Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να μας πάρει τα κεκτημένα μας - Ο λαός θα μιλήσει στις 26 Μαΐου 2019

Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να μας πάρει τα κεκτημένα μας - Ο λαός θα μιλήσει στις 26 Μαΐου 2019
Ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Λάρισα
Βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές της 29ης Μαΐου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Λάρισα, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «ο ελληνικός λαός θα μιλήσει την Κυριακή 26 Μαΐου και για μία ακόμη φορά θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις».
Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρα επικεντρώθηκε στα «λάθη» των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας ότι «αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα θέλουν να επιστρέψουν», με απώτερο στόχο να καταστρέψουν ό,τι θετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Ό,τι πέτυχε αυτή η κυβέρνηση το πέτυχε χάρη στη δική σας στήριξη.
Χάρη στη στήριξη του ελληνικού λαού.
Το ό,τι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστου του 2018 δεν είναι δική μας επιτυχία, αλλά δική σας.
Γιατί εσείς σφίξατε τα δόντια.
Γιατί μας στηρίξατε τον Σεπτέμβριο του 2015, ακόμη και όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα δύσκολο συμβιβασμό».
«Ο λαός μας ήρθε στο προσκήνιο όχι για να γυρίσει στην αφάνεια σε τέσσερα χρόνια...κι αυτός ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνά αυτό τον τόπο.
Δεν είναι παροχές αυτά που δίνει η κυβέρνηση σήμερα, είναι οι θυσίες του λαού που επιστρέφονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση

Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε λήψη πολύ συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να βοηθήσει τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού, να καταργήσει άκρως άδικα μέτρα όπως ο υπό-κατώτατος μισθός για τους νέους και όλα αυτά τα κατάφερε παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε όχι μόνο από πλευράς των δανειστών, αλλά και από κάποιους στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίοι τάχθηκαν εξ αρχής υπέρ ακόμη και των πιο παράλογων απαιτήσεων των δανειστών.
«Μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας δώσαμε μάχες για να υπερασπιστούμε τους πιο αδύνατους.
Ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η Ελλάδα ρήμαξε με όσα έκαναν την περίοδο 2010-14.
Μόνο η ΝΔ κάνει λόγο για «success story» κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την τρόικα του εξωτερικού αλλά και την τρόικα του εσωτερικού», δήλωσε.
Από τον Αύγουστο (2018) και μετά μπορούμε να είμαστε εμείς που κυρίαρχα θα αποφασίζουμε τα μέσα με χρήση των οποίων θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί.
Θέλουμε κάθε πολίτης να νοιώσει ότι η έξοδος από το μνημόνιο θα φέρει και μία σαφή, θετική στροφή στην καθημερινότητά μας».
Τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας αυτή η κυβέρνηση έδωσε τη μάχη για την στήριξη της κοινωνίας και των αδύναμων.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατοχύρωση της  καθολικής και δωρεάν πρόσβασης στην Υγεία για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, τις 19.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.
Σημείωσε επιπλέον ότι αυτή η κυβέρνηση έδωσε τη μεγάλη μάχη και χάρη στην αξιοπιστία που κέρδισε και την ανάκαμψη της οικονομίας που πέτυχε, όπως είπε, κατάφερε να μην εφαρμοστεί η αχρείαστη περικοπή των συντάξεων απ' την 1.1.2019.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αύξησε τον κοινωνικό προϋπολογισμό από 700 εκατ. το 2015 στα 3,2 δις για να μην μείνει κανένα μόνος του στις δυσκολίες της ζωής.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Συνέχισε την ομιλία του αναφέροντας συγκεκριμένες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς, βέβαια να τον κατονομάσει, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα στην Ελλάδα θα διοικούν οι πολλοί και θα υπακούουν οι λίγοι.
«Τις τελευταίες μέρες δείχνουν το πραγματικό σκληρό πρόσωπο τους, που κοιτά τον κόσμο από τη σκοπιά των ολιγαρχών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων χωρίς έγνοια για τον άνθρωπο του μόχθου", είπε, συνεχίζοντας την επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ.
"Αυτό κάνουν όταν μιλάνε για το ξεπερασμένο οχτάωρο και την επταήμερη εργασία και μετά βγαίνουν και λένε ότι έκαναν λάθος, όταν θέλουν να βάλουν δημοσίους λειτουργούς στο σύστημα υγείας να δουλεύουν για να κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, όταν με περισσή αλαζονεία χωρίζουν τους πολίτες σε κατηγορίες: Ο ψυκτικός από το Περιστέρι και ο μάνατζερ από την Εκάλη.
Οι λίγοι και εκλεχτοί που θα διοικούν και οι πολλοί  που θα υπακούν", ανέφερε.
"Ε λοιπόν εμείς εδώ, από τη Θεσσαλία τους λέμε: πάρτε το χαμπάρι.
Τώρα αλλάξανε τα πράγματα.
Στην Ελλάδα θα διοικούν οι πολλοί και θα υπακούνε οι λίγοι. Θα είναι κυρίαρχος ο ελληνικός λαός, θα είναι αυτός που δίνει εντολές.
Γιατί έχει έρθει η ώρα των πολλών", υπογράμμισε.
Εκτίμησε ότι «η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα στήριξης.
Η ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος κατάργησης των μέτρων.
Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
Δεν θα το αποφασίσου οι μιντιάρχες, οι δημοσκόποι».
Δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι «χειρότερο και από αυτό του ΔΝΤ».

Δεν φθάνει να ευημερούν οι αριθμοί - Πρέπει να ευημερούν και οι άνθρωποι

Παραδέχθηκε ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν έχει νοιώσει στην καθημερινότητά του την καλή πορεία της οικονομίας, καθώς η ανεργία παραμένει πάρα πολύ υψηλή, ενώ δεν έχει υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών.
«Δεν έχει νόημα να ευημερούν μόνο οι αριθμοί.
Θα πρέπει να ευημερούν και οι άνθρωποι.
Γι’ αυτό έχουμε ανακοινώσει στη φετινή ΔΕΘ μία σειρά μέτρων».

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον νομό της Λάρισας

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση για το νομό της Λάρισας, ανακοινώνοντας ότι "μπροστά μας έχουμε μια πολύ μεγάλη εξέλιξη, για την οποία έχει δουλέψει πολύ ο υπουργός, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Βασίλης Κόκκαλης: Σχεδόν 900 εκατ. ευρώ απελευθερώνονται άμεσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για  επενδύσεις και μεγάλα δημόσια έργα στον αγροτικό τομέα.
Επίσης, για την υποστήριξη της παραγωγής χρηματοδοτούμε με 71 εκατ. αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία".
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την έγκριση χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων για την περίοδο 2015-2019, ύψους 279 εκατ. ευρώ (τριπλασιασμός κονδυλίων σε σχέση με την τετραετία 2010-2014), έγκριση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα ύψους σχεδόν 1 δισ., (τριπλασιασμός σε σχέση με την τετραετία 2010-2014 που ήταν 348 εκατ.), την ολοκλήρωση της αναδημιουργίας της λίμνης της Κάρλας, που εκκρεμούσε σχεδόν 20 χρόνια, τη δημιουργία νέου Εμπορευματικό Κέντρο στη Λάρισα, την ολοκλήρωση που προχωρά της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου για την γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, την παραχώρηση στον Δήμο Λαρισαίων στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, του στρατοπέδου Τζήμα και μια έκταση 60 στρεμμάτων από το στρατόπεδο Μπουγά, την αναστύλωση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας. Μίλησε για τη δημιουργία στον νομό δομές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Είπε ότι όμως η μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει για τον αγροτικό τομέα.
Ειδικότερα ανέφερε ότι "παραλάβαμε μια χώρα όπου η αγροτική ασφάλιση ήταν ελλιπής και όπου το 2026 θα εκμηδενιζόταν η βασική σύνταξη", ενώ "σήμερα οι αγρότες είναι ενταγμένοι στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και πάνω από το 90%  πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο".
"Έχουμε θεσπίσει το αφορολόγητο έως 12.000 ευρώ για τις ενισχύσεις του 1ου πυλώνα και το πλήρες αφορολόγητο για τον δεύτερο πυλώνα, "συνολικά, 9 στους δέκα αγρότες έχουν σήμερα αφορολόγητο", πρόσθεσε.
"Εμείς διασφαλίσαμε μάλιστα ότι οι αγρότες εισπράττουν  έγκαιρα, τις επιδοτήσεις τους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει να συμψηφιστούν τα χρέη των αγροτών με τις επιδοτήσεις: να πάρει δηλαδή το κράτος τις επιδοτήσεις μέσα από την τσέπη των αγροτών, ενώ εμείς θεσπίσαμε το ακατάσχετο μέχρι 7.500 ευρώ στους λογαριασμούς του κάθε αγρότη".
Επισήμανε ακόμη τη θέσπιση της κατάργησης του Τέλους Επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, τη μείωση φορολογίας για τους Συνεταιρισμούς από 13% στο 10%, την έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα για τους αγρότες μέλη συνεταιρισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης