Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit negative για την ΚΑ Ευρώπη η μειωμένη χρηματοδότηση της ΕΕ από το 2021

Moody’s: Credit negative για την ΚΑ Ευρώπη η μειωμένη χρηματοδότηση της ΕΕ από το 2021
Έκθεση της Moody’s για την ΕΕ και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης 
Η επικείμενη μειωμένη χρηματοδότηση της ΕΕ στα κράτη της Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης, λόγω του και της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, αναμένεται να επιδράσει αρνητικά (credit negative) στην πιστωτική τους ποιότητα, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s, επικαλούμενη την υψηλή εξάρτηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Ουγγαρία (Baa3, σταθερό outlook), η Πολωνία (Α2, σταθερό outlook) και η Σλοβακία (Α2, θετικό outlook) θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες μειώσεις των κονδυλίων της ΕΕ, ενώ η Ουγγαρία βρίσκεται στην ασθενέστερη θέση να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις.
«Τα συνολικά κονδύλια του προϋπολογισμού της ΕΕ για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έφθασαν κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ ετησίως κατά την περίοδο 2013-17, πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο 1,1% για τους άλλους 11 καθαρούς δικαιούχους κοινοτικής χρηματοδότησης.
Η χρηματοδότηση αυτή αποτέλεσε σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και τη σύγκλιση με τα εισοδήματα της ΕΕ-28.
Η πιθανή μείωση των κονδυλίων της ΕΕ από το 2021 και μετά αποτιμάται αρνητικά.
Οι όγκοι χρηματοδότησης στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-27 ενδέχεται να μειωθούν, εκτός εάν τα μέλη της ΕΕ μπορέσουν να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο αντιστάθμισης των ελλειμμάτων χρηματοδότησης που συνδέονται με το Brexit. (…)
Η Κροατία (Ba2, θετικό outlook), η Ουγγαρία, η Τσεχία (Α1, σταθερό outlook), η Βουλγαρία (Baa2, σταθερό outlook) και η Πολωνία θα χάσουν τα περισσότερα.
Η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβενία (Baa1, θετικό outlook) βρίσκονται σε καλύτερη θέση να μετριάσουν το δυνητικό έλλειμμα χρηματοδότησης της ΕΕ, λόγω της καλύτερης θέσης τους σε ένα ευρύ σύνολο δεικτών. (…)
Τέλος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία (Baa3, σταθερό outlook) επηρεάζονται λιγότερο από τα χαμηλότερα κονδύλια της ΕΕ», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης