Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΝΔ με ράλι υπερβολής, σε ομόλογα, τράπεζες έως +27% και ΧΑ +6,09% στις 776 μον. στόχος 850 μον.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΝΔ με ράλι υπερβολής, σε ομόλογα, τράπεζες έως +27% και ΧΑ +6,09% στις 776 μον. στόχος 850 μον.
Το εύρος της νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έδωσε τεράστια ώθηση στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα
(upd18) Ισχυρό ράλι - και με δόσεις υπερβολής - καταγράφηκε στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο τις τράπεζες με κέρδη +27,41% η Πειραιώς και +16,32% η Alpha bank αλλά και με ισχυρές στηρίξεις από το σύνολο των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 λόγω προφανώς της καθαρής εκλογικής νίκης της ΝΔ και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 30 Ιουνίου 2019 αποτελώντας credit positive για το ελληνικό χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.
Αρχικά μεγάλο ράλι σημειώθηκε και στα ομόλογα με το 10ετές να υποχωρεί από το 3,36% στο 3% αλλά ακολούθως λόγω της υπερβολικής κίνησης επανήλθαν οι πωλητές διαμορφώνοντας το 10ετές στο 3,15%.
Η προσδοκία εκλογής μίας κυβέρνησης που είναι φιλική στις αγορές και η μικρή προεκλογική περίοδος ικανοποιεί ξένους και εγχώριους επενδυτές δίνοντας ώθηση σε μετοχές και ομόλογα ενώ η καθαρή νίκη οδηγεί την χρηματιστηριακή αγορά στις 850 μονάδες.
Πρωταγωνιστές της σημερινής ανόδου ήταν οι τράπεζες με αξιοσημείωτη συναλλακτική δραστριότητα, με την Πειραιώς +27,41%, Alpha Bank +16,32%, Eurobank +7,56%, Εθνική +6,06% ενώ σήμερα ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό έτους.
Ακολούθησαν με ισχυρά κέρδη και το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, ειδικότερα οι δεικτοβαρτείς ΔΕΗ +11,1%, ΟΠΑΠ +5,81%, ΟΤΕ +3,93%...
Από την άλλη, σε αύξηση των short θέσεων στην Eurobank προχώρησαν Oceanwood και το Lansdowne με την εισαγωγή των νέων μετοχών της Eurobank μετά  την συγχώνευση με την Grivalia καθώς μπορεί το ποσοστό των short των δύο funds να φαίνεται μικρότερο, αλλά σε απόλυτα μεγέθη υπήρξε αύξηση των short θέσεων
Επομένως, με βάση τα νέα ποσοστά και ειδικότερα με το γεγονός ότι οι μετοχές από 2,147 δισ. μετοχές συξήθηκαν σε 3,7 δισ μετοχές, το Oceanwood διαθέτει 36,7 εκατ. μετοχές short (0,99%), έναντι 35,2 εκατ. μετοχές προηγουμένως (1,64%), ενώ το Lansdowne διαθέτει 40,4 εκατ. μετοχές short (1,09%) έναντι 38,8 εκατ. μετοχές (1,81%).
Εν τω μεταξύ, μεγάλη βελτίωση σημειώνεται και στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,15% από χαμηλό ημέρας 3%, να σημειωθεί ότι αρχικά αποσύρθηκαν οι τιμές λόγω των καταιγιστικών αγορών και ακολούθως εμφανίστηκαν οι πωλητές.
Ενδοσυνεδριακά, όλα τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν σε ιστορικά υψηλά τιμών και ιστορικά χαμηλά αποδόσεων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 776 μονάδες με την πρώτη αντίσταση στην ζώνη των 770-780 μονάδων και με την επόμενη τις 800 μονάδες ανοίγοντας τον δρόμο για τις 850 μονάδες έχοντας απομακρυνθεί από την πρώτη στήριξη των 720 μονάδων
Η ιστορική εκλογική νίκη της ΝΔ με 9,5 μονάδες και 33,24% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στο 23,79% ξεκάθαρα αποτελεί credit positive για το ελληνικό χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.
Παρά το γεγονός ότι ήταν αναμφισβήτητη η νίκη της ΝΔ εντούτοις ήταν δύσκολο να προβλεφτεί το εύρος της νίκης καθώς ήταν  η μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωεκλογές από το 1981 ως σήμερα.
Επίσης, δεν είναι μόνον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και η  καθολική σχεδόν επικράτηση της ΝΔ στις περιφέρειες και δήμους.
Από την άλλη η προκήρυξη πρόωρων εκλογών διαλύει το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία, καθώς ο εκμηδενισμός του πολιτικού ρίσκου ξεκάθαρα θα βοηθήσει το χρηματιστήριο και τις μετοχές.
Επιπλέον, με την άμεση προκήρυξη των εκλογών μηδενίζεται ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου όπου ελλόχευε ο κίνδυνος της επιπλέον παροχολογίας της κυβέρνησης Τσίπρα όπως μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα αποδεικνύοντας ότι η λαϊκιστική πολιτική της παροχολογίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί…
Από την άλλη, για τους short που πόνταραν στην μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές ξεκάθαρα βραχυπρόθεσμα θα πιεστούν και θα πρέπει λίαν συντόμως να αποφασίσουν εάν θα κλείσουν τις short θέσεις τους.
Πάνω από τις 800 μονάδες όλα τα short χαρτοφυλάκια χάνουν, οπότε εύλογα θα πρέπει λίαν συντόμως να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, στρατηγικής..
Ο θετικός πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι τράπεζες.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς καθώς αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει το deal με την Intrum το οποίο θα αποδειχθεί credit positive για την τράπεζα καθώς θα διαθέσει προς αξιοποίηση – όχι πώληση – 28 δισεκ. προβληματικά δάνεια έναντι 320 εκατ. ευρώ  και θα ακολουθήσει έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο 9%.
Επίσης υπενθυμίζουμε ότι μετά την αναβάθμιση της Eurobank στον δείκτη MSCI standard Greece θα αναβαθμιστεί και η Εθνική αύριο 28 Mαίου με εκτιμώμενες εισροές 30 εκατ. μετοχών
Στην αγορά ομολόγων μετά το αρχικό ράλι το 10ετές ελληνικό ομόλογο ενώ υποχώρησε στο 3% εμφανίστηκαν πωλητές και πλέον κινείται στο 3,15% ενώ επιδείνωση σημειώνεται στην Ιταλία με το 10ετές ομόλογο στο 2,63% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 52 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, σταθεροποίηση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 329 μονάδες βάσης
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ισχυρά κέρδη με αυξημένες συναλλάγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Ελλάκτωρ, Viohalco, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Lamda, ΔΕΗ...

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ισχυρά κέρδη καταγράφηκαν στο ξεκίνημα της αγοράς με τον Τραπεζικό Δείκτη να σημειώνει στο πρώτο πεντάλεπτο κέρδη +11,59%.
Περί τις 16:45 κορυφώθηκαν οι ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Πειραιώς και Alpha Bank αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips όπως ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ..και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +12,74% και ο Γενικός Δείκτης στο +6,61%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 667,79 μονάδες με κέρδη +11,84%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ράλι +6,09% στις 776 μονάδες έχοντας υψηλό στις 780,44 μονάδες και χαμηλό στις 733,72 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 173,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 97 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 80,7 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 14,9 εκατ. ευρώ και όγκου 8,89 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 4,24 εκατ.τεμάχια αξίας 5,96 εκατ. ευρώ, η Eurobank  1,91 εκατ. τεμάχια αξίας 1,432 εκατ. ευρώ και η Εθνική 2,59 εκατ. τεμάχια αξίας 5,48 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 56 χιλ. τεμάχια αξίας 512 χιλ. ευρώ και η Jumbo 95 χιλ. τεμάχια αξίας 1,52 εκατ. ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 776 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 770-780 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 800 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 667 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 590 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 650 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 680- 690 μονάδων

Η επικαιρότητα

Συνεδριάζει στις 3 Ιουνίου το Euroworking Group ( EWG) με την ελληνική πλευρά θα παίρνει μία γεύση των προθέσεων από τους θεσμούς και συγκεκριμένα για όσα πρόκειται να συζητηθούν στην υπουργική σύνοδο του Ιουνίου αναφορικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης δημοσιονομικού «κενού» 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. το 2020.
Μπορεί η χώρα να οδηγείται σε εθνικές εκλογές πλην όμως αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα για την Ελλάδα που θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι θεσμοί επιμένουν ότι ο  «λογαριασμός» με τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έρθει προς συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.
Δεν αποκλείεται ορισμένοι εταίροι εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα  να «τρενάρουν» τις διαδικασίες της πρόωρης αποπληρωμής μέρος των δανείων που έλαβε η χώρα μας από το ΔΝΤ
Σ’ αυτή την περίπτωση το θέμα της μερικής εξόφλησης του Ταμείου είναι πολύ πιθανό να μην έρθει για συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου αλλά στην υπουργική σύνοδο του Ιουλίου.
Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά επιβεβαιώθηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τόσο ο M. Salvini όσο και η M. Le Pen επιβεβαίωσαν τις  μετρήσεις και κατέκτησαν την πρώτη θέση.
Στην Ιταλία η Lega κατακτά το 34% των ψήφων , η Marine Le Pen στη Γαλλία είναι η νικήτρια των ευρωεκλογών, με τον Εθνικό Συναγερμό να κατακτά, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της εταιρείας Harris, το 23,3% των ψήφων ενώ αναμενόμενη, σαφώς, και η ευρύτατη νίκη του κόμματος του Brexit στη Βρετανία, με ποσοστό 31,5%.
Στην Ουγγαρία ο Viktor Orban είναι όχι μόνο ο μεγάλος νικητής στη χώρα του, αλλά και το κόμμα το οποίο κατέκτησε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, καθώς κατέκτησε το 52% των ψήφων.
Την ίδια ώρα στη Γερμανία τόσο CDU/CSU όσο και το SPD είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά, αν και εδώ ο μεγάλος κερδισμένος είναι το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση.
Η κεντροδεξιά παράταξη της καγκελαρίου (CDU-CSU) εξασφάλισε 28,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, μολονότι παρέμεινε πρώτο κόμμα στην Γερμανία.
Από την άλλη,  Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και Δανία δεν επηρεάστηκαν από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού
Η επιλογή των πέντε προσώπων που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συμβάλλουν να χαραχθεί το μέλλον της μόλις έγινε σημαντικά πιο δύσκολη αποστολή, μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής, στις οποίες ένα από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν είναι ο κατακερματισμός της πολιτικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις κύριες πολιτικές δυνάμεις των 28 κρατών-μελών.
Η περίπλοκη κοινοβουλευτική αριθμητική θα είναι ανάμεσα στα προβλήματα που θα τεθούν στο τραπέζι όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών θα συναντηθούν αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν πρωτίστως ποιοι θα οριστούν επικεφαλής της επόμενης Κομισιόν, του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και της ευρωπαϊκής διπλωματίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Κέρδη σημείωσαν κατά την έναρξη της εβδομάδας οι αγορές στην Ασία, με εξαίρεση τις περιοχές του Χονγκ Κονγκ και της Νότιας Κορέας, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών, όπου το ποσοστό συμμετοχής ήταν σημαντικά αυξημένο.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,31%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +1,38% στις 2892,38 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,24% στις 27288,09 μονάδες.

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

΄Ηπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αγορές στο Λονδίνο να παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,50%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,45%
Οι αγορές σε ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές λόγω αργίας.

Ράλι στις τράπεζες με αυξημένο όγκο συναλλαγών - Ξεχώρισαν Πειραιώς και Alpha bank

Ράλι καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο Πειραιώς και Alpha Bank και ακολούθησαν Eurobank και Εθνική
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,10 ευρώ με άνοδο +6,06% με όγκο 19,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,44 ευρώ με άνοδο +16,32% με όγκο 22,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,2080 ευρώ με άνοδο +27,41% με όγκο 9,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 964 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7470 ευρώ με άνοδο +7,56% με όγκο 27,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3260 ευρώ με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2125 ευρώ με άνοδο +9,54% με όγκο 610 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,00 ευρώ με άνοδο +3,17  και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ

Ισχυρά κέρδη και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με αυξημένες συναλλαγές - Στο επίκεντρο Ελλάκτωρ και ΔΕΗ.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Viohalco, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Lamda, ΔΕΗ..
H Coca Cola έκλεισε στα 32,64 ευρώ με άνοδο +0,74% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,90 ευρώ με άνοδο +3,93% και αποτίμηση 5,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,6210 ευρώ με άνοδο +11,10% και αποτίμηση 376 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,77 ευρώ με άνοδο +1,72% και κεφαλαιοποίηση 411 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,10 ευρώ με άνοδο +5,81% και αποτίμηση 2,90 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,76 με άνοδο +2,90% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,33 ευρώ με άνοδο +6,79% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,70 ευρώ με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,6250 ευρώ με άνοδο +7% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,75 ευρώ με άνοδο +5% και κεφαλαιοποίηση 2,14  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,34 ευρώ με άνοδο +6,35% και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,10 ευρώ με άνοδο +3,34% και με την κεφαλαιοποίηση στα 264 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0910 ευρώ με άνοδο +7,57% με την κεφαλαιοποίηση 85 εκατ. ευρώ

Ακραίες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,15% με χαμηλό ημέρας 3% - Όλα τα ελληνικά ομόλογα σε ιστορικό χαμηλό απόδοσης

Ακραίες διακυμάνσεις σημειώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,15% με χαμηλό ημέρας 3% ενώ ξεκίνησε από τα επίπεδα του 3,36%.
Γενικώς όλες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.
Είναι ξεκάθαρη η ψήφος εμπιστοσύνης της αγοράς στην νίκη της ΝΔ και στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές στις 30 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές στο 2,63%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 52 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,37 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,34% με απόδοση αγοράς 1,54% και απόδοση πώλησης 1,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107 μονάδες βάσης και απόδοση 1,53%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 107,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,80% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 24 Μαΐου 2019 στο 2,04%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 106,15 μονάδες βάσης και απόδοση 2,22% με το ιστορικό χαμηλό 2,47% στις 24 Μαΐου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 106,75 μονάδες βάσης και απόδοση 2,86% με απόδοση αγοράς 2,95% και απόδοση πώλησης 2,76%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 106,15 μονάδες βάσης και απόδοση 3,14% με απόδοση αγοράς 3,15% και απόδοση πώλησης 3,13%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% με το ιστορικό χαμηλό 3,07% στις 27 Μαίου 2019. 
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 103,40 μονάδες βάσης και απόδοση 3,58%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 100,85 μονάδες βάσης και απόδοση 3,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 100,95 μονάδες βάσης και απόδοση 4,15%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 329 μονάδες βάσης από 347 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 329 μονάδες βάσης από 325 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,29% ή 329 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε ιστορικά χαμηλά Πορτογαλία και Ισπανία - Επιδείνωση στην Ιταλία 

Νέα ιστορικά χαμηλά καταγράφονται σήμερα σε Πορτογαλία και Ισπανία ενώ στην Ιταλία καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές στο 2,63%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/5/2019 στο -0,14% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό 0,465% σημειώθηκε στις 17 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,961% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,951% που  σημειώθηκε σήμερα στις 27 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,81% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,803% που σημειώθηκε σήμερα στις 24 Μαΐου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,63 και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,35%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS