Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «BB-» η Βραζιλία – Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «BB-» η Βραζιλία – Σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Βραζιλίας από τη Fitch Ratings
Σε «ΒΒ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Βραζιλίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις της Βραζιλίας περιορίζονται από τις διαρθρωτικές αδυναμίες των δημόσιων οικονομικών και το υψηλό δημόσιο χρέος, τις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές, το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον και τη διαφθορά, προβλήματα που έχουν παρεμποδίζουν την αποτελεσματική χάραξη οικονομικής πολιτικής και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Σε αντίθετο κλίμα, οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από την διαφοροποιημένη οικονομία και τα εδραιωμένα πολιτικά ιδρύματα, με κατά κεφαλήν εισόδημα υψηλότερο από το μέσο όρο της κατηγορίας «ΒΒ».
Η ικανότητα της χώρας να απορροφά εξωτερικούς κραδασμούς υποστηρίζεται από την ευέλικτη συναλλαγματική της ισοτιμία, τις χαμηλές εξωτερικές ανισορροπίες, τα ισχυρά αποθεματικά, την ισχυρή εξωτερική πιστωτική θέση, τις βαθιές και ανεπτυγμένες εγχώριες αγορές χρέους και το χαμηλό μερίδιο χρέους σε ξένο νόμισμα.
Η κυβέρνηση του Jair Bolsonaro, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2019, σκοπεύει να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις διαρθρωτικές αδυναμίες στην ανάπτυξη και στα δημόσια οικονομικά.
Προτίθεται να απελευθερώσει την οικονομία από πλευράς ρύθμισης, να αυξήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, να ανοίξει σταδιακά την οικονομία στον ξένο ανταγωνισμό και να επιδιώξει την επίσημη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Για να αντιμετωπιστεί το κόστος των συντάξεων, η κυβέρνηση πρότεινε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα τον Φεβρουάριο του 2019, επισημαίνεται.
Οι αλλαγές αποσκοπούν στη μείωση της γενναιοδωρίας των υφιστάμενων παροχών, στην ενίσχυση των κριτηρίων συνταξιοδότησης, στην αύξηση της προοδευτικότητας των παροχών, στη βελτίωση της εναρμόνισης των παροχών μεταξύ των καθεστώτων και στη μείωση των επιδομάτων των επιζώντων.
Το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα αυτών των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών (ιδίως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος) είναι αβέβαιο.
Ο κατακερματισμός στη βουλή αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο και η νέα κυβέρνηση δεν έχει σχηματίσει ακόμη ένα αξιόπιστο, αποτελεσματικό και διαρκές συνασπισμό για το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
Αν και η Fitch εκτιμά ότι οι πιθανότητες μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού εμφανίζονται υψηλότερες από ό,τι πριν από τις εκλογές, καθυστερήσεις είναι πιθανές.
Η οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας παραμένει αδύναμη, μόλις το 1,1% το 2018.
Η Fitch προβλέπει η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να φθάσει το 1,5% το 2019 και το 2,5% το 2020.
Οι δημοσιονομικές προκλήσεις εξακολουθούν να επιβαρύνουν σοβαρά το πιστωτικό προφίλ και να καθιστούν την Βραζιλία ευάλωτη σε κρίσεις.
Η δυναμική του δημοσίου χρέους παραμένει δυσμενής, αν και ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε λόγω της οικονομικής σταθεροποίησης.
Το ποσοστό ανήλθε στο 77,2% του ΑΕΠ το 2018 και προβλέπεται να φθάσει το 80% το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης