Τελευταία Νέα
Speculator

Αν και δικαιολογείται το ράλι υπερβολής λόγω της ΝΔ… η αγορά επιχειρεί να χτίσει προσδοκίες πάνω σε άλυτα προβλήματα

tags :
Αν και δικαιολογείται το ράλι υπερβολής λόγω της ΝΔ… η αγορά επιχειρεί να χτίσει προσδοκίες πάνω σε άλυτα προβλήματα
Τα δώρα του Τσίπρα στον Μητσοτάκη δεν εξαντλούνται στο κεφαλαιακό μαξιλάρι αλλά και σε ένα κάδο απορριμμάτων – προβλημάτων που πρέπει να διαχειριστεί.
Το ράλι που σημειώνεται στις τράπεζες, έως +26%, στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 έως +12% και βεβαίως οι ακραίες κινήσεις στα ομόλογα από 3,36% το 10ετές στο 3% και εν συνεχεία ξανά στο 3,16% στις 27 Μαίου είναι απόρροια κυρίως κινήσεων ελλήνων επενδυτών καθώς Wall και Λονδίνο δεν λειτουργούν.
Το ράλι δικαιολογείται βραχυπρόθεσμα γιατί οι επενδυτές δίνουν με τον τρόπο τους ψήφο εμπιστοσύνης στην ΝΔ μέσω του χρηματιστηρίου και των ομολόγων.
Στις 28 Μαίου θα επανέλθουν οι διεθνείς επενδυτές από Wall και Λονδίνο και βεβαίως θα υλοποιηθεί και η αναβάθμιση της μετοχής της Εθνικής στον MSCI Greece, οπότε λογικά θα έχει συνέχεια η άνοδος.
Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών, του χρηματιστηρίου και των ομολόγων δικαιολογείται ως εκτόνωση στην πίεση που είχαν υποστεί όλο αυτό τον καιρό από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν έδειξε κανένα ζήλο ούτε για τις μετοχές και τις τράπεζες, ούτε συνολικά για το χρηματιστήριο.
Η πρώτη αντίδραση – έστω και ακραία – είναι εύλογη και μπορεί να συνεχιστεί ακόμη λίγο.
Τι θα μπορούσε να γίνει από εδώ και πέρα;
Οι 850 μονάδες ή άνοδος +9% από τα τρέχοντα επίπεδα θα αποτιμούσαν σε καλύτερα επίπεδα τον ελληνικό κίνδυνο.
Προφανώς μια κυβέρνηση της ΝΔ είναι πιο φιλική προς τις αγορές, οπότε εύλογα το χρηματιστήριο θα αναμένει
1)Την αυτοδυναμία της ΝΔ
2)Το οικονομικό της πρόγραμμα που θα παρουσιάσει προεκλογικώς και μετεκλογικώς.
Η αγορά λοιπόν αντιδρά ανοδικά με ακρότητα – ως συνήθως – όμως αυτό που έχει σημασία είναι οι τραπεζικές μετοχές έχουν απεριόριστα ανοδικά περιθώρια;
Το ερώτημα αυτό τίθεται γιατί μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει προσεχώς αλλά τα προβλήματα παραμένουν.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υπέστη συντριπτική ήττα και δεν κέρδισε τους επενδυτές αντιθέτως προκάλεσε την οργή τους όλα αυτά τα χρόνια αφήνει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι 30 δισεκ. και πολλά προβλήματα.
Ποια είναι τα προβλήματα;
1)Η μεσαία αστική τάξη και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί φορολογική αφαίμαξη.
Οι κινήσεις μείωσης των φορολογικών συντελεστών είναι περιορισμένες.
2)Οι δανειστές δεν θα κάνουν καμία παραχώρηση στην κυβέρνηση της ΝΔ ειδικά για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα πιέσουν για αύξηση του δημοσιονομικού χώρου.
3)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε βασικές συμφωνίες – έτσι μειώθηκε ο δημοσιονομικός χώρος – οπότε ειδικά για τις συντάξεις η κυβέρνηση της ΝΔ θα το αποσύρει για να το επαναφέρει με άλλη μορφή αργότερα.
4)Οι τράπεζες δεν έχουν επιλύσει τα βασικά τους προβλήματα και κινήσεις όπως της Πειραιώς με την Intrum ή Eurobank με την διάθεση έως 26 δισεκ. NPEs τελούν υπό την αίρεση ότι θα αποδώσουν.
5)Οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs βρίσκονται στον αέρα ενώ το ιταλικό μοντέλο θα έχει επιτόκια πέριξ του 3% που ουσιαστικά αποδυναμώνουν τις τράπεζες.
Η λύση της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί ελλείψει κεφαλαίων.
6)Η ανάγκη για νέα κεφάλαια στις τράπεζες θα καθίσταται όλο και πιο επιτακτική τους επόμενους μήνες και η ΝΔ που θα θέλει υγιείς και ενεργητικές τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσει ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
7)Ο στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν φαντάζει άμεσα ρεαλιστικός, περισσότερο αποτελεί προσδοκία.
8)Η ΔΕΗ και η συνολικά η πολιτική ενέργειας αποτελούν βασικά προβλήματα.
Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, υψηλό χρέος και με περιουσιακά στοιχεία π.χ. λιγνιτικές – που δεν προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η ΔΕΗ θα χρειαστεί να πουλήσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να μπορέσει να ξεφορτωθεί τις λιγνιτικές.
9)Το θέμα του χρέους επίσης είναι ζωτικό καθώς μπορεί έως το 2032 να είναι εξασφαλισμένο και βιώσιμο ωστόσο αποτελεί σημαντικό βάρος για την οικονομία.
10)Η οικονομία, οι επιχειρήσεις αναμένουν πολλά από την ΝΔ ως πιο φιλική στον επιχειρηματικό κόσμο.
Από τα πολλά θα γίνουν λίγα τα οποία είναι περισσότερα από αυτά που έκανε και κυρίως δεν έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υποσημείωση

Ήδη πολλοί αρχίζουν να αναφέρουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί προς τις 1000 μονάδες ότι όλα θα φτιάξουν προς το καλύτερο άπαξ και η απαράδεκτη κυβέρνηση των αριστερών φεύγει και θα έρθει μια πιο φιλική για τους επενδυτές κυβέρνηση της ΝΔ.
Σίγουρα η ΝΔ θα είναι πιο φιλική προς τους επενδυτές αλλά η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα πρέπει να είναι επανάληψη του 2013 και 2014 όπου τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο.
Η κοινωνία στην προσπάθεια της να τιμωρήσει – και ορθά θα πούμε – την κυβέρνηση Τσίπρα – για την σωρεία των λαθών της να μην λησμονήσει την κυβέρνηση Σαμαρά που ήταν το ίδιο χάλια με αυτή του Τσίπρα.
Ο Μητσοτάκης δεν είναι Σαμαράς μεν…αλλά ο Τσίπρας έχει αφήσει πληθώρα προβλημάτων που όσο παραμένουν θα διογκώνονται.
Τα δώρα του Τσίπρα στον Μητσοτάκη δεν εξαντλούνται στο κεφαλαιακό μαξιλάρι αλλά και σε ένα κάδο απορριμμάτων – προβλημάτων που πρέπει να διαχειριστεί.
Ένα από αυτά οι ιδιωτικοποιήσεις όπως το Ελληνικό που προσκρούει σε πολλά εμπόδια δικαιολογημένα ή μη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης