Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα ωθήσει το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι

Ιράν: Οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα ωθήσει το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι
Η πλευρά της Τεχεράνης τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν «αφόρητη» τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη
Στο γεγονός πως οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση λάβει χώρα στην περιοχή του Κόλπου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν μπορεί να ωθήσει το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι αναφέρθηκε σήμερα (2/6) ο ανώτατος στρατιωτικός βοηθός του Ayatollah Ali Khamenei, Yahya Rahim Safavi, μέσω δηλώσεών του που πραγματοποίησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Ειδικότερα, ο βοηθός του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν ανέφερε ότι «οι Αμερικανοί έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων και ότι όλες οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των ξένων που βρίσκονται στον Περσικό Κόπλο είναι εντός της εμβέλειας των βλημάτων εδάφους-θαλάσσης των Επαναστατικών Φρουρών».
Παράλληλα, ο κ. Safavi προειδοποίησε ότι «ο πρώτος πυροβολισμός που θα λάβει χώρα στον Περσικό Κόλπο θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι», ενώ πρόσθεσε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν αφόρητο για την Αμερική, την Ευρώπη και τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως είναι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα».
Η απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τη Δύση, καθώς και να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να εκφράζει πριν από μερικές ημέρες την ελπίδα του ότι η Τεχεράνη θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να προχωρήσει σε μία νέα συμφωνία.
Ωστόσο, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, Mohammad Baqeri, διέψευσε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθιστώντας σαφές πως «το ιρανικό έθνος δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις αμυντικές του δυνατότητες».
Από την πλευρά του, πρόεδρος της χώρας Hassan Rouhani δήλωσε χθες (1/6) ότι το Ιράν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ, εάν οι Ουάσιγκτον δείξει σεβασμό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Τεχεράνη δεν θα πιεστεί ώστε να οδηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης