Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων οι ευρωεκλογές στη Βρετανία 23/5 - Κυρίαρχο το κόμμα Brexit του Farage με 37%

Στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων οι ευρωεκλογές στη Βρετανία 23/5 - Κυρίαρχο το κόμμα Brexit του Farage με 37%
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε το YouGov το κόμμα του Farage συγκεντρώνει ποσοστό 37%, όταν το ποσοστό των Τόρις και των Εργατικών αθροίζεται μόλις στο 20%
(upd) Σε εκλογικό θρίαμβο οδεύει το κόμμα Brexit του Nigel Farage στις ευρωεκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν σήμερα Πέμπτη 23 Μαϊου 2019, καθώς τα ποσοστά του ξεπερνούν κατά πολύ τα ποσοστά των Συντηρητικών και των Εργατικών μαζί.
Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες, στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων, την ώρα που η κυβέρνηση της Theresa May βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης και το χάος του Brexit παραμένει, θέλοντας να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας των παραδοσιακών κομμάτων, τα οποία θεωρούν υπεύθυνα για το αδιέξοδο.
Τα εκλογικά κέντρα για τους περίπου 46,8 εκατ. ψηφοφόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξαν στις 07.00 (τοπική ώρα, 09.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, Πέμπτη, και κλείνουν στις 22.00 (τοπική ώρα, 00.00 ώρα Ελλάδας) το βράδυ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίζεται σε 12 εκλογικές περιφέρειες, εννέα στην Αγγλία και από μία για τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Συνολικά, η χώρα εκλέγει 73 ευρωβουλευτές.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε το YouGov το κόμμα του Farage συγκεντρώνει ποσοστό 37%, όταν το ποσοστό των Τόρις και των Εργατικών αθροίζεται μόλις στο 20%. 

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόβλεψη του Europe Elects, το κόμμα του Farage θα είναι το εθνικό κόμμα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 28 έδρες.
Να σημειωθεί ωστόσο, ότι δεν επιτρέπεται να ανακοινωθούν αποτελέσματα πριν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ΕΕ, κάτι που αναμένεται αργά το βράδυ της Κυριακής 26 Μαίου 2019.
Η καταμέτρηση στην Αγγλία και την Ουαλία θα ξεκινήσει πριν από τις 22.00 (τοπική ώρα) της Κυριακής, σε κάποιες περιοχές της Σκοτίας θα ξεκινήσει λίγο αργότερα.
Στις νήσους που είναι δυτικά της Σκοτίας δεν γίνεται καταμέτρηση τις Κυριακές, άρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι γνωστό πριν από τη Δευτέρα.
Η καταμέτρηση στη Βόρεια Ιρλανδία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 27 Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσει 1-2 ημέρες.
Δεν υπάρχει exit poll.

Βρετανοί ψηφοφόροι



Ο Nigel Farage, ηγέτης του κόμματος Brexit



Ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn




H πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon



Πηγή: Guardian

Που οφείλεται ο θρίαμβος Farage

Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης May να οδηγήσει τη χώρα σε μια συμφωνία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι «ήξεις αφίξεις» των Εργατικών του Corbyn, οδηγούν τους ψηφοφόρους πίσω στην αγκαλιά του λαϊκιστή Farage, ο οποίος πρωτοστάτησε στην καμπάνια υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Μετά την πολιτική του εξαφάνιση στον απόηχο του δημοψηφίσματος, πολλοί πίστεψαν ότι «απαλλάχθηκαν» οριστικά από τον Farage, ωστόσο αυτή τη στιγμή οι Βρετανοί ψηφοφόροι τον επιλέγουν για να στείλουν άλλο ένα ηχηρό μήνυμα στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Βρετανίας.
Με το Brexit να εξακολουθεί να είναι άλυτο και την κυβέρνηση της T. May να διαλύεται, ο Farage στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο πολιτικό κατεστημένο: ο αποτελεσματικότερος αντίπαλός τους είναι και πάλι εδώ.
Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «ευσεβή πόθο» την ανατροπή του Brexit και αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από την ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα του Farage, το οποίο τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. 
«Η μάχη αυτή δεν είναι πια μόνο για την αποχώρηση από την ΕΕ», δήλωσε ο Nigel Farage στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.
«Είναι μια ολομέτωπη μάχη κατά του κατεστημένου».
Όταν ο τότε πρωθυπουργός D. Cameron ανακοίνωσε το 2013 ότι θα γινόταν δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, πολλοί βουλευτές του κόμματός του είχαν θεωρήσει ότι έτσι θα εξουδετερωνόταν η απειλή που έθετε ο Nigel Farage.
Αλλά εκείνος ήξερε καλύτερα.
«Θα έρθουν να παίξουν στο γήπεδό μας τώρα», είχε πει τότε στους Financial Times.
Έξι χρόνια μετά, ο Cameron αποτελεί ιστορία και το κόμμα του έχει διασπαστεί.
Αλλά ο Nigel Farage δεν έχει τελειώσει: είναι αποφασισμένος να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στους Συντηρητικούς.
Τόσο οι υποστηρικτές του Brexit (Leavers) όσο και οι υποστηρικτές της παραμονής (Remainers) θα εκμεταλλευθούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο θα είναι άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της Theresa May ως πρωθυπουργού, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το Reuters.
Στις έρευνες της κοινής γνώμης για τις προθέσεις των ψηφοφόρων, το Κόμμα Brexit του Nigel Farage προηγείται έναντι των Συντηρητικών της May και των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, που είναι βαθιά διαιρεμένοι για το Brexit ενώ οι Remainers πρέπει να αποφασίσουν πού θα ρίξουν την ψήφο τους μεταξύ τριών ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.

Οι δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα με 35% καταγράφει το κόμμα Brexit του Nigel Farage στη δημοσκόπηση της Ipsos (20-22 Μαϊου 2019).
Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών με ποσοστό 20%, το οποίο αποτελεί και ρεκόρ όλων των εποχών για το κόμμα, εφόσον επαληθευτεί στην κάλπη.
Στην τρίτη θέση το Εργατικό Κόμμα με 15%, στην τέταρτη οι Πράσινοι με 10%, ενώ στην πέμπτη θέση κατρακυλά το κυβερνών κόμμα της Theresa May με ποσοστό 9%.



Στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε το YouGov (19-21 Μαϊου) το κόμμα του Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 37%.
Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με ποσοστό 19%, οι Εργατικοί του Cobyn με 13%, οι Πράσινοι με 12%, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα της Theresa May καταποντίζεται στο 7%.



Σύμφωνα με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση των YouGov - ECFR (20 Mαϊου 2019), το κόμμα Brexit του Nigel Farage συγκεντρώνει ποσοστό 33,4%.
Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με ποσοστό 17,3%, οι Εργατικοί του Cobyn με 16,1%, οι Πράσινοι με 9,2%, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα της Theresa May καταποντίζεται στο 8,3%.
Στην Ουαλία, το κόμμα του Farage συγκεντρώνει ποσοστό 36%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 19%, οι Εργατικοί με 15%, οι Φιλελεύθεροι με 10% και οι Συντηρητικοί με 7%.



Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (YouGov), η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Times, το Κόμμα του Brexit προηγείται με 34% στη πρόθεση ψήφου και ακολουθούν οι Εργατικοί με 16%.
Έπονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 15%, οι Πράσινοι με 11% και πέμπτοι έπονται με 10% οι Συντηρητικοί.


Σε δημοσκόπηση της Opinium, πρώτο είναι το κόμμα του Brexit του Nigel Farage με 34% ενισχυμένο κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση.
Δεύτεροι έρχονται οι Εργατικοί με 21% και απώλειες 5% και τρίτοι οι Φιλελεύθεροι με 12%.
Σύμφωνα με την έρευνα το κυβερνών κόμμα της Theresa May συγκεντρώνει μόλις το 11% με απώλειες 3% σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.




Στις ευρωεκλογές του 2014, όπου το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 35,6%, το κόμμα UKIP του Farage έλαβε ποσοστό 26,77% και εξέλεξε 24 ευρωβουλευτές, οι Εργατικοί έλαβαν ποσοστό 24,74% με 20 ευρωβουλευτές και οι Συντηρητικοί ποσοστό 23,31% και 19 ευρωβουλευτές.
Οι υπόλοιπες 10 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο μοιράστηκαν μεταξύ 7 μικρότερων κομμάτων.

Πρώτο εθνικό κόμμα το Brexit του Farage στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 28 έδρες

Μπορεί να φαντάζει παράλογο, ωστόσο ένα κόμμα που υποστηρίζει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι το εθνικό κόμμα με τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Europe Elects το κόμμα Brexit του Nigel Farage θα συγκεντρώσει 28 έδρες στις ευρωεκλογές, οι οποίες στη Βρετανία θα διεξαχθούν την Πέμπτη 23 Μαϊου 2019.
Προς το παρόν ο Farage δεν έχει αποκαλύψει σε ποια πολιτική ομάδα του κοινοβουλίου θα ενταχθεί.
Πάντως πέραν των πρακτικών ζητημάτων στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πολιτικό πρόβλημα για την ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητο.
Δεν υπάρχει προηγούμενο το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα που εκπροσωπείται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να τάσσεται κατά της ίδιας της ύπαρξης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Lega του Matteo Salvini στην Ιταλία με 25 έδρες, κόμμα το οποίο επίσης είναι εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό και διεκδικεί σημαντικές αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίας, η μεγαλύτερη πολιτική ευρωπαϊκή δύναμη παραδοασιακά, υποχωρεί στην τρίτη θέση με 24 έδρες.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται άλλο ένα εθνικιστικό κόμμα, το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας PiS με 22 έδρες.
Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen στη Γαλλία με 21 έδρες και στην έκτη θέση το κόμμα του Γάλλου προέδρου Macron με 20 έδρες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης