Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γκρίνια και εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική συντριβή – Η αμφισβήτηση θα αγγίξει και τον Τσίπρα;

Γκρίνια και εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική συντριβή – Η αμφισβήτηση θα αγγίξει και τον Τσίπρα;
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, όλα είναι ανοιχτά για την επόμενη ημέρα
Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ με 9,5% από τη ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές έχει επιφέρει μεγάλη γκρίνια και εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν σωρεία επικοινωνιακών λαθών τόσο στην προβολή του κυβερνητικού έργου και αφηγήματος όσο και ακόμα και στην ίδια τη διαχείριση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο μετά τα πρώτα exit polls την περασμένη Κυριακή, υπήρχε ισχυρή πεποίθηση στο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γυρίσουν το αποτέλεσμα ή ότι στην χειρότερη περίπτωση η διαφορά με τη ΝΔ θα είναι εξαιρετικά μικρή.
Τα λάθος αυτά δεδομένα προκάλεσαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτά τα λάθος στοιχεία και εκτιμήσεις είναι που έχουν εντείνει σε μεγάλο βαθμό τη δυσαρέσκεια πολλών στο ΣΥΡΙΖΑ κατά συγκεκριμένων στελεχών και υπουργών που είχαν επιφορτιστεί να «τρέξουν» το επικοινωνιακό κομμάτι της τακτικής και στρατηγικής της κυβέρνησης.
Και μπορεί η προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου να μην αφήνει περιθώρια για περαιτέρω γκρίνιες καθώς απομένουν σχεδόν 40 ημέρες για να υπερασπίσει ο Αλέξης Τσίπρα και η κυβέρνηση του τα όσα έκαναν τα 4,5 προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι βέβαιο πως αν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι εξίσου αρνητικό για το ΣΥΡΙΖΑ θα δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις.
Εάν μάλιστα η διαφορά διευρυνθεί και φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και αμφισβήτηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.
Η απώλεια 911.000 και πλέον ψηφοφόρων από τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019 είναι ένα μεγάλο πλήγμα.
Εάν διευρυνθούν οι απώλειες, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά θα βρεθεί να κάνει την αυτοκριτική του και να δώσει απαντήσεις σε κορυφαία διλήμματα σχετικά με την πολιτική του ταυτότητα και φυσιογνωμία.
Η μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία 4 χρόνια ο κ.Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με τη ριζοσπαστική αριστερά.
Η διεύρυνση προς την κεντροαριστερά με την ένταξη μιας σειράς στελεχών από το «παλιό ΠΑΣΟΚ», την οποία στήριξε ο κ.Τσίπρας, αμφισβητείται έντονα από ένα δυναμικό «κομμάτι» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πού πρότεινε και ήθελε η διεύρυνση αυτή να γίνει προς τα αριστερά.
Είναι προφανές πως εάν στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί μια ακόμα μεγαλύτερη ήττα από τη ΝΔ, τότε θα ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για την επόμενη ημέρα του κόμματος.
Η οποία δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τον κ.Τσίπρα.
Είναι τυχαίο άλλωστε το δημοσίευμα του Reuters που περιλαμβάνει τον κ.Τσίπρα στη λίστα των υποψηφίων για μια εκ των κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ;

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ στις 15:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να διαψεύδει τις πληροφορίες περί εκρηκτικού κλίματος στη συνεδρίαση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε δημοσίευμα ιστοσελίδας που εμφάνιζε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να συνεδριάζει σε εκρηκτικό κλίμα, αν και δεν είχε ξεκινήσει.
«Φοβερό και αξιόπιστο ρεπορτάζ για μια συνεδρίαση η οποία δεν έχει κάν ξεκινήσει», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Επικρατείας.
Σε ανάλογη διάψευση προχώρησε και η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.
«Η συνεδρίαση δεν έχει ξεκινήσει καν.
Μπράβο στην ανεξάρτητη και έγκυρη ενημέρωση», έγραψε στο Twitter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης