Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τραγωδία στο Μάτι: Οι 74 από τους νεκρούς κάηκαν τρέχοντας να σωθούν

tags :
Τραγωδία στο Μάτι: Οι 74 από τους νεκρούς κάηκαν τρέχοντας να σωθούν
Φωτιά στο Μάτι: 74 από τους νεκρούς κάηκαν τρέχοντας να σωθούν
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με το προφίλ θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 που «κόστισε» την ζωή 102 ανθρώπων.
Ο τεχνικός σύμβουλος και δικαστικός εμπειρογνώμονας, Ανδριανός Γκουρμπάτσης μελέτησε, ανέλυσε και αξιολόγησε το προφίλ των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.
Μιλώντας στο Realfm 97,8, ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης ανέφερε πως τα περισσότερα θύματα έχασαν την ζωή τους ενώ έτρεχαν να σωθούν από την φωτιά, ενώ το ένα από τα τέσσερα ξεψύχησαν στο νοσοκομείο.
«Από τα 10 θύματα, τα επτά βρέθηκαν στην περιοχή συμβάντος, δηλαδή εκεί που εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε η πυρκαγιά.
Τα τρία απεβίωσαν στο νοσοκομείο και το ένα πνίγηκε.
Τα τρία λοιπόν από τα τέσσερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του συμβάντος.
Από τα θύματα αυτά που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του συμβάντος, το 94,6%, δηλαδή σχεδόν όλα, έχασαν τη ζωή τους σε ανοικτό περιβάλλον, αυτό δείχνει ότι τα θύματα βγήκαν έξω από το σπίτι και στην προσπάθεια τους για τη σωτηρία τρέχοντας πεζοί ή με αυτοκίνητο και αβοήθητοι από τις Αρχές εγκλωβίστηκαν και απανθρακώθηκαν, είτε τραυματίστηκαν», ανέφερε ο κ. Γκουρμπάτσης.
«Τα επτά στα δέκα θύματα ανήκαν στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, δηλαδή αυτές που αδυνατούσαν να αντιδράσουν γρήγορα στην πυρκαγιά.
Ήταν άτομα άνω των 60 ετών και παιδιά η βρέφη.
Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γένους θηλυκού, αυτό σε συνδυασμό με τις ευάλωτες ομάδες ήταν ένα μείγμα που οδήγησε τα περισσότερα θύματα στον θάνατο.
Τα αίτια που εγκλωβίστηκαν ήταν η τοπογραφία της περιοχής, η χωροταξία, οι συνθήκες της πυρκαγιάς και ο πανικός από την έλλειψη ενημέρωσης από τις αρμόδιες Αρχές».
Τέλος ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης ανέφερε από την έρευνα του προκύπτει πως δεν λειτούργησε καθόλου απολύτως τίποτα, ενώ έγιναν και αρκετά λάθη και παραλείψεις από το Λιμενικό.
«Εννέα θύματα πνίγηκαν, ένα στα δέκα.
Επειδή δεν υπήρξε οργάνωση του κρατικού μηχανισμού έτσι ώστε να διασώσουν τα άτομα αυτά που έπεσαν στη θάλασσα.
Στην έρευνα που διενεργώ υπάρχουν ελλείψεις, παραλείψεις και σοβαρά λάθη και εκ μέρους των Λιμενικών Αρχών.
Δεν λειτούργησε απολύτως τίποτα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο τεχνικός σύμβουλος και δικαστικός εμπειρογνώμονας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης