Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από τις ευρωεκλογές - Σημαντική αύξηση του ποσοστού συμμετοχής

Politico: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από τις ευρωεκλογές - Σημαντική αύξηση του ποσοστού συμμετοχής
Οι παραδοσιακές ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς υποχώρησαν ανά την ΕΕ, ενώ οι ευρωσκεπτικιστές και οι Πράσινοι είχαν μία καλό βράδυ
Οι ευρωεκλογές του 2019 αποτέλεσαν μία σειρά εθνικών και περιφερειακών μαχών, ενώ για τις δύο κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υπάρξει ανακούφιση που τα αποτελέσματα δεν ήταν χειρότερο απ' ότι αποδείχθηκαν.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων αυξήθηκε δραματικά, καθιστώντας την διαδικασία ψηφοφορίας ως τον μεγαλύτερο νικητή, μετά από 40 χρόνια μειωμένης συμμετοχής.
Εάν επιτευχθεί το μαγικό ποσοστό συμμετοχής του 50% σήμερα (27/5) στις Βρυξέλλες θα ανοίξουνε σαμπάνιες (μέχρι στιγμής το ποσοστό αναμένεται να αγγίξει το 50,95%).
Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποχώρησε κάτω από το 25% των ψήφων για πρώτη φορά μετά το 1989, και οι Σοσιαλιστές κυμαίνονται γύρω στο 20%, γεγονός που αποτελεί τις χειρότερες επιδόσεις τους από το 1979.
Τα φωτεινά σημεία για τα μεγάλα κόμματα ήρθαν από την Ιταλία, όπου το Δημοκρατικό Κόμματα ξεπέρασα το Κίνημα Πέντε Αστέρων, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση και 19 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ στην Ισπανία το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε μία σαφή νίκη και αυξήθηκε στις 18 έδρες.
Στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με μία πειστική νίκη έναντι του αριστερού κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, ώθησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.
Από τα κόμματα που ενισχύθηκαν, η συμμαχία του Ιταλού αναπληρωτή πρωθυπουργού Matteo Salvini είχει τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς διπλασίασε το μέγεθός τις στις 70 με 75 έδρες, ενώ η φιλελεύθερη συμμαχία της ALDE κέρδισε επίσης περίπου 35 έδρες, κυρίως χάρη στο κόμμα En Marche του Emmanuel Macron.
Το "πράσινο κύμα" στην ΕΕ είναι τόσο πραγματικό όσο και γεωγραφικά περιορισμένο, καθώς τα πράσινα κόμμαδα εξασφάλισαν τη δεύτερη και την τρίτη θέσει σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία και το Λουκεμβούργο, αλλά δεν εξασφάλισαν θέσεις στη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη.
Κέρδισαν μόνο δύο έδρες στην Κεντρική Ευρώπη, από την Αυστρία, γεγονός ωστόσο που αποτελεί μείωση για τη χώρα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2014.
Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα είχαν την καλύτερη εμφάνισή τους στην Ουγγαρία, όπου το κυβερνών κόμμα Fidesz του Viktor Orban εξασφάλισε το 53% των ψήφων, ποσοστό αρκετό για να κερδίσει 13 έδρες, με το συνολικό ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών στη χώρα να ανέρχεται στο 62%.
Πλέον, το Fidesz πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραμείνει εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόιμματος ή εάν θα συμμετάσχει σε μία ομμάδα ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, μία έκβαση που θα μπροούσε να επηρεάσει τη διαπραγματευτική ισχύ του ΕΛΚ για τις κορυφαίες θέσεις εντός της ΕΕ, όπως είναι αυτή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη Βρετανία, το κόμμα Brexit του Nigel Farage κατέλαβε την πρώτη θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξασφαλίζοντας το ένα τρίτο των ψήφων, με τη νίκη του ωστόσο να αντισταθμίζεται από την άνοδο των κομμάτων που είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, και κυρίως των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι φαίνονται να βρίσκονται στη δεύτερη θέση.
Στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen ήταν ο νικητής στη Γαλλία, ενώ το κόμμα του Emmanuel Macron βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με τον Γάλλο πρόεδρο ωστόσο να έχει ευκαιρία να ηγηθεί τους επόμενους μήνες, είτε κυριαρχώντας στο φιλελεύθερο μπλοκ, είτε δημιουργώντας ένα μικρό νέο προοδευτικό μέτωπο που λειτουργεί ως ισσορπία δυνάμεσων στις ψήφους του Συμβουλίου, της Κομισιον και του Κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης