Συνωστισμός στην πύλη του TAXISnet - Στα 590 ευρώ ο μέσος φόρος των εκκαθαριστικών σημειωμάτων

Συνωστισμός στην πύλη του TAXISnet - Στα 590 ευρώ ο μέσος φόρος των εκκαθαριστικών σημειωμάτων
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν μέχρι στιγμής «ανέβει» 1.560.252 δηλώσεις (έως 23 Μαίου 2019)
Μέσο φόρο 590 ευρώ πληρώνει ένας στους τέσσερις φορολογούμενους που έχει ήδη παραλάβει το φετινό «ραβασάκι» από την εφορία.
Την ίδια στιγμή «φωτιά» έχει πάρει το TAXIS που έχει φτάσει να δέχεται περισσότερες από 70.000 την ημέρα.
Εφόσον συνεχισθεί ο ανοδικός ρυθμός και προσεγγίσει τις 100.000 ημερησίως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς στις 30 Ιουνίου.
Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση ανέρχονται σε 5,5 εκατομμύρια.  
Φέτος η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet άνοιξε νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα ο αριθμός των δηλώσεων να είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν που είχαν υποβληθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Συγκεκριμένα πέρυσι είχαν υποβληθεί 682.150 δηλώσεις (έως 18 Μαίου 2018)ενώ φέτος έχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν μέχρι στιγμής «ανέβει»  1.560.252 δηλώσεις (έως 23 Μαίου 2019) και δεν αποκλείεται για πρώτη φορά να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να μην χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία η οποία εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
Μπορεί οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα να ανέρχονται σε 1.560.252 όμως τα εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδόθηκαν φθάνουν τα  2.152.817.
Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι φέτος για πρώτη φορά τα ζευγάρια θα έχουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά  σημειώματα.
Ο κάθε σύζυγος θα έχει το δικό του φορολογικό λογαριασμό.
Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι:

- Ένας στους τέσσερις φορολογούμενους ή το 26,01%  καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018. Συγκεκριμένα για 559.912 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 330,57 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 590 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Εκτός από το φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.
- Για πάνω από έξι στους δέκα φορολογούμενους ή το 62,59% το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό. Συγκεκριμένα σε σύνολο 2.152.817 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 1.347.436 είναι μηδενικά.
- Μόλις το 11,4% των φορολογούμενων ή 245.469 φυσικά πρόσωπα έχουν επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όσο φθάνει τα 268 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 65,8 εκατ. ευρώ.

Πολλοί φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν την διαδικασία υποβολής της δήλωσή τους θα χρειαστεί να περάσουν πρώτα μια βόλτα από την Εφορία τους.
Συγκεκριμένα το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. τους, θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπόγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2018 αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2018 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων.
Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18 έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν τη ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονική έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.
Αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων θα τρέξει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2019.
Στην περίπτωση που τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτηθούν στο τέλος Ιουλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου έως τις 30 Αυγούστου.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο φετινός ΕΝΦΙΑ να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις (σ.σ. αντί για 5 δόσεις), από τον Αύγουστο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS