Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Ικτίνος πουλά το τουριστικό project της Κρήτης - Το τίμημα θα κινηθεί άνω των 30 εκατ. ευρώ

Η Ικτίνος πουλά το τουριστικό project της Κρήτης - Το τίμημα θα κινηθεί άνω των 30 εκατ. ευρώ
Περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο  θαλασσοθεραπείας, μαρίνα τουριστικών σκαφών, γήπεδο golf, συνεδριακό κέντρο και δύο  οικιστικές  περιοχές με 300 βίλες
«Θησαυρό» μεγάλης αξίας διαθέτει η εισηγμένη εταιρεία Ικτίνος μέσω της θυγατρική της εταιρείας Latlirus Ltd αφού έχει στο χαρτοφυλάκιο της την ανάπτυξη ενός μεγάλου  τουριστικού project στην Κρήτη.
Περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο  θαλασσοθεραπείας, μαρίνα τουριστικών σκαφών γήπεδο golf, συνεδριακό κέντρο και δύο  οικιστικές  περιοχές με 300 βίλες.
Η διοίκηση της Ικτίνος έχει βάλει πωλητήριο στο αδειοδοτημένο τουριστικό project και σήμερα βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένα Fund τα οποία διαθέτουν ισχυρή οικονομική επιφάνεια. Περισσότεροι από δύο έχουν δώσει το παρόν για την εξαγορά της έκτασης των 2800 στρεμμάτων στη θέση Όρμος Φανερωμένης της Κοινότητας Σκοπής του Δήμου Σητείας.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ικτίνος κα Ιουλία Χαϊδα κατά την παρουσίαση της εταιρείας στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών αποκάλυψε ότι οι  συζητήσεις έχουν ωριμάσει με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και θεωρεί σχεδόν  βέβαιο ότι η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.
Το τίμημα θα κινηθεί υψηλότερα των 30 εκατ. ευρώ, όπως είπε η κα αντιπρόεδρος της Ικτίνος αφήνοντας σημαντικά περιθώρια κέρδους για την εισηγμένη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος του project έφθανε τα 14 εκατ. ευρώ και το όφελος που θα προκύψει θα ξεπεράσει τα 16 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα θα διατεθούν σε μεγάλο ποσοστό  στην αποπληρωμή των δανείων που σε επίπεδο ομίλου ανέρχονται σε 31 εκατ. ευρώ και σε  επίπεδο μητρικής ανέρχονται σε 23 εκατ. ευρώ.
Την ίδια  στιγμή οι προσδοκίες της διοίκησης της Ικτίνος για τις βασικές δραστηριότητες της εταιρείας είναι υψηλές για τη  φετινή χρονιά και προβλέπει διψήφιο ποσοστό αύξησης του τζίρου στα επίπεδατου 12%.
Η Ικτίνος αποτιμά θετικά τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Trump στην Κίνα με αποτέλεσμα τα ελληνικά μάρμαρα να αποκτούν μεγαλύτερη αξία στις αγορές της Αμερικής καθώς η πώληση κατεργασμένων μαρμάρων συμβάλει στην αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους.
Oι ΗΠΑ ήταν η 1η χώρια προορισμού των ελληνικών μαρμάρων με ποσοστό 15,86%  το 2017 και η 2η τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με  ποσοστό 11,65%.
Στα ακατέργαστα μάρμαρα η Κίνα απορροφά το 84,7% των ελληνικών μαρμάρων.
Η Τουρκία είναι ο ηγέτης στις διεθνείς εξαγωγές ακατέργαστων μαρμάρων με το μερίδιο αγοράς να φθάνει στο 42,12% ακολουθεί η Ιταλία και η Ελλάδα στην 3η θέση με ποσοστό 11,33%.
Η κα Ιουλία Χαϊδα είπε ότι η στρατηγική της εταιρείας είναι να μειωθούν οι πωλήσεις στην Κίνα που σήμερα φθάνουν  στο 44,31% του τζίρου αναζητώντας  νέες αγορές έτσι ώστε να μειωθεί το ρίσκο. Ακολουθεί το Hong  Kong με ποσοστό 12,4%.  
Πάντως  η παραγωγή του πρώτου τριμήνου παρουσίασε πτώση κατά 20% λόγω της  κακοκαιρίας που δεν επέτρεπε την λειτουργία των λατομείων.
Η εξόρυξη μαρμάρων αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο να ανέλθει το 45% και στο δεύτερο εξάμηνο να φθάσει  στο 55%.
Η Ικτίνος πραγματοποιεί εξαγωγές στο 95% του κύκλου εργασιών με τα προϊόντα  της να φθάνουν σε 90 χώρες.
Η διοίκηση φέτος θα υλοποιήσει επενδύσεις  ύψους  5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων.
Φέτος έθεσε σε λειτουργία το νέο  εργοστάσιο στη Δράμα και το νέο λατομείο στην Πελοπόννησο.
Τέλος να σημειωθεί ότι  για την οικονομική χρήση του 2018 η διοίκηση θα διανείμει υψηλότερο  μέρισμα  σε σχέση με την οικονομική χρήση του 2017, το οποίο να σημειωθεί ήταν στα 0,15 ευρώ ανά μετοχή πριν τους φόρους.    

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης