Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές: Μείωση εδρών για Κεντροδεξιά (173) και Σοσιαλιστές (147) - Άνοδος και πάνω από 110 έδρες για τους εθνικιστές

Ευρωεκλογές: Μείωση εδρών για Κεντροδεξιά (173) και Σοσιαλιστές (147) - Άνοδος και πάνω από 110 έδρες για τους εθνικιστές
Πλήγμα δέχθηκαν οι παραδοσιακές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο
Οι παραδοσιακά κυρίαρχες ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να δέχονται πλήγμα μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, αλλά και ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής σε αυτές τις ευρωεκλογές με ποσοστό 52%.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να κερδίσει 173 από τις 751 έδρες, σημειώνοντας πτώση 44 εδρών, βάσει των στοιχείων του ARD.
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (ΕΣΚ) φαίνεται ότι θα συγκεντρώσουν 147 έδρες, 39 λιγότερες από όσες είχαν ως τώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΕΛΚ και το ΕΣΚ, που παραδοσιακά σχημάτιζαν έναν μεγάλο συνασπισμό για να προωθούν τις πρωτοβουλίες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία.
Αντίθετα ενισχυμένες εμφανίζονται οι ακροδεξιές ομάδες που αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 23.
Συγκεκριμένα η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας συγκεντρώνει 57 έδρες και η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας 56.
Ωστόσο οι αλλαγές στη δομή του νέου κοινοβουλίου ίσως τροποποιήσουν το νούμερο αυτό.
Οι προβλέψεις θέτουν τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στην τρίτη θέση με 102 έδρες.
Ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι Πράσινοι με 71 έδρες. Και οι δύο αυτές ομάδες έχουν σημειώσει κέρδη στις φετινές ευρωεκλογές.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά φαίνεται να έχει 42 έδρες και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 58 έδρες.

Ρεκόρ συμμετοχής (52%) στις Ευρωεκλογές

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές ανήλθε περίπου στο 52%, στις 28 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκριτικά, το 2014 η συμμετοχή έφτασε το 42,61%.
Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή ψηφοφόρων σε ευρωεκλογές από το 1979


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης