Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές, ενώ επιμένουν οι εμπορικές εντάσεις - Στο +0,56% ο DAX

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές, ενώ επιμένουν οι εμπορικές εντάσεις - Στο +0,56% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,39% κι έκλεισε στις 370,49 μονάδες
Με ήπια κέρδη έκλεισαν σήμερα (3/6/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά από μια νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, καθώς οι εμπορικές εντάσεις επιμένουν, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, κατά του Μεξικού.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,39% κι έκλεισε στις 370,49 μονάδες, με τον κλάδο των τραπεζών να κλείνει με απώλειες 0,5%.


Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,56% κι έκλεισε στις 11.792,81 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,32% στις 7.184,80 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 5.241,46 μονάδες.




Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 19.874,24 μονάδες, εν μέσω αυξημένων σεναρίων για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.


Καθώς παραμένει ακόμη εκκρεμής η απάντηση των Βρυξελλών στην επιστολή που απέστειλε η Ρώμη σχετικά με την πορεία του προϋπολογισμού, η τιμή του spread έφθασε σήμερα το πρωί τις 289 μονάδες και υπολογίζεται πως θα πιάσει και τις 291, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 2,696%.
Ωστόσο, αργότερα ανέκαμψε σημαντικά η αγορά των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,574%, από 2,663% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Το κλίμα στις αγορές ομολόγων και μετοχών βελτιώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ιταλία, όπου ο PMI της Markit βελτιώθηκε σημαντικά στις 49,6 μονάδες, από 47,8, παραμένοντας, ωστόσο, σε έδαφος συρρίκνωσης.
Στο μέτωπο των πολιτικών εξελίξεων, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσω ενημέρωσης, ο Conte θα απευθύνει τελεσίγραφο σε Salvini και Di Maio για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, σε διαφορετική περίπτωση θα απειλήσει με παραίτηση.
Αντίθετα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τη μεταποίηση στο σύνολο της Ευρωζώνης και στη Γερμανία.
Στο σύνολο του νομισματικού μπλοκ, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε περαιτέρω συρρίκνωση τον Μάιο του 2019, δεχόμενος πιέσεις τόσο από τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας όσο και από τις ανησυχίες που σχετίζονται με το Brexit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,7 μονάδες, από 47,9 τον Απρίλιο, καταγράφοντας συρρίκνωση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και παραμένοντας κοντά στα χαμηλά έξι ετών στα οποία βρέθηκε τον Μάρτιο του 2019, όταν και είχε υποχωρήσει στις 47,5 μονάδες.
Στη Γερμανία, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε οριακή επιβράδυνση τον Μάιο, παραμένοντας σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 44,3 μονάδες, έναντι των 44,4 μονάδων του Απριλίου -ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2012.
Οι διεθνείς αγορές δέχθηκαν πλήγμα τον Μάιο, με τον δείκτη Stoxx να καταγράφει βουτιά άνω του 6% καθώς μια σειρά από νέες εξελίξεις στις εμπορικές διαμάχες του Trump με την Κίνα και άλλες χώρες έπεισαν κάποιους επενδυτές ότι είναι πιθανή μια ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη χρονιά.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις περισσότερες ασιατικές χώρες συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι γίνεται εμφανής ο αντίκτυπος από τους δασμούς.
Σε επίπεδο επιχειρηματικών εξελίξεων, η μετοχή της Infineon κατέγραψε «βουτιά» άνω του 8%, καθώς η γερμανική εταιρεία συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική ομοειδή της Cypress Semiconductors, σε μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρία στα 9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης