Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

«Τέλος εποχής» για τη Grivalia - H Cenergy παίρνει τη θέση της στον FTSE 25

tags :
«Τέλος εποχής» για τη Grivalia - H Cenergy παίρνει τη θέση της στον FTSE 25
Μια ματιά στα θεμελιώδη της Cenergy - Τι αποτελέσματα εμφάνισε για τη χρήση 2018
Όπως είχε ακουστεί αλλά και όπως αναμενόταν η Cenergy θα πάρει τη θέσει της Grivalia στην υψηλή κεφαλαιοποίηση λόγω της επικείμενης συγχώνευσης με τη Eurobank.
Η μετοχή της Grivalia από σήμερα (20/5) σταματάει να διαπραγματεύεται και οι μετοχές θα μετατραπούν σε μετοχές της Eurobank με σχέση ανταλλαγής 1 Grivalia για 15,8 νέες μετοχές Eurobank.
Η Cenergy έχει αποτίμηση 241 εκατ. ευρώ και η Grivalia που φεύγει 1,08 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό θα προστεθεί στη Eurobank.
Ρίχνοντας μία ματιά στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων παρατηρούμε πως η Cenergy «προσπέρασε» εταιρείες με μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, άλλες λογικά, αφού η διασπορά είναι μικρή όπως η Πανγαία με αποτίμηση 1,25 δισ. ευρώ ή η Καρέλιας με αποτίμηση 728 εκατ. ευρώ, αλλά προσπέρασε και μετοχές που παλιά ήταν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση όπως η ΕΥΔΑΠ.
Η Cenergy έχει χαμηλότερη αποτίμηση από μία σειρά ακόμα εταιρειών όπως ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΛΑΜΨΑ, Autohellas, Πλαστικά Κρήτης, ΟΛΘ, Attica Group και Τράπεζα Ελλάδος.
Φυσικά και έχει καταγραφεί εδώ και καιρό η διαφωνία μας για τον τρόπο με τον οποίο ο οίκος FTSE επιλέγει μετοχές, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Ελάχιστες εταιρείες μπορούν να συγκριθούν με τον Καρέλια ή την ΕΥΔΑΠ, η οποία δεν πάσχει ιδιαίτερα από διασπορά αφού παλαιότερα άνηκε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Ο ΟΛΠ που είναι στον FTSE 25 δεν έχει μεγάλες διαφορές από τον ΟΛΘ που δεν είναι σε μετοχική σύνθεση.
Όπως αναφέρεται στο site της Cenergy, η Viohalco ελέγχει το 81,93%.
Στον ΟΛΘ οι βασικοί μέτοχοι SEGT και ΤΑΙΠΕΔ ελέγχουν το 74,23% και το επενδυτικό κοινό το 25,73%.
Στην ΕΥΔΑΠ το ελληνικό δημόσιο ελέγχει το 61,33% άμεσα και έμμεσα και ο John Paulson το 9,99%.
Από πλευράς ημερήσιου όγκου θα πρέπει να πούμε πως υπάρχουν αρκετές εισηγμένες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που κάνουν χαμηλούς όγκους συναλλαγών.
Εσχάτως του ΟΛΠ ενισχύθηκε λόγω market making.
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων η Cenergy παρά το ρεκόρ στις πωλήσεις του 2018 η συγκρίσιμη λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε μόλις 9% έναντι 27% των πωλήσεων και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 6,9 εκατ. ευρώ από ζημία 4,8 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων ήταν μόλις στις 708 χιλ. ευρώ που σημαίνει πως τα καθαρά κέρδη ύψους 6,9 εκατ. ευρώ οφείλονται στη φορολογία.
Το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών στο τέλος της χρήσης ήταν στα 640 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση σημειώνει τους βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης από αναχρηματοδότηση δανείων 118,7 εκατ. ευρώ.
Αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα και οι απαιτήσεις και μικρή μείωση τα ταμειακά διαθέσιμα που διαμορφώθηκαν στα 65,2 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια είναι στα 203,2 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι στα 241 εκατ. ευρώ άρα ο δείκτης p/bv είναι πάνω από τη μονάδα.
Tο σύνολο των υποχρεώσεων είναι στα 855,3 εκατ. ευρώ από 689,5 εκατ. ευρώ με τα δάνεια να ανέρχονται στα 538 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 473 εκατ. ευρώ από 379 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017.
Επομένως η μόχλευση είναι σημαντική και το p/e υψηλό.
Έγιναν επενδύσεις 44 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης