Με Eurobank -6% και πτώση διεθνώς έως -1,5% απώλειες στο ΧΑ -0,81% στις 725 μον. – Με διαφορές 4,8%-5,8% στις ευρωεκλογές, ορατές οι 650-680 μον.

Με Eurobank -6% και πτώση διεθνώς έως -1,5% απώλειες στο ΧΑ -0,81% στις 725 μον. – Με διαφορές 4,8%-5,8% στις ευρωεκλογές, ορατές οι 650-680 μον.
Η μικρή διαφορά των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές θα κρίνει τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς
(upd18)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, με επίκεντρο την Eurobank -6,04% καθώς σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση επιπλέον 1,52 δισ. μετοχές μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Grivalia, οπότε ήταν αναμενόμενη η πίεση της μετοχής.
Επίσης πιέσεις δέχθηκε και η Εθνική -3,83% σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης με χαμηλό ημέρας -4,81%
Από την άλλη, την ισχυρή πτώση της αγοράς ανέκοψε η Πειραιώς +2,93% και η Alpha Bank +1,39% οι οποίες έκλεισαν στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες, όπως και επιλεγμένοι τίτλοι των μη τραπεζικών blue chips όπως Τιτάν 3,34%, ΑΔΜΗΕ +1,78%, ΟΠΑΠ +1,67%... περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες του Γενικού Δείκτη που έφτασαν στο -1,53%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 725 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά, για μια ακόμη φορά διατήρησε την πρώτη στήριξη των 720 μονάδων.
Επίσης, ο σημερινός αυξημένος όγκος και τζίρος συναλλαγών οφείλεται στα δύο πακέτα της Πανγαία συνολικού όγκου 83,4 εκατ. τεμαχίων στην τιμή 4,68 ευρώ και συνολικής αξίας 390,8 εκατ. ευρώ με την Invel να αποκτά τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας καθώς ολοκληρώθηκε το deal με την Εθνική για την πώληση του υπόλοιπου 32,6% της εταιρίας
Το ενδιαφέρον ξεκάθαρα της αγοράς επικεντρώνεται στην διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές που εκτιμάται μεταξύ 4,8% και 5,8%.
Η διαφορά αυτή θα οδηγήσει σε πτώση έως -10% την χρηματιστηριακή αγορά καθώς θα επιτείνει την πολιτική αβεβαιότητα.
Αρνητικό εξακολουθεί να είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των ευρωεκλογών καταγράφεται σημαντική άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων αλλά και λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας όσο και του αδιεξόδου με το Brexit με τον δείκτη Shanghai Composite στην Κίνα να κλείνει -1,36% και τον Dax στην Γερμανία -1,5% ενώ ο Dow Jones καταγράφει απώλειες -1,3%
Από την άλλη αυξάνεται η αβεβαιότητα των επενδυτών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθώς οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν να μειώνεται η διαφορά των δύο κομμάτων γεγονός που επιδρά αρνητικά για τους επενδυτές καθώς αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο.
Εάν είναι η διαφορά στις ευρωεκλογές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ 4,8 με 5,8 μονάδες οι επενδυτές να προετοιμαστούν για ισχυρή πτώση έως -10% στο ελληνικό χρηματιστήριο κάτω από τις 680 μονάδες και αν η ΝΔ ως πρώτο κόμμα είναι στο 31% με 32% τότε η πτώση της αγοράς θα είναι ηχηρή.
Η αναβάθμιση της Eurobank στον MSCI Greece Standard ολοκληρώθηκε χθες, με την Eurobank να είναι η πιο υψηλά αποτιμημένη τράπεζα στην Ελλάδα με κεφαλαιοποίηση 2,60 δισεκ. ευρώ ενώ εύλογη είναι η πίεση της μετοχής λόγω του πληθωρισμού των μετοχών 3,70 δισεκ. μετοχές μετά την συγχώνευση Eurobank – Grivalia…
Επίσης, αυξομειώσεις short θέσεων στη Eurobank από το Oceanwood λόγω MSCI καταγράφηκαν καθώς μέσα σε δύο ημέρες έκλεισε 5,2 εκατ. short θέσεις στη Eurobank και άνοιξε 3,9 εκατ. νέες
Στις 28 Μαίου θα αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI standard Greece και η Εθνική  με εκτιμώμενες εισροές 30 εκατ. μετοχών ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στα  2,20 ευρώ θεωρείται…ακριβή οπότε και εδώ τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται.
Από την άλλη, η Πειραιώς την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει το deal με την Intrum το οποίο θα αποδειχθεί credit positive για την τράπεζα καθώς θα διαθέσει προς αξιοποίηση – όχι πώληση – 28 δισεκ. προβληματικά δάνεια έναντι 320 εκατ. ευρώ  και θα ακολουθήσει έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ με επιτόκιο 9%.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,45% - απόρροια των πιέσεων που δέχονται οι αναδυόμενες αγορές - ενώ στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,65% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 80 μονάδες βάσης…
Από την άλλη, σταθεροποίηση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 324 μονάδες βάσης στα χθεσινά επίπεδα
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις με ικανοποιητικές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis, Μυτιληναίος, Lamda, Viohalco.
Σε νέα ιστορικά χαμηλά η μετοχή της Ιntralot με απώλειες -8,63% και με χαμηλό ημέρας -9,76% ενώ κοντά στο ιστορικό χαμηλό διαπραγματεύεται το ομόλογο λήξης 2021, ενώ το ομόλογο λήξης 2024 βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό και στις 43,87 μονάδες
Σημειώνεται ότι η Fitch πρόσφατα είχε υποβαθμίσει την εταιρεία σημειώνοντας πως αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις με απώλειες σημαντικών συμβάσεων όπως αυτό της Τουρκίας.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,50% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,17%
Λίγο μετά τις 13:00 και υπό την πίεση της Eurobank -6,31% λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών από την συγχώνευση με την Grivalia αλλά και στην Εθνική -4,17% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -3,62% ενώ οι απώλειες επεκτάθηκαν και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,53%.
Στις δημοπρασίες, με απώλειες σε Eurobank και Εθνική αλλά και με στηρίξεις από την Πειραιώς και Alpha Bank o Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 596,64 μονάδες με πτώση -2,57%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,81% στις 725 μονάδες έχοντας υψηλό στις 731,36 μονάδες και χαμηλό στις 720,30 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξημένα επίπεδα λόγω και των προσυμφωνημένων συναλλαγών
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 450,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 398,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 128,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 39,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 398,1 εκατ. ευρώ και όγκου 90,7 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πανγαία πραγματοποίησε δύο πακέτα αξίας 390 εκατ. ευρώ και όγκου 83,4 εκατ. τεμαχίων.
Η Alpha Bank διακίνησε 1,05 εκατ. αξίας 1,3 εκατ. ευρώ, η Eurobank 5,9 εκατ. τεμάχια αξίας 4,2 εκατ. ευρώ και η Εθνική 200 χιλ. τεμάχια αξίας  396 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 54,6 χιλ. τεμάχια αξίας 621,7 χιλ. ευρώ και η Jumbo 50,8 χιλ. τεμάχια αξίας 751,6 χιλ. ευρώ
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 725 μονάδες με την επόμενη στήριξη την ζώνη των 720 μονάδων και ακολουθούν οι 705 μονάδες
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740-750 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 790-800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 596 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 580-590 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 540-550 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 610 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 630- 640 μονάδων

Η επικαιρότητα

Το κλίμα πόλωσης κορυφώνεται με τα διλήμματα της κάλπης, τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης αλλά και τους αναποφάσιστους να κρατούν τα σκήπτρα στις ομιλίες των δύο μονομάχων, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι πρόσφατες παροχές της κυβέρνησης εξακολουθούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καμπάνια των δύο κομμάτων ενώ τα ανοίγματα στους ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονται για το αν θα προσέλθουν στην κάλπη ως την τελευταία στιγμή συνεχίζονται και από τις δύο πλευρές.
Σε κάθε περίπτωση, στοχεύουν στους αναποφάσιστους καθώς οι  όποιες μετακινήσεις ήταν να γίνουν μεταξύ κομμάτων, έχουν γίνει.
Στο Eurogroup 13 Ιουνίου 2019 έχοντας αξιολογήσει και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα  θα ασκήσουν ανάλογα ήπια ή σκληρή κριτική ενώ είναι πιθανό να καταγραφεί το πρώτο επίσημο κύμα αντιδράσεων στις παροχές Τσίπρα.
Με στόχο όχι μόνο να αποτρέψουν αλόγιστες παροχές αλλά και να αποτρέψουν και την μελλοντική κυβέρνηση να συμπιέσει το δημοσιονομικό περιθώριο που έχει εξαντληθεί
οι δανειστές σχεδιάζουν νέα μέτρα να επιβάλλουν στην Ελλάδα.
Από την άλλη , με διπλωματικό τρόπο Ευρωπαίοι εταίροι κάνουν ό,τι μπορούν για να παγώσουν το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στοχεύοντας στην τιμωρία της κυβέρνησης για τα μέτρα φοροελάφρυνσης του 1 δισ. ευρώ που εξήγγειλε παραμονές των ευρωεκλογών.
Ανοίγουν σήμερα Πέμπτη 23/5 οι κάλπες των ευρωπαϊκών εκλογών σε Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία, σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται η πλέον κρίσιμη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών για το μέλλον της ΕΕ καθώς ενισχύονται οι εθνικιστικές και ευρωσκεπτικιστές φωνές που τάσσονται κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα ανά την Ευρώπη αναμένεται να ενισχύσουν τα ποσοστά τους και να διπλασιάσουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με το 2014, αν και υπολογίζεται ότι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν σε ποσοστό το 20% στις ευρωεκλογές.
Στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε το YouGov (19-21 Μαϊου) το κόμμα  Brexit του Farage συγκεντρώνει ποσοστό 37%.
Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με ποσοστό 19%, οι Εργατικοί του Cobyn με 13%, οι Πράσινοι με 12%, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα της Theresa May καταποντίζεται στο 7%.
Από την άλλη, ισχυρές πιέσεις να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της δέχεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times η Theresa May θα ανακοινώσει την παραίτηση της από την πρωθυπουργία αύριο Παρασκευή 24/5.
Νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε το State Department για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S – 400, το οποίο υποστήριξε ότι «θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες».
Εκπρόσωπος του State Department έστειλε για μια ακόμα φορά το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει πράξη τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά και την αναβολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχει προαναγγείλει.
Όπως αποκάλυψε Τούρκος αξιωματούχος, πρόσκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να επισκεφθεί την Τουρκία έχει απευθύνει ο πρόεδρος Erdogan ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Trump θα αποδεχθεί την πρόσκληση ενώ δεν αποκλείεται οι δύο πρόεδροι να συναντηθούν στο περιθώριο της G – 20 στην Ιαπωνία

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

 Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις απώλειες που σημειώθηκαν στη Wall Street όσο και από τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,62%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1,36% στις 2852,52 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -1,64% στις 27252 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας και του αδιεξόδου στο Brexit, με την πρωθυπουργό Theresa May να βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραίτηση..
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,5%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,5%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,6%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% ενώ ο FTSE 100 με απώλειες -1,4%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -1,3%, ο S&P στο -1,2%, ο Nasdaq με απώλειες -1,4% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,13% (7,97 δολ)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ισχυρές απώλειες σε Eurobank και Εθνική

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Με απώλειες Eurobank και Εθνική ενώ ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς και Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9810 ευρώ με πτώση -3,83% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,24 ευρώ με άνοδο +1,39% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,6490 ευρώ με άνοδο +2,93% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,70 ευρώ με πτώση -6,04% με όγκο 26,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3420 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 599 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1958 ευρώ με άνοδο +0,20% με όγκο 184 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,44 ευρώ με πτώση -0,64%  και κεφαλαιοποίηση 247 εκατ. ευρώ

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ.
Στον αντίποδα, ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis, Μυτιληναίος, Lamda, Viohalco.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,90 ευρώ με πτώση -1,24% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,29 ευρώ με άνοδο +1,07% και αποτίμηση 5,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,32 ευρώ με άνοδο +0,30% και αποτίμηση 306 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,72 ευρώ με άνοδο +1,78% και κεφαλαιοποίηση 399 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,54 ευρώ με άνοδο +1,67% και αποτίμηση 2,72 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,34 με άνοδο +3,34% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,81 ευρώ με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 19,50 ευρώ με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,84 ευρώ με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,70 ευρώ με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy Holdinga S.A. – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,2460 ευρώ με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 237 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,80 ευρώ με άνοδο +0,63% και με την κεφαλαιοποίηση στα 249 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0815 ευρώ με πτώση -3,55 με την κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,45% απόρροια των πιέσεων στα emerging markets  

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,45% απόρροια των πιέσεων στις αναδυόμενες αγορές.
Να σημειωθεί ότι η θεωρητική απόδοση του 7ετούς – εάν εκδίδετο σήμερα - θα ήταν 3% επίπεδα.  
Επιδείνωση και στην Ιταλία, με το 10ετές στο 2,65%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 80 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,59 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,58% με απόδοση αγοράς 1,60% και απόδοση πώλησης 1,56%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,82%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,01 μονάδες βάσης και απόδοση 2,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 22 Μαΐου 2019 στο 2,05%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,17 μονάδες βάσης και απόδοση 2,58% με το ιστορικό χαμηλό 2,49% στις 22 Μαΐου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 103,45 μονάδες βάσης και απόδοση 3,28% με απόδοση αγοράς 3,30% και απόδοση πώλησης 3,27%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 103,67 μονάδες βάσης και απόδοση 3,44% με απόδοση αγοράς 3,45% και απόδοση πώλησης 3,42%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 100,37 μονάδες βάσης και απόδοση 3,86%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 97,51 μονάδες βάσης και απόδοση 4,20%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 97,51 μονάδες βάσης και απόδοση 4,37%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 355 μονάδες βάσης από 344 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 324 μονάδες βάσης από 325 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,24% ή 324 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης – Νέο ιστορικό χαμηλό στην Πορτογαλία  

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης, με το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο να σημειώνει ιστορικό χαμηλό σε απόδοση ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,66%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/5/2019 στο -0,10% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,52% με το ιστορικό χαμηλό 0,465% σημειώθηκε στις 17 Μαΐου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,03% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,003% που  σημειώθηκε σήμερα στις 23 Μαΐου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,85% που σημειώθηκε στις 17 Μαΐου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,65% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,35%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS