει μια πολιτική που ιδεολογικά δεν ταυτιζόταν, εφάρμοσε μια πολιτική της ΝΔ οπότε πρακτικά δεν είχε αντιπολίτευση.
Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι θα έχει οριακή αυτοδυναμία από 152 έως 155 βουλευτές και απέναντι της θα έχει σκληρή αντιπολίτευση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην αντιπολίτευση θα μεταμορφωθούν και από κόμματα που προτάσσουν το εθνικό συμφέρον θα εξελιχθούν σε κόμματα κομματικής μικρότητας.
Η ΝΔ θα είναι στόχος τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να εξελιχθεί σε νέα κεντροαριστερά όσο και από το ΚΙΝΑΛ που θέλει να εξελιχθεί σε προοδευτικό πόλο.
Η έξοδος του Ευάγγελου Βενιζέλου βασικού και προβεβλημένου στελέχους του ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά κλείνει τις πόρτες συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής.
Η ΝΔ δεν θα συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα συγκυβερνήσει με το επίσημο ΚΙΝΑΛ – ίσως με ορισμένους βουλευτές του – δεν θα συγκυβερνήσει με την Χρυσή Αυγή ή το ΚΚΕ.
Η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου και η ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη είναι οι επίδοξοι υποψήφιοι συνεργάτες.
Ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με την ΝΔ.
Επειδή αυτό το σενάριο είναι απίθανο ο μόνος πρακτικά εταίρος της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι ο Βελόπουλος που ίσως καταφέρει να εκλέξει 12 βουλευτές.
Τι θα συμβεί όμως εάν η ΝΔ καταφέρει να επιτύχει οριακή αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019;
Η εύκολη προσέγγιση ότι μπορεί να κυβερνήσει με 153 ή 154 βουλευτές θα διαψευστεί.
Μετά την πρώτη περίοδο του ενθουσιασμού κάθε κυβέρνησης ξεκινούν οι κόντρες και οι έριδες και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν βουλευτές.
Συν τοις άλλοις η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει απέναντι της μια αριστερίζουσα, προβοκατόρικη και μικροπολιτικού χαρακτήρα αντιπολίτευση, οπότε εύκολα μπορεί να ξεθωριάσει ο αρχικός ενθουσιασμός.
Ο βασικός φόβος είναι ότι αριστεροί μαθημένοι στον πολιτικό καιροσκοπισμό και στις οβειδιακές μεταμορφώσεις εύκολα μπορεί να λησμονήσουν ότι έφεραν το τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στην οικονομία.
Οι αριστεροί εύκολα μπορούν να υποδυθούν τον δήθεν κοινωνικό τους πρόσωπο ποντάροντας ότι ο έλληνας έχει μνήμη χρυσόψαρου.
Η πολιτική υποκρισία της αριστεράς θα αποδειχθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση της ΝΔ.

Υποσημείωση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ορθώς τιμωρήθηκε ο Τσίπρας και η αριστερά των μνημονίων και των κότερων.
Όμως επειδή ο έλληνας έχει μνήμη χρυσόψαρου λησμόνησε μια άλλη αποτυχημένη διακυβέρνηση του Σαμαρά που έληξε άδοξα τέλη του 2014.
Η αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν η αιτία να φορτωθεί και να πειραματιστεί ο ελληνικός λαός την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης