Mises Institute: Γιατί ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα μπορεί να καταστρέψει τις ΗΠΑ

Mises Institute: Γιατί ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα μπορεί να καταστρέψει τις ΗΠΑ
Οι αρνητικές επιδράσεις των δασμών σε μία σειρά αμερικανικούς βιομηχανικούς κλάδους καθιστά τις ΗΠΑ πιο ευάλωτες απ' ότι την Κίνα
Την εκτίμηση ότι η επιβολή αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ «να ξαναγίνουν υπερδύναμη» όπως υπόσχεται ο πρόεδρός τους Donald Trump αλλά θα οδηγήσουν στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Mises Institute.
Όπως αναφέρει υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι οι δασμοί του προέδρου Donald Trump στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων θα συρρικνώσουν το εμπορικό έλλειμμα, θα προστατεύσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν τις εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Αλλά οι τελευταίες εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο δείχνουν ότι αυτό δεν πρόκειται να επαληθευθεί.
Αντίθετα, οι συγκεκριμένοι δασμοί προκαλούν απρόβλεπτες συνέπειες για αρκετούς βασικούς κλάδους, ιδιαίτερα στη γεωργία και στην ενέργεια.
Στο παρελθόν αυτοί οι κλάδοι των ΗΠΑ ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο διεθνές εμπόριο και μάλλον θα επιβεβαιώσουν αυτό που είχε πει ο Ronald Reagan: «Τα πιο τρομακτικά λόγια στην αγγλική γλώσσα είναι: είμαι από κυβέρνηση και ήρθα εδώ για να βοηθήσω».

Το πρόβλημα της σόγιας

Από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, οι Αμερικανοί αγρότες σόγιας έχουν αποδεκατιστεί.
Επειδή το Πεκίνο ήταν η μεγαλύτερη αγορά για τις καλλιέργειες τους, τα αποθέματά τους σαπίζουν στις αποθήκες.
Πέραν από το ότι μεγάλες ποσότητες εξ αυτών καταστράφηκαν,  το κόστος αποθήκευσης σημείωσε άνοδο, τα αγροκτήματα χρεοκόπησαν και οι αγρότες άρχισαν να στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το σιτάρι και το τριφύλλι.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπάθησε να διασώσει τη γεωργική βιομηχανία προσφέροντας επιδοτήσεις, διευκολύνσεις δανείων και εφαρμόζοντας μέτρα ενάντια στην καταστροφή των αποθεμάτων.
Χωρίς να έρχονται αντιμέτωποι με τους αμερικανικούς δασμούς, μερικοί από τους κορυφαίους καταναλωτές σόγιας στον πλανήτη στρέφονται προς άλλες ξένες αγορές για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.
Αυτό, φυσικά, έχει οδηγήσει στη μείωση του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς για τις Η.Π.Α., οι οποίες κυριάρχησαν σε αυτό το σκηνικό εδώ και χρόνια.
Εκτός από τη Βραζιλία που ξεπερνάει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κορυφαία χώρα στην παραγωγή σόγιας, άλλες χώρες προσπαθούν να πάρουν ένα μερίδιο από το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς.
Οι τιμές της σόγιας αρχίζουν να ανακάμπτουν από τα 12ετή χαμηλά, οπότε μπορεί να είναι μια καλή προσπάθεια για αυτά τα κράτη.
Το 2018, η Κίνα ξεκίνησε ένα πενταετές σχέδιο για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής σόγιας.
Για το 2019, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αναμένει τα επίπεδα παραγωγής να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών .
Με τη συρρίκνωση της ζήτησης σόγιας εν μέσω της εκδήλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, οι ποσότητες της ενδέχεται να είναι αρκετές ώστε να μην εξαρτώνται πλέον από τους ξένους - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Η Ινδία έχει αρχίσει να φυτεύει περισσότερα εδάφη για την καλλιέργεια σόγιας.
Στο έτος καλλιέργειας του 2019, οι Ινδοί αγρότες άρχισαν να μετακινούνται από μια ποικιλία προϊόντων, κυρίως βαμβακιού, σε σόγια. Κατά το τελευταίο έτος, η παραγωγή έχει αυξηθεί περίπου 7%.
Χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, η Αργεντινή θα σημειώσει άνοδο 48% ετησίως, αυξημένη κατά 2% από την προηγούμενη εκτίμηση που έγινε τον Απρίλιο 2019.
Η Αργεντινή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.
Ακόμα και η Ευρώπη, η οποία έχει υποσχεθεί να αγοράσει περισσότερη σόγια από τις ΗΠΑ, αναμένεται να επεκτείνει την παραγωγή της κατά περισσότερο από 14% φέτος.

 Η αγορά χάλυβα

Η Κίνα παράγει 50% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο επιβολής δασμών στον χάλυβα, , οι αναλυτές λένε ότι δεν έχουν «καμία επίδραση» στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Γιατί; Υπάρχει ισχυρή εγχώρια ζήτηση και η Κίνα απολαμβάνει παγκόσμιες δασμολογικές απαλλαγές.
Ενώ η κυβέρνηση Trump έχει επιβάλει δασμούς στον κινεζικό χάλυβα, ο ασιατικός γίγαντας απολαμβάνει πολύ περισσότερες δασμολογικές απαλλαγές από τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα το 2018 υπήρξε αύξηση της συνολικής παραγωγής της Κίνας στα 98,3 εκατ. μετρικούς τόνους, από 831,7 εκατ. μετρικούς τόνους που ήταν το 2017.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8%, αλλά αυτές αντισταθμίστηκαν από τις αυξανόμενες εθνικές πωλήσεις.
Ο Paul Bartholomew, ανώτερος διευθυντής διαχείρισης της S&P Global, είπε στην South China Morning Post: «Πέρυσι, όταν εφαρμόστηκαν οι δασμοί για πρώτη φορά, η αγορά χάλυβα αντέδρασε αρνητικά στην Κίνα. Επρόκειτο για μία συναισθηματική αντίδραση.
Αλλά μετά από λίγες ημέρες επήλθε ηρεμία.
Για τα τρία πρώτα τρίμηνα, η αγορά ήταν πολύ ισχυρή όπως και η ζήτηση.
Οι δασμοί στον χάλυβα τελικά δεν αποτέλεσε παράγοντα που καθόρισε την πορεία της αγοράς.».
Συνολικά, οι εισαγωγές κινεζικού χάλυβα από τις ΗΠΑ μειώθηκαν από 5% σε 2% το 2018.

Το φυσικό αέριο

Η πρόοδος που σημείωσαν οι ΗΠΑ καθώς από μία ενεργειακά εξαρτημένη από τις εισαγωγές χώρα σε μία χώρα που εξάγει ενέργεια είναι σαφώς εντυπωσιακή.
Οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται πλέον να υποκύπτουν στις απαιτήσεις του ΟΠΕΚ.
Όχι μόνο οι ΗΠΑ καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες σε ενέργεια, αλλά τροφοδοτούν και τον υπόλοιπο κόσμο.
Η επανάσταση του φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχιστεί για μια ακόμη δεκαετία - ίσως και πέραν της - αλλά θα μπορούσε να χάσει τη δυναμικότητά της σε περίπτωση που θα παραμείνει ο εμπορικός πόλεμος.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ξεπεράσουν τη Ρωσία ως ο βασιλιάς φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα αγωνίζονται για δύο βασικές αγορές: την Κίνα και την Ευρώπη.
Όταν το Πεκίνο δήλωσε ότι θα επιβάλλει δασμούς σε πάνω από 5.000 προϊόντα, συμπεριλάμβανε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κατάλογο αυτό.
Από την 1η Ιουνίου, τα προϊόντα LNG θα επιβαρυνθούν με δασμό 25%. Αυτό δεν είναι καλό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις ενέργειας, ειδικά με την τάση που υποδηλώνει τη μείωση των εισαγωγών.
Σύμφωνα με το Reuters, μόνο 27 πλοία LNG «έφυγαν» από τις Η.Π.Α. στην Κίνα το 2018, σημειώνοντας πτώση 30%.
Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να έχουν αποδώσει για τις αμερικανικές επιχειρήσεις φυσικού αερίου. Από το 2016, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ προς την ΕΕ έχουν ακολουθήσει εντυπωσιακή πορεία, με αύξηση 272% έως τον Μάρτιο του 2019.
Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθούσε να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2018, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αλγερία και το Κατάρ ενισχύουν σταδιακά τις ενεργειακές εξαγωγές τους προς την ευρωζώνη.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι 11 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ουγγαρίας, εισήγαγαν περισσότερο από το 75% των αναγκών τους σε φυσικό αέριο από τη Μόσχα, κυρίως λόγω της εγγύτητάς τους προς τη χώρα.
Προχωρώντας, υπάρχουν δύο κύριοι παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία.
Το πρώτο είναι ότι οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους.
Οι εμπορικοί αντιπρόσωποι των ΗΠΑ κατηγόρησαν την ΕΕ για μη τήρηση μίας συμφωνίας, έστω και προσωρινής, που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών και αφορά κατά κύριο λόγο τη γεωργία.
Η Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmström δήλωσε στο Foreign Policy ότι: «Αλλά είναι αλήθεια, έχουμε μια μακρά λίστα θεμάτων στην εμπορική περιοχή όπου έχουμε διαφωνίες με τις ΗΠΑ.
Συνεπώς, δεν διαπραγματευόμαστε με το όπλο στον κρόταφό μας. Έχουμε πολύ σαφείς κόκκινες γραμμές, πολύ ξεκάθαρες συνθήκες, αλλά είμαστε επίσης αποφασισμένοι να πούμε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι φυσικοί φίλοι και σύμμαχοι - πρέπει να έχουμε μια κοινή ατζέντα».
Το δεύτερο μεγάλο παιχνίδι αφορά φυσικά τους αγωγούς.
Η Ρωσία έχει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ με φθηνότερο κόστος μεταφοράς και καθιερωμένη υποδομή.
Εκτός από την αφθονία μεγάλων αγωγών, η Ρωσία βρίσκεται στη μέση της κατασκευής πολλών σημαντικών αγωγών, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Το χαμένο χαρτί του Trump για την αμερικανική βιομηχανία

Οι υποστηρικτές των δασμών Trump ισχυρίζονται ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει εξαπατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για πάρα πολύ καιρό.
Η επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα είναι μια προσπάθεια, λένε, για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, την ισορροπία των όρων ανταγωνισμού και την επιστροφή θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Ο εμπορικός πόλεμος αποδεικνύεται επιτυχής;
Το εμπορικό έλλειμμα έχει αυξηθεί από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Trump, οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται, οι δασμοί έχουν ελάχιστη επίδραση στην αγορά εργασίας και οι αμερικανικές βιομηχανίες χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια σκηνή.
Εάν αυτό ισχύει όταν υποτίθεται ότι κερδίζεις τον εμπορικό πόλεμο, φανταστείτε τι θα συμβεί εάν τον χάσεις».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS