Παρά την διεθνή πτώση, ήπια διόρθρωση στο ΧΑ -0,20% στις 793 μον. – Μείωση short στην Alpha – Προσοχή στις φούσκες μετοχών και προσδοκιών

Παρά την διεθνή πτώση, ήπια διόρθρωση στο ΧΑ -0,20% στις 793 μον. – Μείωση short στην Alpha – Προσοχή στις φούσκες μετοχών και προσδοκιών
Διεθνής πτώση και κατοχύρωση κερδών έβαλαν φρένο στην ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς
(upd20) Ήπια πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά μετα το διήμερο ανοδικό σερί που χαρακτηρίστηκε ράλι υπερβολής, με τις απώλειες της Πειραιώς -3,94%, ΟΛΠ -5,41%, Μυτιληναίου -3,28%.. να αντισταθμίζονται από  τα ισχυρά κέρδη της Motor Oil +6,55% , των δεικτοβαρών ΟΤΕ +3,86% και της Alpha Bank +1,67% οι οποίες έκλεισαν στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Αμετάβλητες έκλεισαν τελικά  Eurobank - με χαμηλό ημέρας -3,54% -  όπως και η Εθνική - με χαμηλό ημέρας -1,89%-
Ειναι αξιοσημείωτο, ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν ακολούθησε την ισχυρή πτώση στις διεθνείς αγορές λόγω της διαμάχης Ιταλίας – Commission αλλά και των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο  ΗΠΑ – Κίνας, με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία  -1,22, τον Dax στην Γερμανία -1,5% και τον Dow Jones στο -0,80%

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 793 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά κράτησε τις 785 μονάδες και ακολουθεί η στήριξη των 770-780 μονάδω ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Επίσης, ήταν λογικό οι επενδυτές να προχωρήσουν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά από ένα διήμερο ισχυρής ανόδου με τον Γενικό Δείκτη με σωρευτικά  κέρδη +8,55% και τον Τραπεζικό Δείκτη +19,28% απόρροια της ανταπόκρισης των επενδυτών στην μεγάλη νίκη της ΝΔ και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου 2019.
Το τελευταίο διήμερο η αγορά σημείωσε ράλι υπερβολής δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ΝΔ αλλά η άνοδος ήταν βιαστική.

Η ψήφος εμπιστοσύνης να μην εξελιχθεί σε φούσκα προσδοκιών και μετοχών...
Πρωταγωνιστές για μια ακόμη συνεδρίαση ήταν οι τράπεζες που εάν εξαιρέσεις την Πειραιώς που έκλεισε με απώλειες -3,94% και πιέστηκε σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι υπόλοιπες έκλεισαν σταθεροποιητικά, με εξαίρεση την Alpha Bank που έκλεισε με κέρδη +1,67% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
Επίσης, συνεχίζει την μείωση της short θέσης στην Alpha Bank το fund Oceanwood καθώς το τελευταίο διήμερο,στις 27 και στις 28 Μαΐου 2019, μείωσε το ποσοστό σε 0,61%, από 0,92% προηγουμένως ενώ είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες που υπήρξε μείωση short θέσης από fund σε τραπεζική μετοχή.
Σημειώνεται ότι τα short funds θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα κλείσουν τις short θέσεις τους καθώς πάνω από τις 800 μονάδες όλα τα short χαρτοφυλάκια χάνουν, οπότε εύλογα θα πρέπει λίαν συντόμως να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, στρατηγικής..
Παρά το γεγονός ότι το χρηματιστήριο προεξοφλεί την καθαρή νίκη της ΝΔ ενός κόμματος που είναι πιο φιλικό προς την ανάπτυξη ο τρόπος με τον οποίο συντελείται η άνοδος αποτελεί ακρότητα και χρήζει προσοχής.
Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 4% με άμεση εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών για να συνδράμουν στο στόχο της ανάκαμψης ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι δανειστές σε καμία περίπτωση δεν θα φανούν ελαστικοί με την νέα κυβέρνηση γιατί δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν αποκλίσεις από τους στόχους
Η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί με δεκάδες προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί  παθογενώς όπως Τράπεζες, δημόσιος τομέας, αποκρατικοποιήσεις, ενέργεια και προβληματική ΔΕΗ, συνταξιοδοτικό με τους δανειστές να αντιδρούν σε οποιαδήποτε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα.
Στα ελληνικά ομόλογα σημειώνεται βελτίωση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,13% ενώ νευρικότητα καταγράφρεται στην Ιταλία με το 10ετές ομόλογο στο 2,66% και υψηλό ημέρας 2,71% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 47 μονάδες βάσης..
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 321 μονάδες βάσης από 328 μονάδες βάσης
Σε νέα τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται Ρώμη και Βρυξέλλες με την Commission να δίνει προθεσμία στην Ιταλία έως την 31η Μαίου ώστε να εξηγήσει τους λόγους οι οποίοι συνέβαλαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πιέσεις καταγράφηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης  με τον Τραπεζικό δείκτη στο -1,39% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,47% ακολουθώντας την πτώση στις διεθνείς αγορές
Στο πρώτο πεντάλεπτο της αγοράς εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις, ειδικότερα στην Πειραιώς και στην Eurobank  και ο Τραπεζικός  Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,45%.
Λίγο πριν τις 16:00 κορυφώθηκαν τραπεζικές πιέσεις με επίκεντρο την Πειραιώς -6,69% και με συνδυασμό με τις απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,19%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 712,87 μονάδες με οριακή άνοδο +0,10%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,20% στις 793 μονάδες έχοντας υψηλό στις 793,12 μονάδες και χαμηλό στις 785,17 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 47,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 37,2 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,7 εκατ. ευρώ και όγκου 3,8 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 2,87 εκατ.τεμάχια αξίας 4,3 εκατ. ευρώ, η Eθνική 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,04 εκατ. ευρώ και η Eurobank 400 χιλ.τεμάχια αξίας 322 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 66 χιλ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ

Τα νέα των τραπεζών

Το συνεχές ράλι της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς που για έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις έχει σωρευτικά κέρδη +75,17% με τιμή στα 2,54 ευρώ ή 1,1 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση δεν είναι τίποτε άλλο από προεξόφληση του deal με την Intrum.
Με βάση πληροφορίες έως τις 7 Ιουνίου – ίσως και στις 3 Ιουνίου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2019 που θα είναι αισθητά βελτιωμένα θα ανακοινωθεί η συμφωνία Πειραιώς με Intrum.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα Πειραιώς θα διαθέσει  προς αξιοποίηση – όχι πώληση – 28 δισεκ. προβληματικά δάνεια έναντι 320 εκατ. ευρώ  και θα ακολουθήσει έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο 9% ενώ φαίνεται ότι έχει βρεθεί σχήμα διεθνών επενδυτών που θα συμμετάσχουν σε αυτό το deal.
Συνεδριάζει σήμερα  το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank  το οποίο θα εξετάσει  ποιοι θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών της Pillar αξίας  2 δισ.ευρώ  και Cairo αξίας 7,2 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την με την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων FPS συνολικής αξίας 26 δισ.ευρώ ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα λάβει περίπου 480 με 500 εκατ ευρώ από το deal με τα NPEs..
Με βάση ενδείξεις στον δεύτερο γύρο ή στην short list θα συμμετέχουν μάλλον και οι 4 υποψήφιοι,  Fortress, Pimco, Elliot – Bain,  Lone Star ενώ οι  τελικές δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν τέλη Ιουλίου ή το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου 2019 Επίσης στις 30 Μαίου 2019 η τράπεζα θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019 τα οποία συγκυριακά θα είναι μειωμένα.

Τα τεχνικά σημεία στο ελληνικό χρηματιστήριο 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 793 μονάδες με την πρώτη στήριξη την ζώνη των 770-780 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη 740-750 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 800 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 850 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 712 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 660-670 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 620-630 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 720-730 μονάδων

Η επικαιρότητα

Κλείδωσαν οι πρόωρες εθνικές εκλογές  για τις 7 Ιουλίου, μία εβδομάδα αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό που υπήρχε.
Την ίδια ώρα, στη σκιά της εκλογικής ήττας και με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, στην Κουμουνδούρου αναζητούν και νέο αφήγημα καθώς το προηγούμενο φαίνεται ότι δεν λειτούργησε ή τουλάχιστον δεν απέδωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν.
Στο πλαίσιο αυτό, με τον φόβο να θεωρηθεί η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, μια χαμένη ψήφος και να εδραιωθεί η αντίληψη ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα, από το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσουν να επαναπατρίσουν τους ψηφοφόρους που είχαν το 2015 προκειμένου να μην ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα και να αποφευχθεί η διασπορά στα μικρά κόμματα.
Η ΝΔ από την πλευρά της,  ρίχνεται στην προεκλογική μάχη με θετική ατζέντα και το μεγάλο στοίχημα πλέον να είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας.
Παράλληλα στην Πειραιώς βλέπουν με ικανοποίηση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου που δείχνει γαλάζια επικράτηση σε σχεδόν όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Eντολή να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για να οριστεί ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ έδωσαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Ο Tusk καλείται να συντονίσει τη διαπραγμάτευση των 28, αλλά και να διεξαγάγει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στόχος είναι να έχει υπάρξει συμφωνία για τον υποψήφιο ή την υποψήφια πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής (20ή-21η Ιουνίου).
Η Merkel επέμεινε στο ότι ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί με σεβασμό, ώστε να προασπιστεί η δυνατότητα της ΕΕ να λαμβάνει κοινές αποφάσεις στο μέλλον.
Σημειώνεται ότι πέντε ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αλλάξουν επικεφαλής τους επόμενους μήνες: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ θα επιλεγεί και ο νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.
Από την άλλη ,αντιμέτωπη με την απομόνωση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση, με τη χώρα να μένει εκτός της κούρσας για τη στελέχωση των κορυφαίων αξιωμάτων της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini, το κόμμα του οποίου βγήκε σημαντικά ενισχυμένο από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, δήλωσε την Τρίτη ότι η δραστική μεταρρύθμιση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ θα οδηγήσει σε χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εγγυηθεί τα δημόσια χρέη.
Σε νέα τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται Ρώμη και Βρυξέλλες με την Commission να δίνει προθεσμία στην Ιταλία έως την 31η Μαίου ώστε να εξηγήσει τους λόγους οι οποίοι συνέβαλαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.
Σαφές μήνυμα στο Λονδίνο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης για το Brexit, στην οποία είχαν καταλήξει τον περασμένο Νοέμβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η πρωθυπουργός Theresa  May, έστειλε η ΕΕ.
Πάντως η κατάληξη του ζητήματος του Brexit αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον αφενός γιατί στην Ευρώπη τα φιλοευρωπαϊκό κόμματα εξακολουθούν να έχουν ευρεία πλειοψηφία στην Ευρωβουλή καθώς οι ευρωσκεπτικιστές κατέγραψαν άνοδο στη δυναμική τους αλλά πολύ μικρότερη από ότι προβλεπόταν αφετέρου διότι η παραίτηση της Theresa May εκτιμάται ότι θα φέρει στην πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας πρόσωπο που θα επιδιώξει πολύ πιο σκληρό «διαζύγιο» με την ΕΕ.

Με απώλειες οι ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, με εξαίρεση τον δείκτη Shanghai Composite στην Κίνα, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -1,22%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,16% στις 2914,70 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες -0,55% στις 27241 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την ανησυχία για τη νέα διαμάχη Ιταλίας - Κομισιόν και για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, να κυριαρχεί.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,5%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,9%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,3%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,80%, ο S&P στο -0,65%, ο Nasdaq με απώλειες -0,60% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,06% (8,62 δολ)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Πιέσεις στην Πειραιώς

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Πτωτικά έκλεισε η Πειραιώς ενώ με κέρδη η Alpha Bank και αμετάβλητες Eurobank και Εθνική
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,12 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 5,59 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,52 ευρώ με άνοδο +1,67% με όγκο 10,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,44 ευρώ με πτώση -3,94% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,82 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 17,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,04 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3540 ευρώ με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 604 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2170 ευρώ με άνοδο +1,17% με όγκο 518 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,02 ευρώ με πτώση -0,61%  και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Motor Oil λόγω αποτελεσμάτων

Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Viohalco, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, με ισχυρά κέρδη έκλεισαν η Motor Oil και ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,14 ευρώ με άνοδο +0,12% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,10 ευρώ με άνοδο +3,86% και αποτίμηση 5,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,5970 ευρώ με πτώση -2,26% και αποτίμηση 371 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,77 ευρώ με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 411 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,150 ευρώ με πτώση -0,33% και αποτίμηση 2,92 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,60 με άνοδο +0,80% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,36 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,33 ευρώ με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,46 ευρώ με άνοδο +6,55% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,45 ευρώ με πτώση -3,28% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,8 ευρώ με πτώση -1,43% και κεφαλαιοποίηση 2,15  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,3240 ευρώ με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,04 ευρώ με πτώση -1,18% και με κεφαλαιοποίηση στα 261 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,094 ευρώ με άνοδο +1,62%  την κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ

Μετά τις στρεβλώσεις, βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,13%    

Μετά τις ακρότητες, βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,13%.
Νευρικότητα καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές βρίσκεται στο 2,66%  και υψηλό ημέρας 2,71% λόγω των πιέσεων που ασκούν οι Βρυξέλλες
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 47 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,49% με απόδοση αγοράς 1,54% και απόδοση πώλησης 1,44%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,67%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,97% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 27 Μαΐου 2019 στο 1,80%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 105,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2,38% με το ιστορικό χαμηλό 2,22% στις 27 Μαΐου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 105,68 μονάδες βάσης και απόδοση 2,99% με απόδοση αγοράς 3,02% και απόδοση πώλησης 2,97%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 106,08 μονάδες βάσης και απόδοση 3,12% με απόδοση αγοράς 3,13% και απόδοση πώλησης 3,11%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 27 Μαΐου 2019 στο 3,07%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 102,30 μονάδες βάσης και απόδοση 3,68%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 100,01 μονάδες βάσης και απόδοση 4%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 100,01 μονάδες βάσης και απόδοση 4,20%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 329 μονάδες βάσης από 332 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 330 μονάδες βάσης από 321 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,21% ή 321 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε ιστορικό χαμηλό Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία... νευρικότητα στην Ιταλία

Νευρικότητα καταγράφεται στα Ιταλικά ομόλογα λόγω των ανησυχιών ότι θα ληφθούν μέτρα από την Commission είναι μεγάλες.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο ενώ σήμερα διαμορφώνεται στο 2,66%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/5/2019 στο -0,17% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό 0,448% σημειώθηκε σήμερα  29 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,865% που  σημειώθηκε σήμερα 29 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,74% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,734% που σημειώθηκε σήμερα  29 Μαΐου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,66% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,35%.  

www.bankingnews.gr

Πέτρος Λεωτσάκος

BREAKING NEWS