Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πιτσιόρλας: Σε στρατηγικό αδιέξοδο η ΝΔ – Ορατή η ποιοτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία

Πιτσιόρλας: Σε στρατηγικό αδιέξοδο η ΝΔ – Ορατή η ποιοτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία
Η ψήφος στη ΝΔ θα μεταφραστεί στην Ευρώπη σε ψήφο στον Weber υποστηρίζει ο κ.Πιτσιόρλας
Την θέση ότι η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο διατυπώνει ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι ορατή η ποιοτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία.
«Οι αντιδράσεις συγκεκριμένης μερίδας Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το πρόσφατο Eurogroup για τις συνέπειες των μέτρων στον δημοσιονομικό στόχο του 2019 -παρ’ ότι είναι πολύ χλιαρές- φωτίζουν ακόμη περισσότερο το πραγματικό δίλημμα των εκλογών και αναδεικνύουν το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ» αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ.Πιτσιόρλας.
Όπως λέει, η ψήφος στη ΝΔ θα μεταφραστεί στην Ευρώπη σε ψήφο στον Weber.

Αναλυτικά η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας Στέργιου Πιτσιόρλα:

Έχετε δηλώσει ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια υπάρχει μια ποιοτική αλλαγή στην οικονομία μας. Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εκτιμάτε ότι θα έχουν άμεσα θετικό αντίκτυπο τόσο στη λειτουργία της αγοράς όσο και, συνολικότερα, στην οικονομία;

Η ποιοτική αλλαγή στην οικονομία αρχίζει να γίνεται ορατή. Αντανακλάται στην αύξηση των εξαγωγών, στην ενίσχυση των εισροών  Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, στην άνοδο των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, στη μεγέθυνση της βιομηχανικής παραγωγής, καθώς και στην αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για την έρευνα.
Η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι ενταγμένη στη στρατηγική που προωθεί αυτή την ποιοτική αλλαγή, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση όρων κοινωνικής συνοχής και εξασφάλισης συναινέσεων. Η κριτική της αντιπολίτευσης στα μέτρα αυτά είναι προφανώς δημαγωγική όμως καθόλου πειστική.
Διότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια, η αύξηση του συντελεστή των αποσβέσεων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι τόσο προφανή αναπτυξιακά μέτρα που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει προεκλογικές παροχές. Η επίδραση αυτών των μέτρων στην οικονομία θα είναι εξαιρετικά θετική και θα φανεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
Αποτελούν δε μια πολύ καλή γέφυρα με την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη τετραετία της.
 
Σας ανησυχούν οι τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το πρόσφατο Eurogroup για τις συνέπειες των μέτρων στον δημοσιονομικό στόχο του 2019, καθώς και για μη φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα, τη στιγμή που η αντιπολίτευση στην Ελλάδα κάνει λόγο για προεκλογικές παροχές προκειμένου να κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα;

Οι αντιδράσεις συγκεκριμένης μερίδας Ευρωπαίων αξιωματούχων -παρ’ ότι είναι πολύ χλιαρές- φωτίζουν ακόμη περισσότερο το πραγματικό δίλημμα των εκλογών και αναδεικνύουν το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ. Ποιον λοιπόν θα ενισχύσουν οι Έλληνες πολίτες  με την ψήφο τους;
Η ψήφος στη ΝΔ θα μεταφραστεί στην Ευρώπη σε ψήφο στον κ. Βέμπερ. Διότι τον κ. Βέμπερ θα ψηφίσει η ΝΔ για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όμως ο κ. Βέμπερ είναι ο εκφραστής των δυνάμεων που θέλουν τη συνέχιση της λιτότητας στην Ευρώπη και που κυρίως θα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια της όποιας ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει τις πολιτικές που μας επιβλήθηκαν με τα μνημόνια. Από την άλλη όμως, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μειώνει τους φόρους, δεν αυξάνει μισθούς και κοινωνικές παροχές κλπ. Με ποιους λοιπόν είναι τελικά;
 
Οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το 7ήμερο των επιχειρήσεων, αλλά και για τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στην Υγεία έγιναν αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης, με τη ΝΔ να κάνει μάλιστα λόγο για διαστρέβλωση των τοποθετήσεών του. Πως το σχολιάζετε;

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος και προφανώς δεν έχει πρόβλημα να εκφράζεται σωστά.
Το γεγονός ότι χρειάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα να δώσει τρεις φορές εξηγήσεις για το τι ακριβώς ήθελε να πει σχετικά με πολύ σοβαρά ζητήματα όπως αυτά στα οποία αναφέρεστε δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Κατά τη γνώμη μου, στις ασαφείς και τουλάχιστον πολλαπλών αναγνώσεων απαντήσεις πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σύγκρουση των πραγματικών αντιλήψεων του κ. Μητσοτάκη με τις εκφωνήσεις στις οποίες υποχρεώνεται λόγω εκλογών.
Όμως αυτού του τύπου οι δηλώσεις έχουν όλα τα μειονεκτήματα της αμφιβολίας που καλλιεργούν ως προς τις πραγματικές προθέσεις χωρίς να έχουν το πλεονέκτημα της καθαρής άποψης που προτείνει κάτι διαφορετικό.
 
Αναφέρετε συχνά ότι η διαμόρφωση μιας «στρατηγικής» για το μέλλον της χώρας, με επένδυση στη «νέα οικονομία», στην καινοτομία, στα δίκτυα και στη «γνώση», με «ισχυρές συμμαχίες», αλλά και με αξιοποίηση της γεωγραφικής, γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, είναι απαραίτητη στη νέα περίοδο που διανύει η χώρα. Πού στρέφετε το ενδιαφέρον σας για το επόμενο διάστημα; Ποιές δράσεις έχετε θέσει ως προτεραιότητα;

Η Ελλάδα για πρώτη φορά διαθέτει αναπτυξιακή στρατηγική.
Και η στρατηγική αυτή έχει στόχο τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση με στόχο την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και την προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών.
Η ελληνική οικονομία πρέπει να καταστεί ανταγωνιστική στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και ως κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ανταγωνιστικότητα αυτή θα κατακτηθεί με τη στροφή στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στην έρευνα και στην καινοτομία, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στην αξιοποίηση του γεωγραφικού πλεονεκτήματος της χώρας και στην ενσωμάτωση των λογικών της αειφορίας, της καθαρής ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της συνεχούς εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα και της αύξησης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας.
Βεβαίως όλα αυτά σημαίνουν μια νέα κουλτούρα με την αξία της δημιουργικής εργασίας στο επίκεντρό της.
Και προφανώς με πλήρη ρήξη με τις πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος.
Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει στόχους που δεν διανοούμαστε αυτή τη στιγμή.
Όμως μέσα από την κρίση αναδύεται μια καινούργια οικονομία που δεν έχει σχέση με το παρελθόν και που αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη των δυνατοτήτων μας. Εάν αυτή την εικόνα τη διαβάσουμε σωστά και ενισχύσουμε αποφασιστικά αυτή την ορατή πια τάση, τότε πραγματικά θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.
 
Στο πλαίσιο του «Δρόμου του Μεταξιού» και της ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια ποιες είναι οι προτεραιότητες του τομέα που έχετε την πολιτική του ευθύνη;

Η ανάπτυξη των σχέσεων της ελληνικής οικονομίας με τις μεγάλες ασιατικές οικονομίες είναι ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας. Βεβαίως απαιτείται πολύ προσεκτική διαχείριση διότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και οι ιστορικές μεταβάσεις είναι πάντα συνδεδεμένες με αναταράξεις.
Η Ελλάδα μετέχει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό δεν μπορούμε να το αγνοούμε.
Tαυτόχρονα, λόγω της κρίσης που περάσαμε και της υπερχρέωσής μας έχουμε ανάγκη από την αλληλεγγύη των εταίρων μας και αυτό επηρεάζει προφανώς τα διαπραγματευτικά μας όρια στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ζυμώσεων και διαπραγματεύσεων.
Όμως, παρόλα αυτά, πρέπει σθεναρά να διεκδικήσουμε τον ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, καθώς και την ισότιμη συμμετοχή μας στη διαχείριση των σχέσεων Ε.Ε. – Αφρικής. Το επιτρέπουν η γεωγραφική μας θέση, η ιστορία μας και κυρίως η μετατόπιση του κέντρου βάρους των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων προς ανατολάς. Με την κατάλληλη λοιπόν διαχείριση μπορούμε να αποκομίσουμε ως χώρα τεράστια οφέλη. Και αναφέρομαι τόσο στην πολιτική διαχείριση, όσο και στην εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών και κάθε είδους δικτύων.
 
Η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας είναι από τα βασικά θέματα που σας απασχολούν. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εκτιμάτε ότι λύνουν ένα σημαντικό πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας;

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα και προφανώς βοηθούν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Όμως το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ ευρύτερο και πρέπει να πω ότι το σύνολο του κυβερνητικού σχεδιασμού προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα.
Η τεράστια δουλειά που γίνεται στα θέματα της χωροταξίας, της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, της αναμόρφωσης του εμπορικού δικαίου, στην αλλαγή της αγοράς ενέργειας και η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η μεγάλη προσπάθεια να ενταχθεί η λογική της κυκλικής οικονομίας και της οικονομίας μηδενικών ρύπων, η αύξηση των δαπανών για έρευνα και καινοτομία και το νέο θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, η ψηφιοποίηση τω διαδικασιών του δημοσίου, η μεγάλη προσπάθεια για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην οικονομία και η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής που θα καταστήσουν εφικτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι πλευρές αυτού του συνολικού σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα.
 
 
Στο πλαίσιο της στρατηγικής που προωθεί η κυβέρνηση για τον τομέα της ναυπηγικής και του ναυτιλιακού εξοπλισμού, ποιές είναι οι δράσεις που σχεδιάζονται; Η πώληση των ναυπηγείων σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Η ναυτιλία, η ναυπηγοεπισκευή και η ναυπήγηση είναι μια κομβικής σημασίας αλυσίδα αξίας για την ελληνική οικονομία.
Η πρώτη δράση μας λοιπόν σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς είναι το να κατανοηθεί η ίδια η έννοια της αλυσίδας αξία και η ανάγκη των συνεργειών. Η δεύτερη αναφέρεται στο θέμα των υποδομών. Γίνεται τεράστια προσπάθεια για την εξυγίανση και την επαναλειτουργία των μεγάλων ναυπηγείων της χώρας.
Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και πολύ σύντομα πιστεύουμε ότι θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις τόσο στην Ελευσίνα, όσο και στον Σκαραμαγκά. Η τρίτη αναφέρεται στην ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονται στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού όπου αναπτύσσεται ένας πολύ αξιόλογος βιομηχανικός κλάδος. Προφανώς είμαστε μονάχα στην αρχή.
Όμως έχει τεράστια σημασία ότι πετύχαμε την αντιστροφή της τάσης παρακμής και διάλυσης που παραλάβαμε και ήδη βρισκόμαστε σε φάση ανόδου και δυναμικής αναζήτησης των αναπτυξιακών προοπτικών.
 
 
Η φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη συγκεντρώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πόσες αιτήσεις αδειοδότησης εκκρεμούν στο υπουργείο;

Εάν δεν κάνω λάθος έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 9 εταιρείες και βρίσκονται υπό εξέταση 47 ακόμη επενδυτικά σχέδια για την καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Ήδη η Ελλάδα μετατρέπεται σε πολύ σημαντική χώρα σε αυτόν τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα.
Με τόλμη αλλά και με μεγάλη προσοχή βάλαμε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σημαντικού κλάδου φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας.
Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και με τη βιομηχανική κάνναβη. Οι ίνες της βιομηχανικής κάνναβης θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων υλικών που θα βρουν τη θέση τους σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές.
Εδώ λοιπόν έχουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να κινούμαστε προκειμένου να προωθήσουμε τον καινοτόμο χαρακτήρα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
 
Στόχος είναι με τις νέες ρυθμίσεις για τα βιομηχανικά πάρκα σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει καταγραφές των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων και τις μελέτες ανάπτυξης βιομηχανικών πάρκων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας να δημιουργηθεί μια νέα εικόνα συνολικά για την ελληνική βιομηχανία και επιχειρηματικότητα. Όμως, πρόσφατα ζητήσατε από τοπικούς και επιχειρηματικούς φορείς να επιταχύνουν τις δικές τους δράσεις. Έχετε θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου οι όποιες αλλαγές να λειτουργήσουν προς όφελος της οικονομίας;

Το θέμα των Βιομηχανικών Περιοχών και των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων είναι ένα τεράστιο ζήτημα και καθοριστικό για το μέλλον της βιομηχανίας μας.
Πρόσφατα ψηφίσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μια σειρά ρυθμίσεων που προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα, όμως οι μερικές βελτιώσεις δεν λύνουν προφανώς το πρόβλημα. Με την ψήφιση των διατάξεων για την οριοθέτηση της ζώνης εξυγίανσης και του Επιχειρηματικού Πάρκου στα Οινόφυτα σηματοδοτήσαμε τη μεγάλη προοπτική.
Και ως προς αυτή την προοπτική σχεδιάζουμε πολύ σημαντικά βήματα το επόμενο διάστημα με την επιχειρηματική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η οριοθέτηση και εξυγίανση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, η ταχύτατη προώθηση της αδειοδότησης Επιχειρηματικών Πάρκων που καθυστερεί χρόνια, η αλλαγή στους κανονισμούς λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων Επιχειρηματικών Πάρκων είναι οι μεγάλες μας προτεραιότητες αυτή τη στιγμή.
Όμως με την αφορμή της ερώτησής σας, θα ήθελα να θέσω προς συζήτηση ένα θέμα που θεωρώ κεντρικής σημασίας.
Και αναφέρομαι στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να μας απασχολήσει το πώς θα πρέπει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να αποτελέσει ένα πραγματικά αναπτυξιακό εργαλείο στο πλαίσιο μιας εθνικής Βιομηχανικής Στρατηγικής. Επ’ αυτού πιστεύω ότι μετά τις ευρωεκλογές θα πρέπει να ανοίξει μια πολύ σοβαρή συζήτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης