Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος στη Wall, με τα «βλέμματα» σε ομόλογα και εμπόριο - Κέρδη +0,18% για τον Dow Jones

Οριακή άνοδος στη Wall, με τα «βλέμματα» σε ομόλογα και εμπόριο - Κέρδη +0,18% για τον Dow Jones
Οι εξελίξεις στην Ιταλία και στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας έδωσαν τον τόνο στις αγορές
(upd) Οριακή άνοδο σημείωσαν σήμερα (30/5/2019) οι δείκτες της Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψουν από τις χθεσινές απώλειες, καθώς σημερινά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για ύφεση, ενώ η αγορά ομολόγων καταγράφει σταθεροποίηση.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 25.170 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,22% στις 2.789 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,27% υψηλότερα, στις 7.567 μονάδες.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό κατώτερο των αρχικών εκτιμήσεων, αλλά ελαφρώς ανώτερο των προσδοκιών, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, μετριάζοντας κάπως τις ανησυχίες για ύφεση.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,1% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι των αρχικών στοιχείων που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,2%, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 3%.
Την ίδια ώρα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν οριακή αύξηση την περασμένη εβδομάδα, δείχνοντας ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Τα κέρδη των αμερικανικών δεικτών παραμένουν, πάντως, περιορισμένα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις.
Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας συνεχίζεται, με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου να διαμηνύει σήμερα ότι η χώρα θα παλέψει μέχρι τέλους εάν η Ουάσιγκτον συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση.
«Η Κίνα θα υπερασπιστεί σθεναρά τα εθνικά της συμφέροντα», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι «οι ΗΠΑ θα διορθώσει τις λανθασμένες πρακτικές».
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου υποστηρίζει επίσης ότι η ΗΠΑ έστειλαν αντιφατικά μηνύματα στις εμπορικές συνομιλίες.
Την ίδια ώρα, με επιφυλακτικότητα παρακολουθούν οι επενδυτές την αγορά αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει σήμερα άνοδο 0,5 μονάδας βάσης, στο 2,24%. 
Ιδιαίτερη ανησυχία είχε προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες η νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων για τα αμερικανικά ομόλογα 3 μηνών και 10 μηνών, εκπέμποντας «σήμα» για μία πιθανή ύφεση στην αμερικανική οικονομία.
Η αντιστροφή της καμπύλης ερμηνεύεται από επενδυτές και αναλυτές ως προπομπός μίας κρίσης, καθώς αντικατοπτρίζει αυξημένη ανησυχία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων υπερβαίνων αυτές των μακροπρόθεσμων.

Ανάκαμψη στις ευρωαγορές, πλην Ιταλίας

Με ήπια κέρδη, μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες, έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ιταλία και τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,42% κι έκλεισε στις 372,07 μονάδες, μία ημέρα αφότου είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου.
Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 0,4% και οι τεχνολογικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη 0,8%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,54% κι έκλεισε στις 11.902,08 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,46% στις 7.218,16 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 5.248,91 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB, ο οποίος δέχθηκε ισχυρές πιέσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, λόγω της διαμάχης με τις Βρυξέλλες αναφορικά με το ιταλικό χρέος, υποχώρησε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 19.947,92 μονάδες.
Ο ιταλικός δείκτης γύρισε σε αρνητικό έδαφος μετά την απειλή του επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, ότι θα διαλύσει την κυβέρνηση συνασπισμού, εάν δεν περάσει η φορολογική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Salvini δήλωσε σε βουλευτές της Lega ότι εάν το Κίνημα 5 Αστέρων δεν στηρίξει τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και ορισμένα ακόμη μέτρα που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «μέτρα προτεραιότητας», τότε η κυβέρνηση θα διαλυθεί.
Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε αργότερα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, διαβεβαιώνοντας ότι ο προϋπολογισμός θα προετοιμαστεί τον Σεπτέμβριο.
Πιέσεις δέχτηκε προς στιγμήν η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,649%, από 2,645% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ νωρίτερα κατέγραφε πτώση άνω των 4 μονάδων βάσης, στο 2,60%.

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον Luigi di Maio, επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, καθώς μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ζήτησε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα μέλη του κόμματος, προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία του.
Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για σήμερα, ενώ το αποτέλεσμά της θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τις εξελίξεις στο Κίνημα 5 Αστέρων όσο και για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού του Giuseppe Conte.
Στα εταιρικά νέα, «άλμα» άνω του 22% κατέγραψε η μετοχή της Axel Springer, καθώς ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την επενδυτική εταιρία KKR για πιθανή επένδυση στην εταιρία.
Παράλληλα, η μετοχή της βρετανικής Daily Mail σημείωσε άνοδο 9,6% καθώς ανακοίνωσε υψηλότερη της αναμενόμενης αύξηση κατά 19% στα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη πρώτου εξαμήνου 2019.

«Στο κόκκινο» η Ασία

Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τη νέα πτώση που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς και από τις ανησυχίες που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,29%, στις 20.942,53 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank Group και Fast Retailing υποχώρησαν κατά 1,3% και 1,6% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε πτώση 0,74%, με τις μετοχές των BHP και Rio Tinto να κλείνουν στο -1,7% και -3,3% αντίστοιχα.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στο -0,44% και τις 27.114,88 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 2.905,81 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά 0,74% στις 8.943,35 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 2.038,80 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και LG Electronics να κλείνουν στο +1,8% και +1,8% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν κατέγραψε άνοδο 0,79% στις 10.382,99 μονάδες.
Η νέα πτώση στις αγορές ήρθε ως αποτέλεσμα της ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με τις εμπορικές εντάσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι οποίες θα μπορούσα να επηρεάσουν την ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη παγκοσμίως.
Στις αρχές του μήνα, οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τον 11ο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.
Στη συνέχεια, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να διπλασιάσει τους δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών συνολικής αξίας 200 δισ. δολ. με το Πεκίνο να προχωράει σε αντίστοιχα αντίμετρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης