Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά την πτώση στη Wall - Στο -0,16% και τις 21.117,22 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά την πτώση στη Wall - Στο -0,16% και τις 21.117,22 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,36% στις 27.365,50 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, μετά την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμα νέες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε χθες (23/5) ότι η εμπορική συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή, καθώς και ότι θα υπάρξει άμεσος τερματισμός του μακροχρόνιου εμπορικού πολέμου.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,16% στις 21.117,22 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Rakuten ενισχύθηκε κατά +4,50%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,55% και τις 6.456 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi υποχώρησε κατά -0,69% στις 2.045,31 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung κατέγραψε πτώση της τάξεως του -2,62%, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,19% στις 10.328,28 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,36% στις 27.365,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AAC και Wharf Real Estate ενισχύονται κατά +2,06% και +1,89% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,02% στις 2.852,99 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,12% στις 8.799,05 μονάδες.
Οι εμπορικές εντάσεις των τελευταίων ημερών απειλούν να επηρεάσουν και τον τεχνολογικό κλάδο, μετά από τα μέτρα που επέβαλε η Ουάσιγκτον σε βάρος της Huawei, με τον Αμερικανό πρόεδρο ωστόσο να διευκρινίζει ότι το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί ως μέρος της επερχόμενης εμπορικής συμφωνίας.
Στο κομμάτι των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω άνοδο κατέγραψε ο ετήσιος πληωθρισμός στην Ιαπωνία για τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινάστοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 0,9% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2018, ενώ σε μηνιαία βάση ο ΔΤΚ σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,1%.
Παράλληλα, εάν εξαιρεθούν οι τιμές των νοπών τροφίμων, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9% έναντι 0,8% τον Μάρτιο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο 0,9%.
Εφόσον δεν υπολογιστούν οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, η ετήσια άνοδος διαμορφώνεται στο 0,6% έναντι 0,4% τον προηγούμενο μήνα και έναντι προβλέψεων στο 0,4%.
Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, με τους επενδυτές ωστόσο να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις γεωπολιτικές εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,31% στα 68,65 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +1,23% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,62 δολ. ανά βαρέλι.
«Παραμένουν πολλοί κίνδυνοι εφοδιασμού, καθώς οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ συνεχίζονται, γεγονός που θα μπορούσε να γίνει αποδιοργανωικό», ανέφερε σε σημείωμά της η τράπεζα ANZ, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και της Βενεζουέλας θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές του ΟΠΕΚ, στον οποία είναι μέλη και οι δύο χώρες.
Ωστόσο, η σημερινή άνοδος δε φαίνεται ικανή να αντιστρέψει τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του 2019.
Από την πλευρά της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies τόνισε ότι «οι ανησυχίες για το εμπόριο ΗΠΑ και Κίνας κυριαρχούν στους τίτλους», καθώς οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών έχουν «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης