Σαουδική Αραβία: Συναίνεση στον ΟΠΕΚ+ για μια συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου το β’ εξάμηνο του 2019

Σαουδική Αραβία: Συναίνεση στον ΟΠΕΚ+ για μια συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου το β’ εξάμηνο του 2019
Επιτυγχάνεται συναίνεση μεταξύ του ΟΠΕΚ+ προκειμένου να συνεχίζουν να εργάζονται στην κατεύθυνση της σταθερότητας στην αγορά πετρελαίου
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι επιτυγχάνεται συναίνεση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών της ομάδας ΟΠΕΚ+ προκειμένου να συνεχίζουν να εργάζονται στην κατεύθυνση της σταθερότητας στην αγορά πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με σημερινό (3/6) δημοσίευμα της σαουδαραβικής εφημερίδας Arab News.
Οι τιμές πετρελαίου υπέστησαν τον Μάιο του 2019 τη χειρότερη μηνιαία πτώση τους εδώ και έξι μήνες εν μέσω ανησυχιών ότι οι εμπορικές διαμάχες θα πλήξουν τη ζήτηση για αργό.
Η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 9,65 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον Μάιο του 2019, όπως δήλωσε πηγή από την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, μια μείωση μεγαλύτερη από τον στόχο που έθεσε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και σύμμαχοί του, όπως η Ρωσία -- μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+.
Ο στόχος παραγωγής για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου, τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ είναι 10,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Τον Απρίλιο, η χώρα παρήγαγε 9,742 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ. Η συμφωνία αυτή ισχύει έως τα τέλη Ιουνίου.
«Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην αγορά μετά τον Ιούνιο.
Για εμένα, αυτό σημαίνει μείωση των αποθεμάτων από τα σημερινά αυξημένα επίπεδά τους», δήλωσε ο Falih σύμφωνα με την Arab News.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.
Τα αποθέματα είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο του 2017 και περίπου κατά 5% υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στην αγορά, οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, βρίσκονται σε εμπορική διαμάχη που έχει προκαλέσει φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.
«Η αύξηση των εντάσεων στο εμπόριο και τα πιθανά εμπόδια θα έχουν σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και την αύξηση της ζήτησης για το πετρέλαιο. Αλλά η κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων (μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας) είναι δύσκολο να προβλεφθεί», δήλωσε ο Falih.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS