Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Συρρικνώθηκε ο μεταποιητικός κλάδος για τον Μάιο του 2019 - στις 49,6 μονάδες ο δείκτης PMI

Ιαπωνία: Συρρικνώθηκε ο μεταποιητικός κλάδος για τον Μάιο του 2019 - στις 49,6 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό συρρικνώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα
Συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών της Ιαπωνίας για τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (23/5) στοιχεία της Markit, καθώς οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,6 μονάδες, έναντι 50,2 μονάδων τον Απρίλιο του 2019, υποδεικνύοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό συρρικνώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας στις 47,1 μονάδες, έναντι 47,8 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ πτώση σημειώθηκε και στις νέες εγχώριες παραγγελίες.
Επιπλέον, ο υποδείκτη που σχετίζεται με την παραγωγή υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, την ίδια στιγμή που ο υποδέικτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2012.
«Μετά από ορισμένες δοκιμαστικές ενδείξεις ότι η ύφεση στον μεταποιητικό τομέα είχε μετριαστεί τον Απρίλιο, τα προακαταρκτικά στοιχεία του Μαΐου αποκάλυψαν ότι αυτές ήταν βραχύβιες, καθώς η παραγωγή και οι παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν με υψηλότερους ρυθμούς», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, προσθέτοντας ότι «η νέα κλιμάκωση των εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει προκαλέσει ανησχία στους παραγωγούς αγαθών της Ιαπωνίας».
«Οι δυσκολίες στο διεθνές μέτωπο απλώς αυξάνουν τις αβεβαιότητες στην εγχώρια αγορά, με τις επερχόμενες εκλογές στην Άνω Βουλή των Ιούλιο και την επικειμενη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων αργότερα εντός του έτους», υπογράμμισε ο κ. Hayes, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι «το κλίμα έγινε αρνητικό για πρώτη φορά μετά από εξίμιση χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης