Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα – Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της χώρας

ΔΝΤ: Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα – Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της χώρας
«Το ΔΝΤ τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, G. Rice
Διάθεση συγκρατημένης αυτοκριτικής εμφάνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice, αναφορικά με τις πολιτικές τις οποίες το Ταμείο άσκησε πιέσεις προκειμένου να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του χρέους.
Δεχόμενος ερώτηση αναφορικά με το εάν θα ήταν καλύτερη η πορεία της ελληνικής οικονομίας και εάν δεν θα είχε χαθεί το 25% του ΑΕΠ της χώρας εάν είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Rice έσπευσε κατ’ αρχή να δηλώσει ότι δεν είναι και τόσο εποικοδομητικό να γυρίζει κάποιος στο παρελθόν.
Υπογράμμισε ότι το Ταμείο εξ αρχής είχε ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ασκούσε πιέσεις προκειμένου αυτό να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Προσέθεσε ακόμη ότι το ΔΝΤ έχει δημοσιεύσει όλες τις αξιολογήσεις αναφορικά με τα μέτρα που το ίδιο πρότεινε για την Ελλάδα, χωρίς να κρύψει αυτές που άσκησαν έντονη κριτική και απέδειξαν τα λάθη που είχαν γίνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αφορμή για την ερώτηση προς τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου στάθηκε πρόσφατο έγγραφο εργασίας (working paper) του ΔΝΤ στο οποίο οι ερευνητές αναγνώριζαν ότι υπήρξαν μεγάλα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως αναφορικά με τον χρόνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Δεν θέλω να μιλήσω για την ιστορία της ελληνικής κρίσης, η οποία διάρκεσε 10 χρόνια.
Υπήρξαν πολλές αναλύσεις για τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στη χώρα.
Υπήρξε πληθώρα αξιολογήσεων, από ανεξάρτητους φορείς.
Το ΔΝΤ έχει φροντίσει να δώσει στη δημοσιότητα όλα αυτά τα στοιχεία, καθώς επιθυμεί να υπάρχει διαφάνεια.
Πάντως έχει αναγνωρισθεί απ’ όλους ότι το ΔΝΤ ήταν εξ αρχής υπέρ μίας γενναίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κάτι που έγινε τελικά.
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα έστω και εάν δεν έχουμε δανειακό πρόγραμμα με την χώρα.
Αναγνωρίζουμε την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και αυτή η πρόοδος οφείλεται στις προσπάθειες τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε, πάντως, ότι «το ΔΝΤ καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης έχει ανακοινώσει πολύ ξεκάθαρα τις απόψεις που είχε και τις πολιτικές που θεώρησε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Η πρόσφατη έκθεση –κριτική που δημοσιεύθηκε από το Ταμείο αν και δεν είναι ένα επίσημο έγγραφο, αποτελεί και αυτό μία απόδειξη ότι το Ταμείο παραμένει «διαφανές» σε όλες τις κινήσεις του και παράλληλα δεν διστάζει να κάνει αυτοκριτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης