Τελευταία Νέα
Διεθνή

Katainen (Κομισιόν): Η Ρωσία ευθύνεται για την ενίσχυση κάποιων εθνικιστικών κομμάτων - Στόχος της, o κατακερματισμός της ΕΕ

Katainen (Κομισιόν): Η Ρωσία ευθύνεται για την ενίσχυση κάποιων εθνικιστικών κομμάτων - Στόχος της, o κατακερματισμός της ΕΕ
ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κοινό στόχο τον κατακερματισμό της ΕΕ
Την ανησυχία του για τις... προθέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας όσον αφορά την ΕΕ εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Jyrki Katainen, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει ένα κοινό στοιχείο: η πρόθεση τους να αποδυναμώσουν την ΕΕ.
«Χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα αλλά και οι ΗΠΑ μας έχουν προκαλέσει περισσότερο από παλιότερα» δήλωσε στο CNBC λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.
«Είμαστε, για πρώτη φορά στην ιστορία, σε μια κατάσταση όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Ρωσίας φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη για την Ευρώπη: όσο πιο αδύναμη τόσο καλύτερα.
Κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, κάτι που δεν ισχύει» τόνισε.
Τα προβλήματα των ΗΠΑ με την ΕΕ προέκυψαν μετά την εκλογή του Donald Trump (όταν προέκυψε η διαμάχη για το εμπόριο και το κλίμα).
Όσον αφορά τη Ρωσία, η διαμάχη προέκυψε μετά το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία και η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στο Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τον Katainen, η Ρωσία ευθύνεται για την ενίσχυση κάποιων εθνικιστικών κομμάτων, που προκαλούν αναταραχή στην ΕΕ και αντιπροσωπεύουν μια εσωτερική πρόκληση.
«Η ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα και εκ των έσω» δήλωσε αναφερόμενος στην εθνικιστική ρητορική που ενισχύεται εντός της ΕΕ.
«Αυτά τα κόμματα θέλουν να αποδυναμώσουν και να διασπάσουν την ΕΕ και κάποια από αυτά έχουν επίσης πολύ στενή σχέση με τη Ρωσία, με τον Putin.
Έτσι, η Ρωσία προφανώς έχει χρηματοδοτήσει κάποια από αυτά τα κόμματα, έχουν παρέμβει στις δημοκρατικές μας διαδικασίες, π.χ. στα δημοψηφίσματα ή στις εθνικές εκλογές με στόχο την αποδυνάμωση της ΕΕ προκειμένου να διχάσει τους λαούς» υποστήριξε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης