Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street λόγω Fed και μείωσης εμπορικών εντάσεων - Στο +1,75% ο Dow, άνοδος +1,78% για τον S&P 500

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street λόγω Fed και μείωσης εμπορικών εντάσεων - Στο +1,75% ο Dow, άνοδος +1,78% για τον S&P 500
Οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed
(upd) Ισχυρά κέρδη καταγράφουν σήμερα (4/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς υποχωρούν οι εμπορικοί φόβοι, ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed.
Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,75%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,78%, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 2,19% υψηλότερα.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στις κεντρικές τράπεζες, αναμένοντας τις «απαντήσεις» τους στα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώνονται για την παγκόσμια οικονομία.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, άφησε να εννοηθεί ότι, εάν χρειαστεί, η κεντρική τράπεζα παραμένει ανοιχτή σε μειώσεις των επιτοκίων, τονίζοντας πως τα μη συμβατικά εργαλεία της Fed είναι πλέον συμβατικά και πως πιθανότατα θα χρειαστούν με κάποια μορφή στο μέλλον.
Χθες (3/6), ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, δήλωσε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να μειωθούν σύντομα, εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού και του κινδύνου που θέτουν οι εμπορικές εντάσεις στην αμερικανική οικονομία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Charles Evans, δήλωσε σήμερα πως η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι η κατάλληλη, αν και παραδέχτηκε υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για την οικονομία.
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι επενδυτές τώρα προεξοφλούν δύο περικοπές επιτοκίων εντός του 2019, ο Evans δήλωσε ότι μάλλον «η αγορά βλέπει κάτι που εκείνος δεν έχει δει ακόμα στα εθνικά στοιχεία».
Το εργαλείο FedWatch του CME τοποθετεί στο 90% την πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενώ η πιθανότητα για μια δεύτερη μείωση τον Δεκέμβριο ξεπερνά επίσης το 80%.
Εν τω μεταξύ, προσπάθεια ανάκαμψης καταγράφει ο τεχνολογικός κλάδος, μία ημέρα αφότου ο Nasdaq διολίσθησε σε περιοχή διόρθωσης, δεχόμενος πιέσεις από τις βαριές απώλειες στις μετοχές των Alphabet, Amazon, Facebook, και Apple, εν μέσω ανησυχιών για αυστηρότερους κανόνες ρύθμισης για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Η Amazon και η Google της Alphabet είναι οι πρώτες εταιρίες τεχνολογίας που θα βρεθούν αντιμέτωπες με έρευνες για μονοπωλιακές πρακτικές από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, ενώ πηγές δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν η Apple και η Facebook.
Σήμερα, οι Alphabet και Apple ενισχύονται κατά 1,5% και 3,5% αντίστοιχα, ενώ Facebook και Amazon σημειώνουν άνοδο 1,6% και 1,9% .
Σημαντική άνοδο 5,1% και 3% καταγράφουν οι μετοχές των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών General Motors και Ford, οι οποίες αναμένεται να δεχτούν από τους νέους δασμούς της κυβέρνησης Trump.
Το Πεκίνο διεμήνυσε σήμερα πως οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και τριβές για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πρέπει να αντιμετωπιστούν και να λυθούν μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.
Στην υποχώρηση των εμπορικών ανησυχιών συνέβαλαν οι σημερινές δεσμεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, για την επίτευξη μιας φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών του στη μετά - Brexit εποχή.
Εν τω μεταξύ, σημαντική άνοδο καταγράφουν και οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, καθώς κινούνται ανοδικά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Η μετοχή της Citigroup καταγράφει κέρδη 4,5%, της Morgan Stanley ενισχύεται κατά 4,2%, της Bank of America σημειώνει άνοδο 4,4%, της Goldman Sachs κινείται κατά 2,9% υψηλότερα, ενώ της JPMorgan Chase διαπραγματεύεται στο +2,8%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 5,6 μονάδων βάσης, στο 2,14%, ενώ χθες είχε διολισθήσει σε χαμηλό 20 μηνών.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν καταγράψει σημαντική πτώση τον τελευταίο μήνα, εν μέσω ανησυχιών ότι οι πιο σφιχτές εμπορικές συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Κέρδη στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Ιταλία και κεντρικές τράπεζες

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αρχίζουν να προεξοφλούν πιθανές μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ως «απάντηση» στα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώνονται για την παγκόσμια οικονομία.
Την Πέμπτη (6/6) αναμένονται οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,59% κι έκλεισε στις 372,67 μονάδες.
Ο τεχνολογικός κλάδος δέχτηκε πιέσεις, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,3%, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 1%, καθώς οι πρώτες ενδείξεις για αντιμονοπωλιακές ενέργειες των αμερικανικών αρχών σε βάρος της Google και άλλων μεγάλων αμερικανικών εταιριών τεχνολογίας οδήγησαν σε πτώση και τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Από την άλλη, με ισχυρή άνοδο άνω του 3% έκλεισε ο κλάδος αυτοκινήτων, χάρη στις καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στην αμερικανική αγορά.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,51% κι έκλεισε στις 11.971,17 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, Volkswagen και BMW να καταγράφουν κέρδη 4,1%, 3,6% και 3,2% αντίστοιχα.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,41% στις 7.214,29 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 5.268,26 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,2% τον Μάιο, από 1,7% τον Απρίλιο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για 1,3%.
Ο χαμηλός πληθωρισμός παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΚΤ.
Τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία ενδεχομένως να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική νωρίτερα από τον σχεδιασμό της.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1,79% κι έκλεισε στις 20.229,42 μονάδες, καθώς ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini προσέφερε διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης.
Salvini και Di Maio εξέφρασαν, εξάλλου, την πρόθεσή τους να συνεχίσει η θητεία της κυβέρνησης, ύστερα από το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Giuseppe Conte προς τους κυβερνητικούς εταίρους ότι είτε θα αναλάβουν τις ευθύνες τους είτε θα υποβάλει την παραίτησή του.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 να προτείνει την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, εξέλιξη η οποία θα φέρει την Ιταλία αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους 3 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε κατά 2,2%, της Banco Bpm σημείωσε άνοδο 3,5%, της Unicredit κατέγραψε κέρδη 2,9%, ενώ η UBI Banca σημείωσε άλμα 4%.
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,525% από 2,574% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Περαιτέρω πτώση στις αγορές της Ασίας

Με νέες απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τόσο τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις, όσο και τις μελλοντικές κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, καθώς έκλεισε στο -0,01% και τις 20.408,54 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Nintendo να υποχωρούν κατά 3,3% και 2,3% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε οριακή πτώση 0,04% στις 2.066,97 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung υποχώρησε κατά 0,8%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο -0,68% και τις 10.429,12 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 26.715 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο -1,23% και τις 8.748,27 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 6.332,40 μονάδες, στον απόηχο της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά από σχεδόν τρία χρόνια.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία έγινε η μεγαλύτερη αναπτυγμένη οικονομία που προχωράει σε μείωση επιτοκίων για το 2019, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμα και στο 0,5% μέχρι τα μέσα του 2020.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους μεγάλους εταίρους τους, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στα επενδυτικά σχέδια αρκετών χωρών.
Μετά από αυτήν την κίνηση, οι επενδυτές θεωρούν πιθανή μία μείωση επιτοκίων και από την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά το τρέχον έτος, με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να συνεδριάζει αργότερα εντός του μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης