Citi και BofΑ εισέρχονται στους «bear» για την Tesla - «Βλέπουν» δυσκολίες προσεχώς

Citi και BofΑ εισέρχονται στους «bear» για την Tesla - «Βλέπουν» δυσκολίες προσεχώς
Citi και BofΑ εισέρχονται στους «bear» για την Tesla
Δύο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες εισήλθαν στην «παρέα» των ουκ ολίγων «bear» για την Tesla, εν μέσω αβεβαιότητα για την πρωτοπόρο αυτοκινητοβιομηχανία του Elon Musk.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Bank of America (BofA) Merrill Lynch, οι έντονες πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η μετοχή οφείλεται και σε όσους έχουν πάρει θέσεις «short», με το ποσό που έχει τοποθετηθεί εναντίον της μετοχής της Tesla να έχει φθάσει σε ιστορικό υψηλό -29% επί των συνολικών θέσεων.
«Κατά την άποψή μας, αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί για σύντομη πίεση κατά τις/τους προσεχείς ημέρες/εβδομάδες/μήνες εάν οι παραδόσεις οχημάτων, τα κέρδη/οι ζημίες, οι ταμειακές ροές βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες. (…)
Τα βασικά οικονομικά στοιχεία της Tesla έχουν επιδεινωθεί.
Οι απώλειες μετρητών δεν στρέφονται σε μια βιώσιμη βάση.
Τα μεγάλα εμπόδια περιλαμβάνουν τη συνεχιζόμενη ράμπα παραγωγής Μοdel 3 και τις προκλήσεις που συνδέονται με την επέκταση της σειράς προϊόντων της με το Μοdel Y, το Semi και το νέο Roadster», σχολιάζεται.
Η αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,7 δισ. δολαρίων καθώς και το δάνειο από κινεζική τράπεζα αποτελούν θετικά βήματα που θα «αγοράσουν» επιπλέον χρόνο για την εταιρεία, επισημαίνεται.
«Ωστόσο, η πορεία της Tesla ως μία αυτοχρηματοδοτούμενη οντότητα εξακολουθεί να είναι ασαφής.
Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να αμφισβητούμε τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία, την ταμειακή ροή και την αποτίμηση».
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Citi εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες, μειώνοντας την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 191 δολάρια, έναντι 238 προηγουμένως -σύσταση «sell» φυσικά.
Μάλιστα, στο δυσμενές σενάριο η μετοχή θα μπορούσε να φθάνει ακόμη και τα 36 δολάρια.
Εχθές, η Morgan Stanley -μία άλλοτε «bull» για την εταιρεία του Elon Musk- προχώρησε στην πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για τη μετοχή της Tesla, με την αμερικανική τράπεζα να μειώνει δραματική την τιμή-στόχο για το «πιο δυσμενές σενάριο», σε μόλις 10 (!) από 97 δολάρια.
Η Morgan Stanley επικαλείται μεταξύ άλλων το αυξημένο χρέος και τη γεωπολιτική έκθεση της εταιρείας.
«Το προς τα κάτω αναθεωρημένο αρνητικό σενάριο υποθέτει ότι η Tesla δεν ανταποκρίνεται στις προβλέψεις μας για τις πωλήσεις στην Κίνα σχεδόν κατά το ήμισυ, εξαιτίας των συνθηκών εμπορικής μεταβλητότητας στην περιοχή και ειδικότερα στους τομείς τεχνολογίας, όπου πιστεύουμε ότι υπάρχει υψηλός και εντεινόμενος κίνδυνος προσοχής από την κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές», αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, μεταξύ των οποίων ο Adam Jonas.Η Morgan Stanley αναμένει ότι η Tesla θα πωλήσει κατά μέσο όρο 165.000 οχήματα στην Κίνα ετησίως στο διάστημα μεταξύ 2020 και 2024, γεγονός που οδηγεί σε έκθεση περίπου 9 δισ. δολαρίων ετησίως εάν το προϊόν αξίζει 55.000 δολάρια.
Ωστόσο, στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται ότι η Tesla χάνει έσοδα με συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και απώλειες 16,4 δισεκ. δολαρίων.
Η Tesla επέστρεψε στις ζημίες το πρώτο τρίμηνο του 2019, έπειτα από δύο συνεχόμενα -αναπάντεχα- τρίμηνα, με το ποσό να διαμορφώνεται σε 702 εκατ. ευρώ.
Οι απώλειες ήταν υψηλότερες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε όρους EBITDA, οι ζημίες ανήλθαν σε 494 εκατ. δολάρια.
Οι απώλειες-μαμούθ οφείλονται κατά πολύ στις μειωμένες παραδόσεις οχημάτων και τις συνεχείς αλλαγές στο κόστος και τις τιμές των αυτοκινήτων της αμερικανικής εταιρείας.
Tα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 4,5 δισεκ. δολάρια, έναντι 3,4 δισεκ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.
Μιλώντας με τους επενδυτές, ο κ. Musk εξέφρασε μεταξύ άλλων το όραμά του για μία Tesla των 500 δισεκ. δολαρίων χρηματιστηριακής αξίας.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Elon Musk είχε προειδοποιήσει ότι αναμένεται τα κέρδη του πρώτου τριμήνου να επηρεαστούν αρνητικά από τους χαμηλότερους ρυθμούς παράδοσης και από διάφορες προσαρμογές που έγινα σε πολλαπλά επίπεδα τιμών, επισημαίνεται.
Στις 19:15, επισημαίνεται, η μετοχή διαπραγματεύεται στα 196,9 δολάρια (-4%) στη Wall Street, έπειτα από πτώση 40% εντός του 2019 -η χρηματιστηριακή αξία φθάνει τα 36,3 δισεκ. δολάρια.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS