Το στοίχημα της κυβέρνησης για εισπράξεις 350 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία

Το στοίχημα της κυβέρνησης για εισπράξεις 350 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία
Ο αριθμός των δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το ετήσιο εισόδημα του 2017 μπορεί να φθάσει έως τις 120 ενώ  τα νομικά πρόσωπα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 24 δόσεις εφόσον πρόκειται για τακτικές οφειλές
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «τρέχει» από χθες η ρύθμιση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 120 δόσεις μέσω της οποίας η κυβέρνηση προσδοκά σε εισπράξεις άνω των  300 - 350 εκατ. ευρώ για το 2019.
Σημαντικά ποσά αναμένονται και από την ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων που θα συμβάλλουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» της τρέχουσας χρονιάς αλλά και της επόμενης όπου σύμφωνα με τους δανειστές φέρεται να προκάλεσε το νέο «πακέτο» γενναιόδωρων παροχών του Αλέξη Τσίπρα.
Γεγονός είναι πάντως ότι το οικονομικό επιτελείο έχει επενδύσει στις δυο ρυθμίσεις (εφορία - ασφαλιστικά ταμεία) για να πετύχει τον στόχο για το φετινό πλεόνασμα, ο πήχης για τον οποίο έχει αναθεωρηθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6% του ΑΕΠ.
Οι 3,9 εκατ. οφειλέτες έχουν προθεσμία 38 ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019 για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον των φορολογούμενων.
Μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας περισσότεροι από 50.000 φορολογούμενοι είχαν επισκεφθεί την πλατφόρμα ενώ 4.000 υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για να αυξήσουν το ακατάσχετο όριο του επαγγελματικού τους λογαριασμού και να γλιτώσουν από τον «εφιάλτη» των κατασχέσεων.
Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31 Δεκεμβρίου 2018.
Προαιρετικά, ο οφειλέτης  μπορεί να εντάξει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές (12-24 δόσεις).
Ο αριθμός των δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το ετήσιο εισόδημα του 2017 μπορεί να φθάσει έως τις 120 ενώ  τα νομικά πρόσωπα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 24 δόσεις εφόσον πρόκειται για τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και έως 36 δόσεις για έκτακτες οφειλές.
Οι δόσεις της ρύθμισης επιβαρύνονται με τόκο 5% ετησίως με εξαίρεση τις οφειλές έως 3.000 ευρώ για τους οφειλέτες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι απλή και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν οκτώ βήματα:

1. Ο οφειλέτης εισέρχεται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr

 2. Στην κατηγορία  υπηρεσίες προς τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις επιλέγει την ένδειξη αίτηση ρύθμισης οφειλών. Στη συνέχεια εισέρχεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

3. Στην αρχική σελίδα που εμφανίζεται επιλέγει πρώτα τον τύπο της ρύθμισης Ρ6 - αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή  προασαυξήσεων του Ν.4611/2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31/12/2018.

4.  Στη συνέχεια επιλέγει κάνοντας κλικ την υποβολή νέας αίτησης

5. Στην επόμενη σελίδα εμφανίζονται τα στοιχεία του οφειλέτη  (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο κλπ), το ύψος του εισοδήματός του, ο αριθμός των τέκνων, η επιλογή των δόσεων έως 120 και η Δ.Ο.Υ. Στον πίνακα αυτό θα πρέπει να επιλέξει τις οφειλές που θέλει να ρυθμίσει.

6.  Στην επόμενη σελίδα εμφανίζεται πίνακας με τα εξής στοιχεία: το ποσοστό της έκπτωσης προσαυξήσεων, το ποσό έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, τις προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό ανάλογα με την έκπτωση των προσαυξήσεων, το μέγιστο αριθμό δόσεων, το ποσό της μηνιαίας δόσης. Σε αυτό το στάδιο ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει ανάλογα με το κούρεμα που επιθυμεί στο ύψος των προσαυξήσεων τον αριθμό των δόσεων. Στη συνέχεια  θα πρέπει να κάνει κλικ στην ένδειξη υπολογισμός ποσού δόσης και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίσει  την μηνιαία δόση.

7.  Στην συνέχεια εμφανίζεται η αίτηση ρύθμισης οφειλών ν.4611/2019, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η υποβολή του αιτήματος ανοίγει το δρόμο για την έκδοση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής για την πληρωμή της πρώτης δόσης της ρύθμισης.

8. Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι υπόλοιπες δόσεις εξοφλούνται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS