Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Teneo Intelligence, Eurasia Group: Τι σημαίνουν οι ευρωεκλογές για Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο

Teneo Intelligence, Eurasia Group: Τι σημαίνουν οι ευρωεκλογές για Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο
Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν σαφή ένδειξη για τις εθνικές εκλογές στις χώρες της ΕΕ
Στην εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις χώρες της ΕΕ θα αποτελέσουν μια πολύ καλή ένδειξη για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών συγκλίνουν οι αναλυτές.
«Οι ευρωεκλογές είναι ένα μεγάλο δημοψήφισμα για το κυβερνών κόμμα.
Αυτό ισχύει και για τη Γαλλία, όπου οι Γάλλοι θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά να πουν τι σκέφτονται για τον πρόεδρο Emmanuel Macron» δήλωσε στο CNBC ο Alberto Alemanno καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο H.E.C. University in Paris.

Γαλλία

Σε αυτές τις ευρωεκλογές, ο Macron θα έρθει αντιμέτωπος με τον εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Marine Le Pen, που επί του παρόντος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κάτι που υποδηλώνει ότι οι δύο πολιτικοί θα δώσουν μεγάλη μάχη.
«Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις μόλις το 40% των Γάλλων ψηφοφόρων θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Αυτό σημαίνει ότι ο Macron θα πρέπει να υποστεί μια σοβαρή ήττα (κατά περίπου 4 - 5 ποσοστιαίες μονάδες) ώστε το αποτέλεσμα των εκλογών θα θεωρηθεί ως απόρριψη του» επισημαίνεται σε ανάλυση της Teneo Intelligence που επικαλείται στο CNBC.
«Η ισοπαλία με τη Le Pen θα μπορούσε να θεωρηθεί ως νίκη από τον Macron δεδομένου ότι το κόμμα του δεν έχει συμμετέχει ξανά σε ευρωεκλογές.
Επίσης θα δώσει στην κυβέρνηση μια ανάσα ώστε να προχωρήσουν στις αλλαγές του συνταξιοδοτικού συστήματος -η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση του Macron- κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.

Ιταλία

Στην Ιταλία, οι εκλογές θα είναι ένα τεστ για την αντισυμβατική κυβέρνηση (που αποτελείται από τη Lega και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων), που βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν ένα έτος.
«Ο κυβερνών συνασπισμός (...) εξακολουθεί να κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο, αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κομμάτων -που θεωρούνται ευρέως ως οι δύο κύριοι αντίπαλοι σε οποιονδήποτε μελλοντικό εκλογική αναμέτρηση- ενισχύεται σταθερά» αναφέρεται σε ανάλυση της Eurasia Group.
«Μια πολύ ισχυρή εμφάνιση από τη Lega (σημαντικά υψηλότερα από το 30%) κυρίως εάν συνδυαστεί με ένα αδύναμο αποτέλεσμα για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (κοντά ή κάτω από το 20%) θα ενισχύσει τη δυναμική του επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini για να προκαλέσει μια κυβερνητική κατάρρευση και πρόωρες εκλογές» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
Ωστόσο, άλλοι πολιτικοί αναλυτές είναι λίγο περισσότερο καχύποπτοι σχετικά με το εάν ο Salvini θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές φέτος.
Σύμφωνα με την Teneo Intelligence, δεν έχουν ξαναγίνει εκλογές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους από το 1948.
Η οικονομία δεν βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και ο Salvini θα δώσει περισσότερο χρόνο για να κερδίσει περισσότερη στήριξη από τη Νότια Ιταλία.

Γερμανία

Η Γερμανία, που έχει τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά τις ευρωεκλογές.
Η Γερμανία κυβερνάται από το κεντροδεξιό κόμμα CDU και το σοσιαλιστικό SPD.
Ωστόσο, αυτό το είδος του συνασπισμού παραδοσιακά αποτελεί πρόκληση για τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι συχνά κατηγορούνται από τους ψηφοφόρους τους για το ότι δεν αντέδρασαν εναντίον του κόμματος της καγκελαρίου Angela Merkel.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στο SPD να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να προκαλέσει εθνικές εκλογές.
«Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι το εάν οι Πράσινοι θα συνεχίσουν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις έναντι του SPD.
Εάν αυτό συνεχιστεί, θα αυξηθεί η πίεση προς το SPD να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον συνασπισμό με τη Merkel.
Η μεγαλύτερη επίπτωση των ευρωπαϊκών εκλογών στη Γερμανία δεν θα είναι, επομένως, η κατανομή των εδρών, αλλά η επίδρασή της στην κυβερνητική σταθερότητα» αναφέρει η Teneo Intelligence.

Πολωνία, Ουγγαρία

Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας είναι σε διαμάχη με την Κομισιόν, από τη στιγμή που άρχισε έρευνα για το εάν σέβονται τις δημοκρατικές αξίες του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός, Viktor Orban, αναμένεται να αυξήσει τις έδρες του στο ευρωκοινοβούλιο.
«Το κόμμα του Orban, Fidesz, φαίνεται πιο ισχυρό από ποτέ εγχώρια, λόγω της εκστρατείας του κατά της μετανάστευσης, σε συνδυασμό με το σχέδιο για τη στήριξη της οικογένειας.
 Αν δεν υπάρξει μια απροσδόκητη έκπληξη για το Fidesz, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιτρέψουν στο κόμμα να επεκτείνει την εξουσία του.
Φαίνεται ότι θα κερδίσει 14 από τις 21 έδρες της Ουγγαρίας στο ευρωκοινοβούλιο, από 12 που είναι σήμερα» επισημαίνεται σε ανάλυση της Eurasia Group.

Ηνωμένο Βασίλειο

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, η πρωθυπουργός Theresa May προσπαθούσε να αποφύγει τις ευρωεκλογές.
«Η συμμετοχή του Ηνωμένο Βασιλείου στις ευρωεκλογές θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στην ΕΕ.
Στην καλύτερη περίπτωση, θα ενισχύσει τις εντάσεις ως προς το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΚΤ, και θα καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη μίας σταθερής πλειοψηφίας» εκτιμά η Eurasia Group και συμπληρώνει «εάν τα πράγματα πάνε πολύ στραβά, θα μπορούσε να επηρεαστεί και η πολιτική μιας περαιτέρω επέκτασης του Άρθρου 50».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης