Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» στο εμπόριο - Στο +0,24% και τις 21.301,73 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» στο εμπόριο - Στο +0,24% και τις 21.301,73 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,41% στις 2.870,60 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (20/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσχοή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη για μία ακόμα εβδομάδα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα υποχώρησε κατά -0,41% στις 2.870,60 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,09^ και τις 8.902,31 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,41% στις 2.870,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, και συγκεκριμένα στο -0,02% και τις 2.055,71 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,14% στις 10.398,41 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με «άλμα» της τάξεως του +1,74% στις 6.476,10 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,24% στις 21.301,73 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από τα θετικά στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2019, και τα οποία ξεπέρασαν τις αβεβαιότητες που επικρατούν αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία και τις εμπορικές εντάσεις.
Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,1% για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι η ιαπωνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση, ενώ η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 9,4% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο που είχαν στην οικονομία οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
«Λόγω της επιβράδυνσης στις υπερπόντιες οικονομίες, κυρίως στην Κίνα, το κλίμα μεταξύ των ιαπωνικών εταιρειών, καθώς και μεταξύ των νοικοκυριών, γίνεται όλο και περισσότερο επιφυλακτικό», σχολίασε το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, Hiroshige Seko, δήλωσε ότι «η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας επιβαρύνει τις ιαπωνικές εξαγωγές καθώς μειώνεται η παραγωγή τους», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η οικονομία της χώρας «έχει ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και η ζήτηση παραμένει υψηλή».
«Το Υπουργείο θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις παγκόσμιες εμπορικές τάσεις, τις κινήσεις των αγορών και την επιρροή τους στις οικονομίες παγκοσμίως», πρόσθεσε ο κ. Seko, ο οποίος αναμένεται αργότερα εντός της εβδομάδας να έχει συνάντηση με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer.
Όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε Κίνα και σε ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου του Πεκίνου χαρακτήρισε την πρόσφατη αύξηση δασμών της Ουάσιγκτον ως «συμπεριφορά εκφοβισμού», ενώ παράλληλα τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δε βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την πτώση που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη εβδομάδα, δεχόμενο ώθηση από τις αναφορές ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή του μέχρι την ολοκλήρωση του έτους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +1,22% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 73,09 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,14% στα 63,64 δολ. ανά βαρέλι.
Όπως δήλωσε χθες (19/5) ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ για «ελαφρά» μείωση των αποθεμάτων αργού, με τους ίδιους ωστόσο να παραμένουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες μίας «εύθραυστης αγοράς».
Μέχρι στιγμής, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από 40% το τρέχον έτος, χάρη στις περικοπές που πραγματοποίησαν στην παραγωγή τους οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία κατά τους τελευταίους μήνες.
«Η προτίμησή μας είναι να διατηρήσουμε τη διαχείριση της παραγωγής μας ώστε να συντηρήσουμε τη σταδιακή μείωση των αποθεμάτων προς τα φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, αναφερόμενος στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Σημειώνεται ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης