Διεθνή

Reuters: Η ΝΔ κεφαλαιοποιεί στις επαναληπτικές τοπικές εκλογές, τα κέρδη των ευρωεκλογών (26/5)

Reuters: Η ΝΔ κεφαλαιοποιεί στις επαναληπτικές τοπικές εκλογές, τα κέρδη των ευρωεκλογών (26/5)
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέστη την πρώτη μεγάλη του ήττα από τη ΝΔ τις ευρωεκλογές
Την κεφαλαιοποίηση των κερδών, που απέσπασαν κατά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών (26/5), επιδιώκει η ΝΔ, στον σημερινό (2/6) επαναληπτικό γύρο ενόψει της εθνικής εκλογικής διαδικασίας, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέστη την πρώτη μεγάλη του ήττα από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές (26/5), γεγονός που τον ώθησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Τα σημαντικότερα «έπαθλα» στον σημερινό δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι οι δήμοι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη - τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας – αλλά και η Περιφέρεια Αττικής.
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, έδωσαν τη νίκη στους υποψηφίους της ΝΔ και στα τρία πεδία, δίνοντας ένα σαφές προβάδισμα στο κεντροδεξιό κόμμα, πριν οι Έλληνες επιστρέψουν στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές.
«Καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν σήμερα προοδευτικούς υποψήφιους... εναντίον των εκπροσώπων του συντηρητισμού», δήλωσε ο Τσίπρας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο κέντρο της Αθήνας.
Τον δήμο της Αθήνας αναμένεται να κερδίσει ο Κώστας Μπακογιάννης της Ν Δ, ο οποίος συγκέντρωσε το 42,65% των ψήφων την περασμένη Κυριακή, με 26 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο.
Ο συντηρητικός υποψήφιος Νίκος Ταχιάος προηγείται στη Θεσσαλονίκη, αφού κέρδισε το 22,4% της ψήφων την περασμένη εβδομάδα, με 7,5% διαφορά από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε από τη ΝΔ σχεδόν με 10% διαφορά.
Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε επίσης πέντε από τις έξι περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο 44χρονος Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία το 2015 με ένα πρόγραμμα κατά της λιτότητας, αλλά αναγκάστηκε σε ένα οδυνηρό νέο σχέδιο διάσωσης μήνες αργότερα, όταν αντιμετώπισε τον κίνδυνο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, υπενθυμίζει το Reuters.
Η Ελλάδα εξήλθε της στενής εποπτείας των δανειστών τον Αύγουστο του 2018.
Η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα εισήγαγε φορολογικές περικοπές και συνταξιοδοτικές ενισχύσεις, ανοίγοντας έναν δρόμο για την αποδέσμευση από τα μέτρα λιτότητας.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, πρόκειται για μέτρα που ενδεχομένως απέτρεψαν μία ακόμη μεγαλύτερη ήττα στις ευρωεκλογές.
Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει υποσχεθεί φορολογικές περικοπές και προσέλκυση επενδύσεων για να βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτυχθεί ταχύτερα, αφού η χώρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της κατά τη διάρκεια της κρίσης.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης